Šoping bez klima- uređaja, obavezne maske i rukavice: Evo kakve će mere važiti u tržnim centrima po otvaranju

E. B. T.

30. 04. 2020. u 08:25

Za zaposlene je obavezno korišćenje maski i rukavica i održavanje fizičkog razmaka

Шопинг без клима- уређаја, обавезне маске и рукавице: Ево какве ће мере важити у тржним центрима по отварању

Foto N. Fifić

U TRŽNIM centrima, koji će se otvoriti 8. maja, ne treba koristiti centralnu klimatizaciju, jer ona povećava rizik transmisije virusa, neophodno je da se vodi računa o broju korisnika, bezbednoj distanci i korišćenju zaštitne opreme i sredstava, istakli su predstavnici Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Većina građana je već navikla da u zatvorene objekte, radnje i javne ustanove, odlazi sa maskama i rukavicama, da vodi računa o bezbednoj distanci, kao i da sačeka na red za ulazak. Ova pravila će važiti i prilikom kupovine u tržnim centrima. Stručnjaci naglašavaju da je, bez obzira na preporuke, najvažnije obaviti samoprocenu rizika.

Za zaposlene je obavezno korišćenje maski i rukavica i održavanje fizičkog razmaka. Objekti, odnosno, radne i zajedničke prostorije, kao i kompletna oprema moraju redovno da se dezinfikuju, a neophodno je i postavljanje dezobarijera. Ova pravila važe i za šoping-molove, kao i za druge zatvorene prostore.

Apoteke i prodavnice lanaca prehrambene robe, koje rade u okviru tržnih centara, bile su otvorene sve vreme i za njih nema nikakve promene u organizovanju posla.

Iz hipermarketa poručuju da nastavljaju da sprovode mere koje su i do sada. To podrazumeva, kako ističu, detaljnu dezifekciju prostora i korpi, kolica, rafova i ostalih predmeta. Zaposleni nose zaštitnu opremu i koriste dezifekcione gelove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

d

30.04.2020. 10:20

"Većina građana je već navikla da u zatvorene objekte, radnje i javne ustanove, odlazi sa maskama i rukavicama, " - jel jeste ? pa sad moze tako doveka ? to ste hteli da kazete ?

Inženjer

30.04.2020. 10:54

Ако клима комора нема мешање свежег и отпадног ваздуха онда може да ради. Треба узети у обзир квалитет ваздуха јер не може неко да ради у затвореном простору а да нема вентилацију, то озбиљно утиче на здравље. Ако не може да ради из неког разлога онда не треба ни отварати центре.