Antić: Veliki projekti u toku, energetska efikasnost ključna

Tanjug

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 14:52

Антић: Велики пројекти у току, енергетска ефикасност кључна

Aleksandar Antić
Foto: Tanjug

Gradnja gasnih elektrana rešiće velike ekološke probleme, ali i doprineti korišćenju novih izvora energije, pre svega obnovljivih, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
Gradnja gasnih elektrana rešiće velike ekološke probleme, ali i doprineti korišćenju novih izvora energije, pre svega obnovljivih, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je na otvaranju Nedelje energije u Beogradu rekao da Srbija nastoji da prati trendove, da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, te da u Srbiji sada postoji više od 500 megavata novih instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije (OIE).

"Da bi potrošnja iz obnovljivih izvora energije bila kvalitetnija i da bismo išli napred moramo da gradimo ili gasne elektrane ili reverzibilne hidroelektrane čime bi sistem bio izbalansiran kad nema vetra i sunca, jer moramo da imamo sigurno snagbevanje", rekao je Antrić.

On je rekao da se planira i ozbiljno radi na gradnji gasnih elektrana u saradnji sa ruskim "Gasporomom", te dodao da je energetska efikasnost jedna od ključnih oblasti u Strategiji razvoja energetike.

U proteklih nekoliko godina više od 300 miliona evra investirano je u različite ekološke projekte, a cilj je da se postignu standardi energetske efikasnosti i zaštite životne sredine koji važe u EU, kazao je ministar.

Pročitajte još - Antić: Biće još gasnih elektrana


Antić je naveo i da se krenulo u ozbiljne investiticije i da su veliki projekti u toku, a da će do 2025. biti završen ciklus sa dodatnih 700-800 miliona evra.

Ušteda energije je veoma važna, napomenuo je i dodao da je u proteklih nekoliko godina kroz budzetski fond za energetsku efikasnost obavljena sanacija 53 objekta, vrtića, škola, domova zdravlja, a da su rezultati fantastični.

Ti objekti sada imaju uštedu od 40 odsto u finalnoj energetskoj potrošnji, dodao je ministar.

U tom je fondu, kako je naveo, ove godine značajno više novc, a u planu su nove sanacije objekata, što sve treba da doprinese uštedi energije.

Najavio je da Ministarstvo planira da osnuje poseban fond za energetsku efikasnost i dodao da će gasovod koji će ići od Bugarske prema Mađarskoj kroz Srbiju omogućiti da naša zemlja ispuni i realizuje planove na daljoj gasifikaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije