Siva ekonomija razjeda prevoz

P. Ž.

15. 05. 2019. u 11:02

Сива економија разједа превоз

Foto N. Skenderija

Manjak inspektora u saobraćajnoj privredi. Za drumski prevoz radi svega 13 inspektora

SIVA ekonomija razjeda saobraćajnu privredu. Upravo zato su predstavnici preduzeća koji se bave prevozom putnika i robe zatražili u Privrednoj komori Srbije da država obezbedi dovoljan broj inspektora kako bi se smanjila siva ekonomija u toj oblasti.

Kako se čulo, u inspekciji za drumski prevoz radi svega 13 inspektora, pa zato i ne čudi da veliki broj stranaca svesno krši propise na našim drumovima. Još manje zaposlenih inspektora kontroliše ostale vidove saobraćaja.

Pročitajte još - Divlji prevoznici prave štetu

Specijalni savetnik ministra saobraćaja Leposava Sojić predstavila je privrednicima ciljeve Radne grupe za prevoz putnika i robe u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju. Predstavljen je i rad Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade Srbije, čiji je zadatak usklađivanje i koordinacija rada 43 inspekcije u 13 ministarstava.

- Saobraćaj se poslednjih godina suočava sa ozbiljnim izazovima, a jedan od njih je nedostatak kvalifikovanog kadra dok je drugi izazov, koji je mnogo ozbiljniji, borba protiv sive ekonomije - kaže sekretar Udruženja za saobraćaj PKS Milica Dubljević.

Manjak inspektora je prouzrokovan izuzetno malim platama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kombi trans

15.05.2019. 11:32

Svaki dan stotine kombija prevozi putnike preko granice i niko ne reaguje očigledno ne znaju koliko država gubi na dnevnom nivou

c

15.05.2019. 14:28

nikad dosta otimacine ? sve sto nisu uspeli da otmu je "siva ekonomija" ? a sta cete kad se ukine novac ? otimacete delove tela ?