SIVA ekonomija razjeda saobraćajnu privredu. Upravo zato su predstavnici preduzeća koji se bave prevozom putnika i robe zatražili u Privrednoj komori Srbije da država obezbedi dovoljan broj inspektora kako bi se smanjila siva ekonomija u toj oblasti.

Kako se čulo, u inspekciji za drumski prevoz radi svega 13 inspektora, pa zato i ne čudi da veliki broj stranaca svesno krši propise na našim drumovima. Još manje zaposlenih inspektora kontroliše ostale vidove saobraćaja.

Pročitajte još - Divlji prevoznici prave štetu

Specijalni savetnik ministra saobraćaja Leposava Sojić predstavila je privrednicima ciljeve Radne grupe za prevoz putnika i robe u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. Predstavljen je i rad Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade Srbije, čiji je zadatak usklađivanje i koordinacija rada 43 inspekcije u 13 ministarstava.

- Saobraćaj se poslednjih godina suočava sa ozbiljnim izazovima, a jedan od njih je nedostatak kvalifikovanog kadra dok je drugi izazov, koji je mnogo ozbiljniji, borba protiv sive ekonomije - kaže sekretar Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević.

Manjak inspektora je prouzrokovan izuzetno malim platama.