DEO korita reke Peštan u Lazarevcu biće izmešten da bi se pripremio teren za otvaranje novog kopa "Polja E" u Rudarskom basenu "Kolubara. Ispod njega, prema procenama leži 450 miliona tona uglja i upravo zato je ovaj projekat jedan od najvažnijih za "Elektroprivredu Srbije". U izmeštanje 3,8 kilometara toka reke EPS ulaže 1,1 milijardu dinara.

Radove na izmeštanju dela korita obišao je u petak direktor EPS Milorad Grčić, koji je istakao da je realizovano oko 55 odsto predviđenog posla na ovom projektu. Za radove su angažovane firme "Hidrotehnika" i "Hidrotan".

Pročitajte još - Premošćene Sava i Kolubara

- Paralelno sa izmeštanjem korita reke Peštan, gradi se i pristupni put dužine pet kilometara, kao i most od 50 metara koji će prelaziti preko novog korita - rekao je Grčić. - Ovaj projekat je veoma važan, ali i složen. Podsetiću da smo pre nekoliko godina na taj način radili izmeštanje toka reke Kolubare.

Prema njegovim rečima, zbog složenosti posla, trenutno se izvodi prva faza, a uslediće i izmeštanje još jednog dela reke Peštan.

- Kada taj projekat bude završen, stvoriće se uslovi za otvaranje polja E u "Kolubari" koje ima oko 450 miliona tona uglja ispod zemlje - naglasio je Grčić. - Zbog toga je, u smislu energetike i stabilnosti proizvodnje električne energije proizvodnje uglja, ovaj projekat izuzetno važan.