POSKUPLjENjE struje u Srbiji bilo bi opravdano, ali ugroženi kupci moraju da budu zaštićeni, ocenili su u utorak autori biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

Cena električne energije mora da bude takva da ostavi prostor za održavanje sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) i za nove investicije - rekao je na predstavljanju novog broja MAT-a urednik tog biltena Ivan Nikolić.

Kako je istakao, u svakom trenutku moraju da budu obezbeđene dovoljne količine električne energije, sigurno snabdevanje privrede i građana.

PROČITAJTE JOŠ - Skuplja struja teško do rafa


- U odnosu na cene u EU u 2018. godini prosečna cena električne energije, bez fiksnih nameta, u Srbiji je za domaćinstva bila niža za oko 60 odsto, a za privredu samo za 18,2 odsto. Srbija je, uz Ukrajinu i Maltu, jedina evropska zemlja u kojoj je u proseku struja skuplja za privredu nego za domaćinstva - rekao je Nikolić.

Naveo je da u Srbiji trošak za električnu energiju čini više od pet odsto ukupnih rashoda domaćinstava, što je evropski rekord.

- Električna energija je za građane skupa uprkos tome što je njena cena sa pozicije EPS-a i ekonomskih analitičara niska - kazao je Nikolić. - U Srbiji sada ima nešto više od 70.000 zaštićenih kupaca, kojima se umanjuju računi za struju, a to je višestruko manje nego što bi trebalo da ih bude po podacima nadležnih institucija o životnom standardu građana.