RADNIK S. P. iz JP "Jedinstvo" u Kladovu poginuo je u sredu ujutru u Kladušnici tokom intervencije na Fekalnoj stanici u tom selu. Tom prilikom povređen je i Dragan Ispirović (53) iz Korbova. S. P. je zajedno sa još trojicom svojih kolega došao na ovo mesto da otkloni kvar, ali otrovna isparenja su dovela do tragedije.

Prvi se u jamu duboku 12 metara spustio Ispirović, ali mu je maltene odmah na ulazu u "bazen" pozlilo.

- Pošli smo da otpušimo taj bazen jer su se pumpe začepile - priča za "Novosti" Dragan, dok leži na odeljenju hirurgije kladovskog Zdravstvenog centra, gde je zbrinut nakon nesreće. - Počeo sam da silazim i odmah me je uhvatila vrtoglavica. Imao sam masku, ali izgleda da je nisam lepo namestio, pa mi je pored maske u nozdrve ušao oštar smrad. Zavrtelo mi se u glavi i nisam imao snage da izađem. Uhvatio sam se za stepenice i pozvao kolege. Rekli su mi: "Drži se i pokušaj da izađeš". Nisam uspeo...


PROČITAJTE JOŠ: NESVAKIDAŠNjA TRAGEDIJA KOD KRALjEVA: Montera ubila struja (FOTO)

Dragana su kolege izvukle iz šahta uz pomoć sajle sa omčom. Iako su u tom trenutku pored ekipe ulicom prolazili i meštani ovog sela, niko ne može da ispriča kako se tačno S. P., inače šef radne jedinice "Kanalizacija", zadesio u "bazenu".

Oni već godinama ukazuju na problem koji im isparenja i štetni gasovi stvaraju, kao i na posledice. Kako kažu, S. P. je ušao jamu najverovatnije da pomogne kolegi kome je od amonijaka i isparenja pozlilo.


Dragan Ispirović iz Korbova,foto SMJ

Sa dna jame izvukli su ga pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice i Planinarskog društva opremljeni izolacionim aparatima sa kiseonikom i maskama. Nažalost, nije mu bilo spasa.

- Ne sećam se šta se dogodilo kad su me izvukli. Kakav sam bio, sad mi je dobro - priča Ispirović koji ne zna da je S. P. u Kladušnici smrtno nastradao.

Kladušnica,foto SMJ

Pumpe na ovom postrojenju rade na principu nivoa fekalne vode sa ispustom u Dunav. Te pumpe, sumnjaju meštani, verovatno nisu radile, pa je ekipa JP "Jedinstvo" došla na intervenciju. Kad pumpe ne rade, fekalije se dižu i stvara se velika koncentracija amonijaka. Upravo zbog toga je i došlo do ove nesreće.


- U prepodnevnim satima smo dobili poziv iz Hitne pomoći da se radi o dvojici pacijenata koji su povređeni. Mi smo odmah poslali anesteziologa i hirurga koji su sačekali pacijente u Hitnoj službi. Nažalost, jedan je preminuo na licu mesta, a drugog su dovezli. On je trenutno stabilan, vitalne funkcije su u redu, na rendgenskom pregledu nema preloma, ali zbog boravka u toksičnoj sredini, pošto je bilo dosta amonijaka, ugljen monoksida i drugih isparenja, on je zadržan na daljem lečenju - kaže dr Borisav Petrović, direktor Zdravstvenog centra u Kladovu.


Vladica Radukanović, dr Borisav Petrović foto SJM

Meštani Kladušnice najavili su da će peticijom tražiti da se ovaj objekat za koji tvrde da nema upotrebnu dozvolu izmesti iz naselja.

- Godinama ukazujemo na to da ne možemo da živimo od smrada te Fekalne stanice. Deca ne mogu da nam se igraju u dvorištu. Tražimo da se izmesti stanica dalje od naselja i kuća - ogorčeni su meštani.


PROČITAJTE JOŠ: Poginuo radnik u Šapcu

INSPEKCIJA

NA lice mesta su izašle i ekipe Republičke inspekcije rada iz Negotina koje ispituju sve okolnosti vezane za oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Nikakvih zvaničnih izveštaja o ovom događaju još nema, a nisu se, zasad, oglasili ni nadležni iz JP "Jedinstvo".