U trci za Komercijalnu fond i tri banke

D. I. KRASIĆ

utorak, 10. 09. 2019. u 13:35

У трци за Комерцијалну фонд и три банке

Foto: N. Fifić

U utorak otvorene neobavezujuće ponude potencijalnih kupaca za veliku domaću finansijsku instituciju. Siniša Mali: Bilo šest zainteresovanih, ali su blagovremeno stigle četiri koverte

ČETIRI koverte, sa neobavezujućim ponudama za kupovinu Komercijalne banke, u utorak su otvorene na sednici tenderske komisije Ministarstva finansija. Za najveću banku u domaćem vlasništvu zainteresovane su, kako "Novosti" nezvanično saznaju - jedan investicioni fond i tri banke, koje su već prisutne na srpskom tržištu.

Ministar finansija Siniša Mali nije u utorak navodio detalje o ove četiri ponude.


PROČITAJTE JOŠ:
Četiri kupca merkaju Komercijalnu

- Za Komercijalnu banku je bilo šest zainteresovanih banaka i institucija, a dostavljene su četiri neobavezujuće ponude - istakao je Mali, potvrđujući da su sve četiri stigle blagovremeno, u predviđenim rokovima.

U narednim danima, Ministarstvo finansija će, uz asistenciju privatizacionih savetnika, analizirati prispele neobavezujuće ponude i konstatovati koji se od ponuđača kvalifikovao za drugu, obavezujuću fazu.

- Kvalifikovane ponude biće rangirane u skladu sa kriterijumima predviđenim tenderskom dokumentacijom, i kvalifikovani ponuđači će biti obavešteni o rang-listi - ističu u Ministarstvu finansija.

Tek nakon toga, kvalifikovani ponuđači će imati mogućnost da dodatno i sveobuhvatno analiziraju poslovanje Komercijalne banke. Obavezujuće ponude, kako je predviđeno, trebalo bi da budu podnete sredinom novembra.

Budući vlasnik Komercijalne banke od države će moći da kupi 83,23 odsto akcija. Toliko će Republika Srbija imati ukupno udela kada otkupi akcije od stranih akcionara - Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD i Međunarodne finansijske korporacije IFC. Reč je o paketu od 34,58 odsto akcija, kojim bi država trebalo da uveća svoje trenutno vlasništvo od 48,64 odsto. Prethodno je, krajem juna, već otkupila 6,89 odsto običnih akcija od, takođe stranih akcionara - "Svedfonda" i DEG-a.

Foto M.Labudović

Izlazak velikih međunarodnih institucija iz vlasništva Komercijalne banke bio je očekivan i u skladu sa prethodnim dogovorima Republike Srbije sa EBRD i IFC.


PROČITAJTE JOŠ:
Vladimir Medan: I ove godine rekordna zarada

CENA OTKUPA

CENA po kojoj će država, pre prodaje Komercijalne banke, otkupiti akcije od manjinskih stranih akcionara - EBRD i IFC biće, preračunata u evro, ista kao i ona po kojoj je 26. juna otkupila i akcije od Svedfonda i DEG-a. Tada je, u blok trgovanju na Beogradskoj berzi, po akciji plaćeno 4.447 dinara, što je po srednjem kursu na taj dan bilo 37,7 evra.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije