Antić: Biće još gasnih elektrana

V. N.

petak, 07. 06. 2019. u 18:43

Антић: Биће још гасних електрана

Aleksandar Antić

Antić Potpisao sporazum sa ruskim "Gasprom energoholdingom"

MINISTAR energetike Aleksandar Antić potpisao je u petak u Sankt Peterburgu sa "Gasprom energoholdingom" sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije.

- Razgovali smo i o "Petrohemiji" pošto NIS, odnosno "Gaspromnjeft", pokazuju snažno interesovanje kada je "Petrohemija" u pitanju. Nastavićemo razgovore o mogućnosti da se taj proces definiše kroz strateško partnerstvo - rekao je Antić na ekonomskom forumu SPIEF.

Kaže da je važno da Srbija za "Petrohemiju" nađe partnera koji će obezbediti snažne investicije i učiniti ovu kompaniju uspešnom i održivom, bez obzira na moguće turbulencije kada je cena sirove nafte u pitanju.

Pročitajte još - Antić: Gasovod kroz Srbiju sredinom decembra, prema planu

Kada je reč o gasnim elektranama, naveo je da je sporazum potpisan u prisustvu predsednika UO "Gasproma" Alekseja Milera.

- To je ozbiljan korak dalje u razvoju tih projekata koji planiramo sa "Gaspromom" već duže - naglasio je ministar energetike.

Antić navodi da je predviđeno za nekoliko gradova da se razmotri mogućnost gradnje tih elektrana koje bi bile za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

Sa tim se najdalje otišlo u Kragujevcu. Kaže da će se za Beograd, Niš i Novi Sad tek razgovarati o tome sa lokalnim samoupravama.

- Izgradnja gasnih elektrana je moguća i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje struje možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju - objasnio je ministar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije