Kanađani bi da otvore rudnik na Crnom vrhu

LJ. TRIFUNOVIĆ

27. 07. 2019. u 16:00

Канађани би да отворе рудник на Црном врху

Foto LJ. Trifunović

Kompanija "Dandi plemeniti metali" zainteresovana za eksploataciju zlata. Izvukli bi 34 tone plemenitog metala

KANADSKA rudarska kompanija "Dandi plemeniti metali" (DPM), iz Toronta, objavila je preliminarnu studiju izvodljivosti otvaranja i eksploatacije rudnika zlata na planini Crni vrh, između Bora i Žagubice. Prema tom dokumentu, tu bi se za devet godina, koliko je procenjeno da bi rudokop bio u funkciji, izvuklo skoro 34 tone tog plemenitog metala, bruto vrednosti - 1,6 milijardi dolara, saznaju "Novosti".

- Ova studija pruža solidnu osnovu za projekat zlata "Timok" - rekao je Rik Hoves, predsednik i generalni direktor DPM. - Uz dalju optimizaciju, "Timok" ima potencijal da obezbedi značajan rast, uz relativno nizak početni kapital. Mi smo ovo ležište otkrili 2008. i unapredili smo projekat do preliminarne studije izvodljivosti.

Pročitajte još -Amerikanci pronašli ležište sa 12 procenata bakra u rudi

Po dokumentaciji, u koju je naš list imao uvid, u otvaranje rudnika, u kome su utvrđene rezerve od gotovo 19 miliona tona rude, sa prosečnim sadržajem od 1,36 grama zlata po toni, za početak, bilo bi investirano 136 miliona dolara. Kako je predviđeno, godišnja proizvodnja iznosila bi od 75.000 do 132.000 unci, odnosno najviše 3,73 tone tog plemenitog metala.

Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, planirano je da se na Crnom vrhu otvori površinski kop, gde bi se dnevno prerađivalo 30.000 tona rude. Računajući taksu za korišćenje mineralnih sirovina, država bi od rada ovog rudnika prihodovala pet odst neto dobiti, ne računajući dodatne poreze i takse.

Kanađani su do sada u geološka istraživanja tri lokaliteta na Crnom vrhu - Korkan, Bigar i Korkan vest, investirali više od 100 miliona dolara. Prve procene su bile da se radi o ležištima iz kojih je moguće dobiti oko 72 tone zlata.

Pročitajte još - Crni Vrh postaje crven

RADE U BUGARSKOJ, NAMIBIJI...

DPM, inače, u Bugarskoj ima eksploataciona prava u rudniku "Čelopek", gde eksploatišu bakar i zlato, a u toj zemlji rade i na otvaranju rudnika zlata kod mesta Krumovgrad. Pored toga, u Namibiji drže rudnik bakra "Tsumeb". U Srbiji, pored geoloških istraživanja na Crnom vrhu, u saradnji sa multinacionalnom kompanijom "Rio Tinto", imaju i licencu za istraživanje u okolini zaječarskog sela Lenovac u potrazi za novim nalazištima crvenog i plemenitih metala.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Лазарев Град

27.07.2019. 17:40

наравно,Србијa да отвори рудник у Србији је равно лудилу,боље странци

Marko K

27.07.2019. 17:40

A jel generalni direktor te kompanije onaj poznati general sto nas je bombardovao? Kako okrenes prekopavaju oni nas vec 20 godina s blagoslovom nase vlade!

dragan

27.07.2019. 17:44

Може али оваква подела 30 тона нама а 4 тоне канађанима

Ljube

27.07.2019. 18:36

Zasto da ne ,sve su svoje pozatvarali ,i zeljezare i rudnike , ukinuli sindikate ( union ) ,sveli prava radnika na robove ,mogu kada imaju jos jeftinije a kvalitetnije .

Драган Јовановић

27.07.2019. 18:53

Паметни су Канађани. Зашто би експлоатисали и уништавали своје природне ресурсе и окружење када за мале паре то могу да раде у Србији.

Vidovdan

27.07.2019. 19:23

Pa zar srbi nemaju znanja i bušilica da kopaju rudnike. Prokopavaju brda i planine, a ne mogu rudnik zlata!? Krenimo nešto sami. Ima Srbija mnogo pametnih, samo im dajte šansu...

5C

31.07.2019. 06:19

Koliko srpskih ili bilo cijih kompanija trazi plemenite metale i minerale po zapadnjackim planinama?Ako neko treba da nas pljacka ,radije da bude neko ko nas nije unistavao i unistava vec stoljecima.