Uz Belu knjigu i klijenti zadovoljniji: Predsednik Udruženja banaka BiH o razvoju sektora

D. I. K.

16. 12. 2019. u 09:43

Уз Белу књигу и клијенти задовољнији: Председник Удружења банака БиХ о развоју сектора

Foto Komercijalna banka

Predsednik Upravnog odbora udruženja banaka BiH Boško Mekinjić o razvoju. Komercijalna banka Banjaluka ove godine imala snažan i dinamičan rast
MEĐUSOBNA razmena iskustava, dogovaranje o pravcima delovanja oba udruženja i perspektive za dalji razvoj i doprinos bankarskom sektoru, temelji su saradnje Udruženja banaka Srbije i Udruženja banaka Bosne i Hercegovine.

- Veoma sam ponosan na odličnu saradnju koju imamo sa Udruženjem banaka Srbije - kaže, za "Novosti", Boško Mekinjić, predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH. - Ovome treba dodati i uspešnu saradnju koju smo ostvarili i proširili sa udruženjima banaka iz celog regiona, a sve u cilju razmene iskustava i čvršćeg povezivanja banakarske zajednice regiona.

Ovu godinu, prema rečima Mekinjića, obeležila je Bela knjiga, dokument na čijoj izradi je Udruženje banaka BiH radilo duže od 12 meseci.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Srbija već sada više nije zemlja jeftine radne snage- Bela knjiga objedinjuje problematiku s kojom se banke susreću, te daje konkretne predloge rešenja, uvažavajući primere kako je to regulisano u zemljama okruženja - navodi Boško Mekinjić. - Izuzetno sam zadovoljan sadržajem dokumenta, uzimajući u obzir da se knjiga bavi stvarnim problemima nas bankara i obrađuje teme poput naplate potraživanja, tretmana obavezne rezerve, zakona o porezu na dobit i njegovog proračuna.

Naš sagovornik ističe da su u knjizi i teme unutrašnjeg platnog prometa, to jest regulisanja jedinstvenog platnog naloga, deviznog poslovanja i problema digitalnog potpisa, koji još nije uveden i koji koči proces digitalizacije bankarskog sektora u BiH, te uspostavljanje registra stvarnih vlasnika.


Boško Mekinjić Foto A. Stanković

Sa ciljem rešavanja aktuelnih pitanja bankarskog sektora BiH, ali i unapređenja bankarske profesije, prakse i literature, Bela knjiga je koncipirana tako da za svako otvoreno pitanje obrađuje probleme iz prakse, iskustva iz okruženja, daje konkretne predloge mogućeg rešenja, ali ukazuje i na korist za društvenu zajednicu.
Mekinjić je i predsednik Uprave Komercijalne banke u Banjaluci. Većinski akcionar ove banke, sa učešćem u kapitalu od 99,9 odsto, jeste srpska Komercijalna banka Beograd.

- U godini za nama, ostvareni finansijski rezultati potvrda su da smo predanim radom uspešno prevazišli sve izazove i nastavili pozitivne trendove iz prethodnog perioda - ističe Mekinjić. - Uprkos složenom i dinamičnom okruženju, ključni pokazatelji poslovanja su pozitivni reztultati koji su premašili planove, a Komercijalna banka Banjaluka zauzima sve značajniju tržišnu poziciju.

Banka je u ovoj godini znatno unapredila i povećala obim poslovanja, ojačala svoju poziciju unutar Republike Srpske, ali i šire, u celoj Bosni i Hercegovini, dodaje naš sagovornik:

PROČITAJTE JOŠ: Vučić na izgradnji Moravskog koridora: Ovo je prvi digitalni autoput, mi donosimo život i hoćemo da vratimo mlade (FOTO/VIDEO)- Kao dokaz tome govori činjenica da smo u konkurenciji 23 banke, koliko ih posluje na finansijskom tržištu Bosne i Hercegovine, dobili prestižnu nagradu Zlatni BAM, za najveći procentualni rast depozita i kredita u prethodnoj godini, koji je iznosio 45,70 odsto.

PLAN ZA KOMERCIJALNU

- PLAN nam je da u narednom periodu nastavimo sa procesom modernizacije i širenja postojeće mreže organizacionih jedinica, bankomata i POS terminala Komercijalne banke Banjaluka, sa posebnim naglaskom na unapređenje digitalnih servisa i povećavanje sigurnosti banke i klijenata - navodi Boško Mekinjić. - Tako ćemo dodatno povećati stepen zadovoljstva naših postojećih klijenata, ali i približiti se potencijalnim, novim korisnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije