U šleperu bagremovog meda iz Srbije koji je izvezen u Norvešku pronađen je zabranjeni antibiotik pa će med biti vraćen izvozniku, koji će pretrpeti štetu od oko 100.000 evra, objavio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

U medu je utvrđeno prisustvo 0,98 mikrograma metronidazola po kilogramu, objavio je SPOS, pozivajući se na rezultate objavljene na portalu Evropske komisije RASFF.

SPOS je ocenio da tako mala količina nikome ne može naškoditi, osim pčelarima koji neće izvesti med.

- Jedan šleper od dvedesetak tona čini med više pčelara, te med tog nesavesnog pripadnika pčelarske zajednice čini samo mali deo ukupne količine, što znači da je u njegovom medu prisutna mnogo veća količina metronidazola - kostatuje SPOS.

SPOS najavljuje da će pojačati borbu protiv nesavesnih pčelara koji koriste zabranjena sredstva u pčelarstvu i da nikome neće dozvoliti da dalje prlja ugled srpskog meda stečen teškom mukom i odgovornim radom.
- Nadamo se da će ime takvog ''pčelara'' biti otkriveno od strane firme izvoznika i objavljeno, jer pčelari koji koriste zabranjena sredstva moraju biti izopšteni iz naše pčelarske zajednice - neka kaljaju svoje ime, naše neće - poručio je SPOS.