Premijerka o potencijalima vinarstva: Uložićemo 300 miliona evra u narenih 10 godina

Z. R.

14. 02. 2020. u 08:26

Премијерка о потенцијалима винарства: Уложићемо 300 милиона евра у нарених 10 година
Premijerka Ana Brnabić o strategiji za razvoj vinogradarstva od 2020. do 2030. Država pomaže kroz podsticaje za nove zasade i subvencije za opremu

DO kraja februara će biti usvojena Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine. To je prvi put da se pravi desetogodišnji plan za razvoj ovog sektora. Premijerka Ana Brnabić je na manifestaciji "Sveti Trifun na Savskom vencu", koju je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije rekla da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave svetu.

Brnabićeva je najavila da će u razvoj vinarstva i vinogradarstva biti uloženo oko 300 miliona evra u narednoj deceniji.

- Izvoz vina u 2018. je bio oko 19 miliona evra, a tek očekujemo podatke za prošlu godinu. Svakako postoji jak uzlazni trend i još bolji rezultati se očekuju u 2020. i 2021. godini - rekla je premijerka. - Država pruža podršku razvoju vinarstva i vinogradarstva kroz podsticaje za nove zasade, refundaciju troškova, subvencije za opremu. Vinarstvo i vinogradarstvo su važan sektor za srpski turizam, pošto su vinske rute globalno najbrže rastući deo turizma. Vinarstvo ima potencijal za rast poput IT industrije koja raste godišnje 26 ili 27 odsto.

Premijerka je rekla da Srbija dobija značajnu podršku od EU za razvoj vinarstva i vinogradarstva preko IPARD programa, gde se poljoprivrednicima odboravaju sredstva i do milion evra.


PROČITAJTE JOŠ - Mali: Srbija do kraja godine dobija Strategiju razvoja vinarstva


Stevan Rajta iz Saveza vinara i vinogradara Srbije je rekao da očekuje veliki pomak u promociji srpskih vina u narednom periodu i dodao da će Savez posebnu pažnju posvetiti autohtonim sortama grožđa. Savez je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara Srbije i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.VINSKA RUTA I NA "MILOŠU VELIKOM"

PREMIJERKA je rekla da će Vlada preko Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija uložiti još više novca u promociju vinskih ruta.

- I na auto-putu "Miloš Veliki" u narednih nekoliko meseci će biti postavljena obaveštenja za vinske rute - najavila je Brnabićeva.


PROČITAJTE JOŠ - Verni starim sortama


OCENjIVANjE PREKO APLIKACIJE

MANIFESTACIJA "Sveti Trifun na Savskom vencu" je okupila 111 vinara koji su doneli čak 298 različitih vrsta vina u osam kategorija. Prvi put u Srbiji će se ocenjivanje obavljati elektronskim putem, pomoću aplikacije. Svakom vinu je dodeljena šifra, a ocenjivalo ih je 32 ocenjivača, među kojima su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije