Вучић на изградњи Моравског коридора: Ово је први дигитални аутопут, ми доносимо живот и хоћемо да вратимо младе (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti Online

15. 12. 2019. у 11:11

Вучић на изградњи Моравског коридора: Ово је први дигитални аутопут, ми доносимо живот и хоћемо да вратимо младе  (ФОТО/ВИДЕО)

Фото Г.Шљивић

Аутопут Појате-Прељина састојаће се из три деонице: Појате–Крушевац (27,83 километара), Крушевац–Адрани (53,88 километара) и Адрани–Прељина (30,66 километара)
Изградња аутопута Појате-Прељина (Моравски коридор) почела је данас у подне у присуству председника Србије Алексанадра Вучића и представника Владе Србије и конзорцијума Бехтел-Енка који је главни извођач радова.

Председник је стигао у Појате око 12 часова.

Моравски коридор градиће се у дужини од 112,3 километра, а радови би требало да буду завршени за четири године.

Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи - Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац, као и Коридор 10 и аутопут "Милош Велики" (Коридор 11).


Директор Регионалне привредне коморе у Крушевцу Предраг Вукићевић каже за РТС да у Расинском округу послује око 11.000 привредних субјеката, 2.500 привредних друштава и 8.500 предузетника.

- Укупан број расте у последњих шест година. Изградњом Моравског коридора стичу се услови да наши привредници добијају директну комуникацију са свим осталим деловима земље и света, смањују се укупни трошкови у привреди, штеди се време- истакао је Вукићевић.

Влада Србије је са америчко-турским конзорцијумом Бехтел-Енка 5. децембра потписала комерцијални уговор и изградњи Моравског кодора у вредности 745 милиона евра, а предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

Моравски коридор биће најшири, али и први дигитални ауто-пут са бесплатним интернетом и обавештењима за возаче, што ће омогућити бржи и безбеднији саобраћај.

Поред изградње аутопута, пројекат обухвата и регулацију Западне Мораве и њених притока, као и изградњу телекомуникационе инфраструктуре.Фото Г.Шљивић


Аутопут Појате-Прељина састојаће се из три деонице: Појате–Крушевац (27,83 километара), Крушевац–Адрани (53,88 километара) и Адрани–Прељина (30,66 километара).

Максимална дозвољена брзина на тој саобраћајници биће 130 километара на час, а имаће 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 78 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.Фото Г.Шљивић

Уговором је предвиђено да за две године Крушевац аутопутем буде повезан са Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак повежу са "Милошем Великим", а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

- Према истраживању Светске трговинске организације, сваки уложени динар у путну инфраструктуру, враћа се четири пута више кроз туризам и остале гране привреде - наводи Сузана Милосављевић, директорка ТО Крушевац.Фото Г.Шљивић


Прочитајте још: Вучић ненајављено обишао радове на аутопуту Сурчин-Обреновац: По овако хладном времену, честитам радницима (ФОТО)
ДИРЕКТОР МОРАВСКОГ КОРИДОРА: ОВО ЈЕ ВИШЕ НЕГО ПУТ, ОВО ЈЕ ПРВИ 5Г АУТО-ПУТ

Директор пројекта Моравског коридора Енди Милунзи рекао је да му је част што је данас овде, на почетку партнерства које ће изнедрити изузетан пројекат овде у Србији.

- Моравски коридор је више него пут, ово је први 5Г ауто-пут. Моравски коридор ће имати важан и масиван систем за одбрану од поплава, ово је први пут да је изграђен овакав систем на Балкану - рекао је Милунзи.


Фото Г.Шљивић


- Упех овог пројекта је ваш успех, радићемо заједно са вама - закључио је он.
ВУЧИЋ: МИ ДОНОСИМО ЖИВОТ И ВРАЋАМО ГА

Председник Србије је, како каже, у последњих седам година долазио службено у Краљево, Чачак, Трстеник, Ћићевац... више од 45 пута, на шта је, како каже, јако поносан. Истиче да је много урађено, али да је посла још много.

- Хвала вам, пријатељи, што сте веровали у своју земљу и што смо показали да заједничким и вредним радом можемо да променимо данашњицу Србије, а посебно нашу будућност. Нема ничег лепшег од тога. Поносан сам на вас и нашу земљу. У октобру смо били земља са највећим привредним растом у целој Европи и верујем да ће то бити случај са целим последњим кварталом - каже Вучић и додаје:

- Али ово данас што радимо, ми данас градимо нешто посебно, 112 километара који спајају Коридор 10 и 11 овим ћемо једном заувек да решимо питање поплава и у Трстенику и у Краљеву – истакао је председник.

Фото Г.Шљивић


-Оно што је најважније, ми доносимо живот и враћамо га, који смо полако изгубили од 90-их, хоћемо да вратимо младе, а то можемо фабрикама и ауто-путевима – нагласио је.

Председник подсећа да ће Моравски коридор бити најшири ауто-пут у Србији, ширине од 30 метара, и да ће бити најмодернији. Биће и први дигитални ауто-пут, што значи да, када се на њега укључите, моћи ћете да видите где је гужва, где је магла, где су услови лоши, где је евентуално био удес...

Добили смо најповољније уговоре за финансирање, и то не бисмо добили без помоћи Меклауд и Годфрија, каже он.

- Најбрже и најлакше смо завршили тај посао са Британцима – истиче.ВУЧИЋ: ПОНОСАН САМ, СВУДА ЋЕМО ИЋИ АУТОПУТЕМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, отварајући радове на Моравском коридору, да је поносан на све што је до сада урађено:

„Свуда ћемо моћи да идемо аутопутем", казао је Вучић на свечаном обележавању почетка радова на Моравском коридору, којем су присуствовали амбасадори САД, Велике Британије и Турске, Ентони Годфри, Сиан Меклауд и Танжу Билгич, чије фирме су ангажоване на изградњи тог коридора, који ће повезати исток и запад Србије и спојити преко пола милиона људи.

Вучић је додао да му је драго што су данас на обележавање почетка радова дошли и челници америчке компаније Бехтел и турске Енке из САД и Турске.

Фото Г.Шљивић

Изразио је уверење да ће и британски премијер доћи у Србију и истакао да је време и да Трамп дође да посети Србију.

"Прво долази Џонсон, па и Трамп, па се сетите да сте ми се смејали што сам вам ово говорио", нашалио се Вучић.

Истакао је да обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима Сиан Меклауд и Ентонију Годфрију, добили најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе, те да је све максимално транспарнетно и добро урађено.

Вучих је рекао да ће за две године бити завршена деоница од Појата до Крушевца, за три године Чачак-Краљево, а за четири године - комплетан аутопут.

Фото Г.Шљивић


Србија ће тако за четири године имати комплетно завршен Моравски коридор од Појата до Прељине, најмодернији и најшири аутопут у земљи, најавио је председник и додао да ће већ за две године бити завршена прва деоница Појате - Крушевац од 28 километара и да ће се за само сат и по стизати од Београда до Крушевца.

Вучић је споменуо да је у последњих седам година службено долазио у Краљево, Чачак, Врњачку Бању, Трстеник, Крусев, Варварин и Ћићевац укупно 64 пута, што је, истиче, више него сви званичници Србије од 1945. године.

Каже да је много постигнуто захвалио грађанима што су веровали у своју земљи и показали да када радимо вредно и заједно можемо да мењамо себе и променимо нашу данашњицу и будућност, као и да нема ништа величанственије од тога.


Вучић је додао да, ипак, још није задовољан, али да би волео да грађани буду поносни на себе и своју земљу.

Моравски коридор ће, истиче, спојити коридоре 10 и 11 односно западну и источну Србију и решити трајно и питање поплава пошто ће бити регулисане реке, тако да више неће бити у страху грађани Сирче, Адрана и других места.

Више неће мораит да се плаше за своју куће и фабрике и своју децу, поручио је Вучић.

Председник је нагласио да Моравски коридор доноси најмодернију технологију и биће најшири аутопут од 30 метара.

Објаснио је да дигитални аутопут значи да ће грађани имати на аутопуту дигиталне знакове и обевештења где су евентуално гужве, удеси, где је клизаво и све друге инфроамције, што ће доста подићи безбедност саобраћаја.

"Такве путеве гради Србија данас", нагласио је.


Истиче да се тако и млади могу задржати у Србји, као и вратити они који су већ отишли, само новим аутопутевима и фабрикама, и да је најважније да се врати у Србију живот који смо почели да губимо од деведесетих година.

Он је навео да је само Јасика у том периоду изгубила 500 људи.

Каже да инвеститори неће да дођу у Србију тамо где нема аутопута и да су, на пример, две велике фабрике дошле у Краљево тек када им је обећано да ће се градити аутопут.

Вучић је нагласио да је у Крушевцу компанија Кромберг Шуберт запослила 1.500 људи и да су пре тога људи говорили да су то све фантазије."Биће још много таквих фабрика и конкуренција ће подићи плате радницима", додао је председник.

"То мења лице Србије, ми видимо и можемо да разумемо да имамо довољно оснаге да себе променимо и да своју земљу променимо. Нећемо да нам Србија нестаје, хоћемо да буде пуно деце, а не стално да слушамо кукњавју како сви одлазе", каже председник.

"Много сам срећан и поносан на вас, ово је за вас и вашу децу и нашу Србију, честитам свима који ће да раде, посебно честитам радницима и свима који ће овај велики подрухват да изведу", закључио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (105)

Nikola

15.12.2019. 12:27

Razvijena saobraćajna infrastuktura je glavni preduslov ekonomskog razvoja Srbije.

Goran

15.12.2019. 12:36

Velika korist za pola miliona ljudi koji žive na trasi auto puta. Preljina Pojate.

Jokalica

15.12.2019. 12:37

Putevi će privući investicije, povećati turizam i sve to će ekonomski ojačati državu što će povećati životni standard gradjana, a samim tim će Srbija biti atraktivnija za život.

Vesna

15.12.2019. 12:54

Srecan pocetak radova! Ovakav projetak se prvi put radi u Srbiji i jedva cekamo da bude gotov.

Zaki

15.12.2019. 12:55

Izgradnja Moravskog koridora osim što će sadržati najmodernije puteve, biće pokriven i internet mrežom. Puteve koje smo imali prilike da vidimo samo u najrazvijenijim svetskim metropolama, uskoro ćemo moći da vidimo i u Srbiji.

Dragana

15.12.2019. 12:59

Izgradnjom novog autoputa stvoriće se uslovi za dolazak novih investicija.

Miki

15.12.2019. 13:11

Stvarno veliki uspeh za Srbiju , ovo niko pre nekoliko godina nije mogao da zamisli, ali sad se ostvaruju snovi o modernoj Srbiji.

МАЈА

15.12.2019. 13:13

Србија се све више усавршава и модренизује за младе људе

milos veliki

15.12.2019. 13:18

zivela srbija ziveo nas predsednik dace bog da ostane dozivotno na vlasti

sasa

15.12.2019. 16:28

@Lena - Radi se i gradi kao nikada do sada sto je potvrda da Srbija ide napred

Ivana Ljutic

15.12.2019. 14:43

Ulaganje u putnu infrastrukturu je velika stvar za Srbiju,dosta puteva je rekonstruisano u poslednje vreme,ali i dosta novih izgradjeno.

Hedona

15.12.2019. 15:05

Srbija se danas cela spaja, postaje centar ulaganja za nove investicije, postaje država turizma. Ovo je jako važno za našu državu i njene građane. Srbija danas teži ekonomskom napretku i razvoju.Ovo će biti važna destinacija za ulaganje i razvoj. Srbija se danas menja.

Ana S

15.12.2019. 15:17

Kilometri izgrađenih autoputeva su samo još jedan dokaz ogromnog truda koji aktuelna vlast ulaže kako bi mladima obezbedila što bolje uslove za život i rad i motivisala ih da ostanu u Srbiji!

Mika

15.12.2019. 15:48

Srbija danas teži ekonomskom napretku i razvoju,ovo će biti važna destinacija za ulaganje i razvoj.

Tamara

15.12.2019. 15:58

Najsavremeniji auto putevi omogucice bolju povezanost cele zemlje i bice motiv mladima da ostanu na svojim ognjistima

Majcee

15.12.2019. 16:03

Ovo je veliki projekat i veliki dan za nasu zemlju. Ovako se bori za svoju zemlju i svoj narod.

milica

15.12.2019. 16:04

Predsednik se trudi da Srbija napreduje u svakom pogledu.Izgradnja auto-puteva je pravi primer za to!

Davor

15.12.2019. 16:05

Trudićemo se da svako dnevnim radom i trudum obezbedimo da Srbija bude što bolje mesto za život, kako bi mladi ostajali na svojim ognjištima.

Sreten

15.12.2019. 16:32

""ovim ćemo jednom zauvek da rešimo pitanje poplava i u Trsteniku i u Kraljevu – istakao je predsednik" Tako je predsednice , ceo sliv Morave treba digitalizovati najsavremenijom digitalnom opremom , samo , cuo sam da ce u kolovoz biti ugradjen tridesetdvobitni asvalt. Ovo je lose resenje za maticni autoplocu i bolje da je narucen sezdesetcetvorobitni bitulit iz bratskih nam Emirata. I da , da ne zaboravim , nikako ne ugradjivati osmobitni moravski pesak.

Max

15.12.2019. 16:35

Ovaj put ce mnogima doneti samo olaksice, nove investicije i nova radna mesta.

Urke

15.12.2019. 16:56

Zavrsetkom Moravskog koridora, Srbija ce definitivno postati drzava sa potpuno uredjenom putnom infrastrukturom.

Milica

15.12.2019. 17:10

Moravski koridor će spojiti koridore 10 i 11 odnosno zapadnu i istočnu Srbiju i doprineti bržoj razmeni ljudi, robe i kapitala.

Zeljko85

15.12.2019. 17:12

Inače ko ne zna za ovako nešto služi ta 5G mreža koja mnogo brže funkcioniše od ostalih. Za nekoliko sekundi postigne rezultat dok ostale to ne mogu minutima, pa i do sat vremena. I važno je da Srbija sada ima mogućnosti za tako nešto.

Kaja

15.12.2019. 17:19

Izgradnja Moravskog koridora od velikog je značaja za život i rad ljudi tog kraja,ali i cele države.

Rose25

15.12.2019. 17:20

Kvalitetni putevi donose boljitak, otvaraju nove fabrike, stvaraju se nova radna mesta, dobija se konomoskoj snazi da se povećavaju plate, i zato je ovo dobro za mlade.

Buba

15.12.2019. 17:32

Bolji autoputevi su postrek za dolazenje investitora koji će da zapošljavaju ne zaposlen narod i najvažnije da se investitori ne vuku samo u okolinu Beograda već u sve gradove Srbije.

biba

15.12.2019. 17:40

Svaki kilometar izgradjenih autoputeva su jos jedan dokaz i pokazatelj da sadasnja vlast ulaze velike napore kako bi svi gradjani Srbije imali bolje uslove za zivot i rad,i kako bi Srbija isla u bolju budućnost!

Dulence

15.12.2019. 17:43

Ova vlast se trudi da zadrži mlade u Srbiji i da one koji su otišli u inostranstvo vrate da žive u njoj.

avanturista

15.12.2019. 17:56

Putevi i izgradnja istih je neophodna i potrebna građanima Srbije za razvitak regiona.

Momo

15.12.2019. 17:58

Izgradnjom ovog autoputa povezace se zapad i istok Srbije,docice mnogi investitori i ovaj deo zemlje ce se ubrzano razvijati.

Tamara

15.12.2019. 18:05

Izgradnja Moravskog koridora je potvrda velikog napretka i uspeha Srbije.

as

15.12.2019. 18:10

Moravski koridor će spojiti koridore 10 i 11 odnosno zapadnu i istočnu Srbiju

Nn

15.12.2019. 18:11

Modernizacija puteva je korak ka napretku i razvoju drzave i motivacija da mladi ostanu u svojoj drzavi da zive i rade.

caca

15.12.2019. 18:49

Izgradnja Moravskog koridora je potvrda velikog napretka i uspeha Srbije,a to znaci i bolju buducnost nase zemlje!!!

Rajko

15.12.2019. 19:12

Izgradnja Moravskog koridora je veoma bitna za dalji ekonomski razvoj Srbije.

fretg

15.12.2019. 19:21

Prelepe vesti za sve u Srbiji. Zemlja bez dobrih puteva nema buducnosti. Ovako smo interesantniji i investitorima i turistima.

fretg

15.12.2019. 19:21

Svaka čast na ovom potezu i ulaganju u infrastrukturu jer će se na taj način spojiti cela Srbija sa Regionom ali i sa Evropom, lakše će se stići svuda, ali i lakše će se privući nove strane investicije.

Marija

15.12.2019. 19:25

Kromberg and Schubert,u gore pomenutom tekstu,je zaposlio po evidenciji oko 1700 ljudi,ali broj ljudi koji je napustio tu firmu,od kojih sam jedna i ja,je oko 700.Svaki Id broj koji se dobije se ne obnavlja.Ljudi daju otkaze svakim danom jer su poslovodje i sefovi smene ljudi bez fakultetske diplome koji vredjaju i prete opreraterima.

MAKSS84

15.12.2019. 19:35

Putna infrastruktura povezuje ljude, gradove, drzave, olaksava posao svima, dolazak turista i stranih investitora.

HORIZONTALNO povezivanje Srbije

15.12.2019. 19:35

Moravski koridor mora da HORIZONTALNO poveže Zapadnu i Jugoistočnu Srbiju , zato auto-put od Kruševca mora da ide prema Aleksincu (Nišu), a ne prema Pojatama (Beogradu).

keti

15.12.2019. 19:38

Auto-putevi spajaju ljude,usluge i robu i to je ono što nam je potrebno. Jačanje ekonomije ne može bez dobrih puteva i ulaganje u piteva je ulaganje u budućnost.

hanas

15.12.2019. 19:42

Moravski koridor biće najširi, ali i prvi digitalni auto-put sa besplatnim internetom i obaveštenjima za vozače to je veoma dobar signal za investicije

Mirjana

15.12.2019. 19:51

Jeste dragi prerdsednice sve si u pravu, cestitam za uspehe u radu i izgradnji puteva ali po mom misljenju veliku gresku pravis sto stalno govoris protiv svojih politickih protivnika kao napr. Neka oni rade svoje, ja cu da radim svoje. To je nasa Srbija i tvoja i njihova i zajednicki se mora graditi. Ti se zalazes za prijateljstva medju susedima i drugim zemljama a suprotno radis u svojoj rodjenoj zemlji Srbiji. Zasto uvek "oni", mi smo svi nasi, mi smo svi braca i samo zajedno mozemo napred.

dzo

15.12.2019. 19:59

Ovako se bori za svoju zemlju i svoj narod,ovo će biti važna destinacija za ulaganje i razvoj.

Jela

15.12.2019. 20:18

Moravski koridor je projekat koji će povezati čitavu centralnu Srbiju. Ovakva putna infrastruktura je nešto čime možemo da se ponosimo i da privučemo još investicija.

Miki-Zg

15.12.2019. 20:19

Najveće umijeće politike je da od onih koji te mrze ,satiru ,bombardiraju ,koji su vijekovima protiv tvojih nacionalnih interesa da od njih napraviš manjeg političkog neprijatelja ,upravo je ta najava dolaska DŽonsona ,Trampa u Srbiju ?

bane

15.12.2019. 20:54

Bravo ,kad dodu deca na godisnji odmor nece vise ici po unistenim lokalnim putevima.

milena

15.12.2019. 21:03

Ovo sto je predsednik najavio vezano za Moravski koridor je stvarno nestvarno, imacemo moderan autoput, wifi, svaka cast.

Ana

15.12.2019. 21:44

Ovaj projekat je od velike važnosti ne samo zbog povezanosti puteva i dolaska investitoraza već i zbog rešavanja dugogodišnjeg problema po pitaju poplava.

Заврам

15.12.2019. 21:56

После Грка Александра Великог Руса Александра Невског, проналазача пеницилина А. Флеминга, краља Александра Карађорђевића Ујединитеља, Србија и свет су добили још једног - Александра Српског градитеља. О значају изградње путне мреже сматрам да не треба много објашњавати. Уз дивљење овом подухвату, питање: када ће бити изграђен пут Град СТАЛАЋ - Ђунис , уз Јужну Мораву, веза за Рибарску Бању, обећан још 2009. године? Мештани три јужноморавска села се још увек надају и минибусу, јер су одсечени о

Nikoletka

15.12.2019. 21:58

Ovim putevima imamo nameru da vratimo mlade i uverimo da je Srbija zemlja dostojna njihove buducnosti.

Dule

15.12.2019. 23:02

Poslednjih godina se mnogo ulaze u infrastrukturu Srbije, imamo puteve na kojima bi nam mogle pozavideti mnoge zemlje u regionu i na to mozemo biti ponosni, mnogo truda i rada je ulozeno da to danas tako bude. Ovo je jos jedna veoma vazna investicija,koridor koji ce biti izgradjen u narednom periodu, koji ce doprineti razvoju tog dela Srbije.

Misel

15.12.2019. 23:14

Bolja buducnost nam je zagarantovana zahvaljujuci odgovornom radu aktuelne vlasti.

Gaga

15.12.2019. 23:17

Srbija ulaze u putnu infrastrukturu a ovaj digitalni put je prvi u nizu koji ce biti izgradjen.

Milojko

15.12.2019. 23:29

Moderni i savremeni putevi su potrteba svake zemlje i svi se trude da ih što pre izgrade, ali za sve su potrebne i dobre investicije a i velika stabilnost u zemlji.

Darko

15.12.2019. 23:44

Jos jedan primer da Srbija prati najsavremenije tokove u svetu,digitalni auto-put je nesto u cemu ce nasa zemlja prednjaciti u regionu.

Milica

15.12.2019. 23:44

Moravskim koridorom i ostalim brzim saobracajnicama regionalnog tipa obezbedit ce se uslov ravnomernog razvoja svakog kraja Srbije.

Raša

16.12.2019. 00:12

Novi savremeni putevi jako puno će doprineti razvoju ekonomije i privrede naše zemlje, zato je jako bitno ulagati u bolju putnu infrastrukturu.

Mila

16.12.2019. 01:43

Ovo je jako bitan dan na putu velikih promena i izgradnji Srbiji. Ovim auto-putem bice reseno pitanje poplava i boljeg povezivanja ljudi

Nikola

16.12.2019. 02:55

Mladi danas imaju mnogo vise mogucnosti da ostanu u Srbiji, jer je Srbija pokazala koliko vredi i koliko moze da obezbedi, samo treba vredno raditi

Jana

16.12.2019. 05:41

Srbija gradi nasavremenije puteve i time ide ka buducnosti..izgradnjom autoputa razvijace se i ekonomija i privreda nase zemlje.

Nena

16.12.2019. 06:26

Gradimo nove auto-puteve koji će bolje povezivati sve delove naše zemlje, koji će omogućiti bolju povezanost naše zemlje i koji će nam doneti i nove investicije u našu zemlju!

Jana

16.12.2019. 06:29

Ovo je veoma lep prizor i veoma veliki napredak za Srbiju. Verujem da ce se mladi polako vracati.

Deki

16.12.2019. 06:58

Izgradnja puteva donosi život Srbiji koji je neophodan za razvoj privrede, a sa stabilnom i razvijenom privredom će i mladi više ostajati na svom ognjištu, ali će se i vraćati na ista.

Goran Sesiric

16.12.2019. 07:47

Bravo predsednice i hvala vam sto mislite i o mladima jer oni su nasa buducnost. Samo takvi ljudi kao vi zasluzuju da budu mesto broj jedan jer vi mislite o svemu i svima.

Zoran

16.12.2019. 08:11

kao i u svakoj modernoj drzavi, tako i Srbija mora biti ispresecana autoputevima.

Gendegen

16.12.2019. 12:15

Digitalni auto- put, 99% ljudi koji komentarišu pojma nemaju o čemu se radi.Švajcarci to imaju 30godina.Toliko!!!!

Doktor

18.12.2019. 23:13

Bolja buducnost nam je zagarantovana zahvaljujuci odgovornom radu aktuelne vlasti.