Dva lekara terete se za smrt malog Aleksandra

N. B. - S. J. M.

01. 11. 2016. u 11:46

Istraga zbog nesavesnog lečenja iz Lazarevca. Siniša Dučić i Đorđe Topličić iz Tiršove branili se ćutanjem. Sredinom novembra biće saslušani svedoci

Два лекара терете се за смрт малог Александра

Roditelji sa slikom malog Aleksandra (4)

ISTRAGA o smrti dečaka Aleksandra Adamovića iz sela Županjac kod Lazarevca, koji je dobio sepsu nakon preloma ruke i potom preminuo, vodi se već nekoliko meseci. Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu vodi postupak protiv dvojice lekara sa Dečije univerzitetske klinike u Tiršovoj - Đorđa Topličića i Siniše Dučića. Oni su osumnjičeni za teško delo protiv zdravlja ljudi, a kako saznajemo, na ispitivanju u tužilaštvu branili su se ćutanjem.

Siniša Dučić je inače hirurg ortoped i poslednje tri godine zamenik generalnog direktora bolnice. Doktor Đorđe Topličić je lekar na specijalizaciji u Tiršovoj. Kada je dečak preminuo krajem novembra prošle godine, policija je na zahtev tužilaštva dostavila kompletnu medicinsku dokumentaciju o tome kako je četvorogodišnji Aleksandar lečen. Nakon sprovedene predistrage, tužilaštvo je u aprilu pokrenulo postupak protiv dvojice doktora Topličića i Dučića. Inače, za krivično delo protiv zdravlja ljudi, za koje se sumnjiče, zaprećena je kazna do osam godina zatvora.

U istrazi sredinom novembra biće saslušano nekoliko svedoka, kao i roditelji dečaka Dragana i Dejan Adamović. Takođe, tužilaštvo će naložiti i da se uradi medicinsko veštačenje kako bi se utvrdilo šta je prouzrokovalo smrt i da li je Aleksandar adekvatno lečen. Inače, roditelji dečaka su ranije u tužilaštvu dobili obdukcioni nalaz, kojim je ustanovljeno da Aleksandar uopšte nije imao prelom lakta, kako mu je to nakon rendgenskog snimanja u bolnici dijagnostifikovano. Pošto se okliznuo u dvorištu i pao, samo je nagnječio lakat, pokazala je obdukcija.

Kako nam je pričao njegov otac Dejan, u bolnici u “Tiršovoj” mu je cela ruka stavljena u gips, koji je previše stegnut. Aleksandar je dobio zagušenje krvi i na kraju trovanje. Četvrto jutro posle pada dobio je visoku temperaturu i preminuo u kolima na putu do doma zdravlja u Lazarevcu. Dan pre toga bio je na kontroli u bolnici u Tiršovoj, gde mu je ruka ponovo snimana bez skidanja gipsa i gde je roditeljima rečeno da je sve u redu. Obdukcija je kasnije utvrdila da je Aleksandar dobio sepsu i da se bakterija koja je izaziva proširila na pluća. Ustanovljeno je i da je dečak bio generalno zdrav i da je sve ostalo bilo u redu.

Mališanu je stavljen gips u Tiršovoj, a nekoliko dana kasnije je umro

SLUČAJ ZAVRŠIO U NOVOM SADU

KAKO nam priča Milan Lazarević, advokat porodice Adamović, Aleksandrovi roditelji Dragana i Dejan su zbunjeni, jer ih za godinu dana niko nije zvao na saslušanje da ih upita šta se to zbilo. Nisu imali nikakve informacije ni da je pokrenuta istraga. Zbog toga je Lazarević poslao molbu Republičkom javnom tužilaštvu da ispitaju šta se dešava u slučaju vezanom za smrt malog Aleksandra. Odgovor koji su dobili iz RJT je da su njegovu predstavku dostavili Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, kako bi je oni prosledili nadležnom tužilaštvu na postupanje?!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ekvinovarus pes bil

01.11.2016. 16:40

Jako ružno iskustvo imam sa Dučićem, koji je pokušao da lečenje deteta prebaci na teren privatne prakse i uzimanja para plašeći nas da ako on ne bude radio ispravljanje eqvinovarusa dete neće nikad prohodati, pri tom nipodaštavajući druge lekare koji su kasnije odradili besprekorno lečenje... Vrlo loš čovek

Milun Stijović

01.11.2016. 17:29

Др Синиша Дучић је одличан и веома савестан лекар. Не знам шта је у питању, али бих добро размислио и све до танчина проверио пре него што бих оптужио таквог лекара. Шта год да је у питању, сигуран сам да није његов немар.

sssss

15.11.2016. 16:46

@Milun Stijović - Sa velikim postovanjem prema porodici preminulog decaka ,moram reci da se moja devojcica vec godinu dana leci kod dr.Ducica i jako sam zadovoljna njegovim radom. Do sada niko nije pricao sa monom o bolesti mog deteta sem njega. On je cak obavio razgovor i sa mojom cerkicom sto niko nije radio a cak ni dr.Ducic nije morao ali eto video je da je dete uplaseno i pokusao je da joj objasni sve. Zao mi je sto je mali Aleksandar preminuo jer bio je u bolnici kada je bila i moja cerka.