DRŽAVLjANIN Crne Gore Vladimir Roganović (31) iz Herceg Novog uhapšen je u petak, po drugi put u roku od 10 dana, u Beogradu. On se sumnjiči za falsifikovanje isprava, ali je pozadina njegovog privođenja mnogo kompleksnija. Mnogi članovi “kavačkog” klana pokušavaju da sačuvaju živote skrivajući se po Beogradu.

Vladimir se, kao i njegov brat od strica Duško (32) dovodi u vezu sa “kavačkim klanom”, koji je u ratu sa “škaljarskom ekipom”. Duško je teško povređen u prošlonedeljnom podmetanju eksplozivne naprave u Herceg Novom, a iza njegovog pokušaja ubistva, kako se sumnja, stoje upravo “škaljarci”.

- Postojala je informacija da Duško sa ostalim saučesnicima priprema likvidaciju nekog iz Kotora, tačnije iz “škaljarske ekipe” - navodi naš izvor iz bezbednosnih struktura. - Takav podatak je došao i do njih. Oni su se brže organizovali i udarili prvi. Roganović je, srećom, preživeo. Dan posle njegovog dizanja u vazduh, u Beogradu je uhapšen Vladimir. Bio je u društvu Igora Bošnjaka i Luke Medića.

Istog dana, crnogorska policija je od kolega iz Beograda dobila depešu o njegovom privođenju u kome se navodi da je zatečen sa falsifikovanim ispravama. Posle 48 sati zadržavanja pušten je, ali je u petak ponovo uhapšen i to zbog istog krivičnog dela!?

U Prvom osnovnom tužilaštvu navode da je on priveden po njihovom nalogu i da će tokom vikenda biti ispitan. U ovom tužilaštvu navode i da oni ne znaju za prošlonedeljno privođenje Vladimira Roganovića.

- Imamo informaciju da Vladimir Roganović poseduje i lažni dokument koji je kupio od kriminalne grupe nedavno uhapšene, a u kojoj ima i policajaca - navodi naš izvor. - Tu istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Reč je, kako saznajemo, o kriminalnoj grupi koja je u Srbiji uhapšena krajem marta. U krivičnoj prijavi se navodi da je vođa ove ekipe Užičanin Darko Karaičić (34), koji je do sada sedam puta osuđivan. Pominje se i kao jedan od vođa “Pink pantera”. Navodno, on je “najuticajnijim pripadnicima srpskog i crnogorskog podzemlja obezbeđivao originalna biometrijska dokumenta na lažna imena”.

U ovoj ekipi su i Mladen Novaković i Branko Simić, čiji je zadatak bio da pronalaze zainteresovane koji hoće da kupe biometrijska dokumenta sa lažnim podacima. Kao ostali članovi grupe navode se Rajko Šimšić (34) policajac iz Užica, raspoređen u Odseku za suzbijanje opšteg kriminaliteta, Beograđanin Bojan Jovanović (42) zaposlen u Odseku za lična stanja građana i vođenje matičnih knjiga Opštine Surčin i Dmitar Vojinović (53) iz Premćana i Vladimir Jakić (41) iz Šavnika.

Istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, a među dokazima je i falš dokument Budvanina Vasilija Rafailovića, koji je koristio lažno ime Miloš Miljković. On je osumnjičen za ubistvo Đorđa Borete i Dragana Zečevića u Bečićima 7. decembra prošle godine.

META BIO KIĆO?

DVA dana pre podmetanja eksploziva ispod automobila Duška Roganovića, u Beogradu su uhapšeni Strahinja Knežević (29) i njegov drug iz Herceg Novog Nemanja Zurovac za koga se tvrdi da je blizak sa Vladimirom Roganovićem. Knežević i Zurovac su bili u automobilu, a pretresom je pronađen veliki broj ispaljenih čaura.

- Sumnjalo se da su išli na “ispucavanje” pištolja, odnosno da su se pripremali za nečiju likvidaciju, ali nije bilo dokaza - navodi naš izvor. - Prema nekim informacijama, meta trebalo da bude K. V. zvani Kićo.