Verni starim sortama

I. MITIĆ

27. 08. 2019. u 08:28

Верни старим сортама

Luka Stojković i Lazar Milić sa nagradama i navijačima Foto I. Mitić

I ovogodišnji "Vinski bal" potvrdio kvalitet zasada u okolini Vlasotinca. Tradicionalnom načinu proizvodnje treba dodati i naučna saznanja

VIŠESTRUKI osvajač priznanja u dosadašnjim takmičenjima najboljih vinara u vlasotinačkom vinogorju Zoran Popović je za crno vino ponovo osvojio prvo mesto, dok je u kategoriji tradicionalnih belih vina zauzeo treću poziciju.

Vinarstvom se, kaže, bavi duže od 20 godina, a favoriti su mu prokupac i plamenka. Sa 70 ari vinograda godišnje, u zavisnosti od godine, otoči oko 3.500 litara vina i kaže da je aktuelna sezona dobro počela...

A, na ovogodišljem "Vinskom balu" pored Vlasine, nagradu za vrhunsko belo je dobio Bratislav Ristić, a Saša Jović je napravio najbolje tradicionalno belo vino. Priznjanje za vrhunsko crveno vino je pripalo Tatjani Mitrović. među nagrađenim vinarima su još Toma Mladenović, Milutin Cakić, Novica Petrović i Jovan Pečenković.

- Vlasotinački vinari su ostali verni tradicionalnom načinu proizvodnje, svi prave pomake u kvalitetu, ali još ne prate prosečan napredak vina u Srbiji. Zato svima savetujem širu primene nauke u proizvodnji - istakao je predsednik žirija, tehnolog za vinarstvo i vinogradarstvo Dušan Janjić.

Pročitajte još - „Vinski bal”: Novica pravi najbolje crveno

U večernjim satima, hiljade Vlasotinčana i njihovih gostiju su zabavljali "Leksington bend" i Dragana Mirković. Lazar Milić (22) iz Dadinca je pobednik plivačkog takmičenja za "vinsko burence", a najmlađi učesnik je bio jedanaestogodišnji Luka Stojković. Ovogodišnja boginja vina - najlepša devojka "Vinskog bala" je Leskovčanka Jovana Mitić.

Zoran Popović ispred svog štanda

SALON

POBEDNIK tradicionalnog konkursa za najbolju karikaturu na temu vina i grožđa je akademski slikar iz Vlasotinca Jovan Spasić, a prvu nagradu za najbolju pesmu na istu temu je dobio Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca. U okviru "Vinskog bala" je održan i Četvrti međunarodni salon vina tokom kojeg se - uz kolege iz Makedonije i Mađarske - predstavilo tridesetak velikih domaćih vinarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije