MOJU nevenčanu suprugu su tri puta oduzimali od mene i smeštali je u hraniteljsku porodicu, ali je ona uvek bežala i vraćala mi se. Sada su je ponovo odveli, i od nje nema ni traga ni glasa. Ona je u četvrtom mesecu trudnoće. I samo se bojim da joj, kada se porodi, ne uzmu bebu. Ne bih mogao da živim sa tim.

Pročitajte još: Devojčica (12) trudna, muž (16) iza rešetaka

Ovako, za "Novosti", uz pristanak svojih roditelja, majke Marine i očuha Tarzana, govori maloletni D. Dž. (16), čija je vanbračna žena N. H. (12) u četvrtom mesecu trudnoće. Ona je odvedena od njega i smeštena u hraniteljsku porodicu.

- N. H. i ja smo se posredstvom "Fejsbuka" upoznali početkom godine - priča nam dečak. - Ona je tada sa majkom živela u selu Osenica, kod Trstenika.

D. Dž. kaže da je devojčica već bila udata u Paraćinu, ali da je posle 15 dana pobegla od muža i vratila se majci. On dodaje da su se njih dvoje upoznali slučajno.

Pročitajte još: KNjAŽEVAČKI SLUČAJ: Dete pobeglo od hranitelja pa zatrudnelo

- Nakon dva, tri meseca dopisivanja, ja sam je pitao da li želi da dođem kod nje da se upoznamo - nastavlja D. Dž. - Pristala je, pa sam otišao tamo. Čim sam je video, znao sam da će mi biti supruga. Prespavao sam u Osenici, a sutradan sam pitao njenu majku da mi dozvoli da se oženim N. H. i ona nam je dala pristanak.

PROMENIO SAM SE ZBOG NjE IMAO sam nekoliko sitnih krađa - kaže D. Dž. - Ali, otkada je u moj život ušla N. H. promenio sam se. Počeo sam da idem u nadnicu i da pošteno zarađujem. Mislim da treba da nas puste da živimo zajedno i zasnujemo porodicu.

Početkom maja doveo je N. H. u svoju kuću na periferiji Knjaževca.

- Tada su me pozvali u ovdašnji Centar za socijalni rad da dam neku izjavu u vezi sa mojom sestrom - nastavlja dečak. - Ja sam se tada "izleteo" i kazao im da sam se oženio devojkom četiri godine mlađom od mene. Onda su mi oni rekli da zakon to ne dozvoljava. Ubrzo su došli policajci i odveli moju suprugu.

Ispostavilo se da je smeštena u okolini Knjaževca. Posle nekoliko dana je pobegla i vratila se D. Dž.

- Nakon što se moja N. H. vratila kući, mi smo nastavili da živimo zajedno, a ona je, u međuvremenu, ostala u drugom stanju - priča maloletnik. - Čuo sam da će socijalni radnici ponovo da dođu da je uzmu od mene, pa smo moja nevenčana supruga i ja otišli kod njene majke u Osenicu.

Međutim, tamo ih je pronašla policija. Protiv D. Dž. je tada podneta prijava zbog sumnje da je počinio krivično delo obljube nad detetom, a N. H. je opet smeštena u hraniteljsku porodicu, ovaj put u okolini Kraljeva.

- Policajci su došli i stavili mi lisice - nastavlja D. Dž. - Moja supruga je plakala i molila ih da nas ne razdvajaju. Kazala im je da je trudna i da želi da mi rodi dete, ali je oni nisu ni slušali. Mene su, vezanog, sproveli od Trstenika do Knjaževca.

N. H. je opet pobegla, i vratila se majci. Pozvala je D. Dž. i kazala mu da dođe po nju.

- Ali, kada sam ja stigao, moja supruga je bila oduzeta majci i opet smeštena u hraniteljsku porodicu, ovaj put u okolini Trstenika - nastavlja dečak. - Ja sam se vratio u Knjaževac, a posle nekoliko dana je N. H. opet pobegla iz hraniteljske porodice i došla kod mene.

Policija je ponovo interevenisala i opet su odveli N. H.

- To je bilo pre desetak dana i ja više nisam ni čuo ni video N. H. Mi se volimo i želimo da se uzmemo, čim nam to zakon bude dozvolio. Sada se samo bojim da će mi uzeti dete i smestiti ga u neku hraniteljsku porodicu - dodaje D. Dž.

Majka Marina i očuh Tarzan pružaju podršku dečaku i kažu da su spremni da preuzmu starateljstvo nad N. H.

- Dobra mi je snaha - kaže Marina. - Ja sam socijalnim radnicima kazala da ću se starati o njoj dok zakon ne odobri da se moj sin i ona ne uzmu. Ja sam potpuno sigurna da će N. H. opet pobeći i vratiti se kod nas...

OBAVEŠTEN I CENTAR ZA ZAŠTITU ŽRTAVA TRGOVINE LjUDIMA

CENTAR za socijalni rad u Trsteniku (na slici) je trudnu devojčicu N. H. (12), iz Paraćina, i njenog nevenčanog muža D. Dž. (16), iz Knjaževca, prvi put evidentirao 3. decembra ove godine. Kako je predočeno za "Novosti", tek tada maloletna trudnica dolazi pod njihovu nadležnost i oni je smeštaju kod hranitelja.

- Pored nadležnog ministarstva, obavestili smo i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, jer treba da se ispita istorija slučaja - navode u CZSR Trstenik.

S podacima iz kojih hraniteljskih porodica je devojčica eventualno bežala ranije, u Trsteniku nisu upoznati. Imaju informaciju u vezi sa tim da su oboje 26. novembra dali izjave Centru za socijalni rad u Knjaževcu. Tamo je bila i njena biološka majka, koja trenutno sa vanbračnim suprugom živi u okolini Trstenika.

- Ni devojčica ni majka nikada nisu bile naše korisnice, niti imaju prebivalište na teritoriji opštine Trstenik. Kada su nam maloletnici rekli da žele da žive zajedno, odmah smo o tome obavestili policiju i tužilaštvo - navode, za "Novosti", u CZSR u Trsteniku. - Utvrđeno je da se na krivičnoj prijavi obljube već radi u Knjaževcu. Tada su po dečaka došli njegovi roditelji, a devojčicu smo smestili kod hranitelja u Ribnicu.

Maloletna trudnica, međutim, već 11. decembra beži, i policija u Kraljevu raspisuje objavu. Nađena je sa momkom u Medveđi, posle čega se kratko zadržava kod drugih hranitelja u Trsteniku, odakle ponovo beži.

- Onog trenutka kada se devojčica kod nas pojavila pre dve nedelje sve smo uradili po propisima. N. H. je prvi put dobila JMBG početkom decembra.

S. B.