Crni Vrh postaje crven

LJ. TRIFUNOVIĆ

15. 06. 2003. u 18:41

Црни Врх постаје црвен
0
BOR - U ambasadi Velike Britanije u Beogradu 8. jula potpisaće se sporazum o strateškom partnerstvu između Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i multinacionalne rudarske korporacije “Rio Tinto”. Taj dokument predviđa zajednička geološka ispitivanja planine Crni vrh kraj Bora, nad kojom istražno pravo poseduje borski kombinat bakra, kazao je za “Novosti” mr Stojan Mitrović, direktor Rudnika bakra Bor (RBB).
- U geološka istraživanja Crnog vrha koji je, prema preliminarnim podacima, bogato nalazište bakra i plemenitih metala, “Rio Tinto”, inače treća po veličini kompanija na svetu u oblasti eksploatacije obojenih metala, prve godine će investirati pet miliona dolara, objašnjava Mitrović. - U pregovorima koji su vođeni pre potpisivanja sporazuma, geološki stručnjaci te multinacionalne kompanije su izrazili čvrsta uverenja da će na Crnom vrhu zaista pronaći bogata ležišta rude bakra i zlata.
“Rio Tinto” poseduje više rudnika bakra, zlata, srebra, uranijuma i drugih metala na pet kontinenata. Oni su tokom prošle godine samo za geološka istraživanja u svetu izdvojili više od 130 miliona dolara. Pored njih, ponude za geološka istraživanja Crnog vrha poslovodstvu RTB-a su dostavile i američka rudarska korporacija “Felps dodž”, druga po veličini svetska kompanija za proizvodnju bakra, multinacionalna kompanija “Kvatro-korporejšen” i američko-kanadska firma SEE, ali su čelni ljudi borskog Basena, uz konsultacije sa republičkim Ministarstvom za rudarstvo i energetiku, za strateškog partnera odabrali “Rio Tinto”.
- U toku su i vrlo intenzivni pregovori sa predstavnicima “Rio Tinta” oko strateškog partnerstva sa Rudnikom bakra Bor, vezanim za zajedničko istraživanje, a potom i eksploataciju našeg bogatog ležišta bakra “Borska reka” - ističe Mitrović. - To ležište procenjeno je na 600 miliona tona rude sa prosečnim sadržajem bakra od 1,2 odsto. Primera radi, u borskim rudnicima sada se eksploatiše ruda sa 0,33 odsto bakra, dok se ležišta od jedan odsto bakra u rudi smatraju bogatim i ekonomski isplativim.
Mitrović ističe da je RBB živo zainteresovan za saradnju sa “Rio Tintom” koji je, po njemu, najbolji partner kojeg možemo naći. Ovo stoga što ta kompanija poseduje tehnologiju za profitabilnu eksploataciju rude bakra koja se nalazi na velikim dubinama, kao što je slučaj sa ležištem “Borska reka” koje se nalazi na dubini većoj od 800 metara od površine zemlje. l

BOGATO
PREMA rečima dr Dejana Koželja, glavnog geologa RTB-a, dosadašnjim istraživanjima Crnog vrha, koja su sproveli stručnjaci borskog Instituta za bakar pri RTB-u, otkrivena su dva ležišta olova, cinka, bakra, zlata i srebra, dok je na lokaciji “Zlaće” utvrđeno prisustvo zlatonosne kvarcne žice.
- Postoje saznanja i o dva ležišta bakra na lokacijama “Čoka kuruga 1” i “Lipa”, dok je u ležištu “Čoka kuruga 2” otkriveno ležište zlata od blizu jednog grama po toni rude, ističe Koželj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije