MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović i Milorad Grčić, direktor Elektroprivrede Srbije potpisali su na HE "Đerdap dva" na Kusjaku kod Negotina, Protokol o saradnji na realizaciji projekta adaptacije brodske prevodnice druge đerdapske elektrane, čime nastavljaju dosadašnju uspešnu saradnju. Brodska prevodnica na "Đerdapu dva" puštena je u rad 1994. i do sada je kroz nju prošlo 167.105 plovila i više od 111 miliona tona robe. Veća rekonstrukcija do danas nije urađena.

- Prvi put posle nekoliko decenija Srbija može da kaže da su ulaganja u vodni saobraćaj oko 350 miliona evra. Rekonstrukcija obe prevodnice, na "Đerdapu jedan" i "dva", je 60 miliona evra. EPS će biti zadužen za dokumentaciju, ministarstvo koje vodim biće investitor, a kada se sve završi prenećemo sva prava na EPS - istakla je ministarka Mihajlović.

Na drugoj đerdapskoj elektrani će u narednih 10 godina biti rekonstruisano svih 10 hidroagregata, čime će biti povećani instalisani proizvodni kapaciteti za 50 megavata.

- Kada završimo kompletnu rekonstrukciju imaćemo 320 megavata instalisane snage najčistije i najjeftinije, "zelene" energije - rekao je Milorad Grčić.


Pročitajte i:Ministar Mali najavio izradu VAŽNE strategije i novi RAST srpske ekonomije


Ministarka je sa v. d. direktora "Puteva Srbije" Zoranom Drobnjakom obišla novoizgrađeni most preko Podvrške reke kod Milutinovca, kao i radove na rehabilitaciji državnog puta Kladovo - Brza Palanka. nKORONA "KOČI" IZGRADNjU

NEKOLIKO kineskih kompanija nagovestilo je, istakla je ministarka Mihajlović, da zbog virusa korona ima određenih problema sa realizacijom projekta, zbog čega je za danas zakazan sastanak kojem će prisustvovati i ambasadorka Kine. Sastanku će prisustvovati predstavnici svih kompanija iz Kine angažovanih u Srbiji.