Usvojen leks specijalis za švajcarce

Tanjug

25. 04. 2019. u 10:29

Predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto

Усвојен лекс специјалис за швајцарце

Foto P. Milošević

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskih francima koji je rezultat kompromisnog rešenja između države, udruženja građana i banaka.

Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima.

Leks specijalis predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto, kao i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Ponuđeno rešenje državu će koštati 11,7 milijardi dinara.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora.

Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će se leks specijalisom o građanima zaduženim u švajcarcima posle više od jedne decenije rešiti taj problem za njih 15.785.

"Najvažnije je da će tim zakonom biti obuhvaćeni svi korisnici tih kredita, kako bi građanima omogućili trajno rešenje problema", naglasio je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Kredit u evrima

25.04.2019. 10:51

I sad za njih 15785 mi da platimo to sto je otpisano, dokle vise? Za one koji ne mogu da otplacuju zna se recept= nekretnina banci pa na dobos. Sto mi koji imamo kredite u evrima nismo neceg oslobodjeni? Sto je ova drzava stalno nekima majka a vecini maceha? Sramota

Trta

25.04.2019. 11:07

Gradjani da otplacuju necije gluposti sa 100 miliona eura a nema se para za lecenje bolesne dece . Necija firma podigla kredit, neko kupio nov automobil, kupovali kuce , stanove po par komada i sad narod da im otplacuje ? .Banke nisu dinara na gubitku , umesto lakovernih klijenata drzava ce da im otplati kredit , tj. narod . Evo upravo smisljaju kako da nas jos vise oderu , neku akcizu dodatnu i porez da nadoknade manjak..

Zavist je srpska boljka

26.04.2019. 11:02

@Trta - A ko je nas pitao za milionče što ode Francuzima?

аца

25.04.2019. 11:30

Značajna pomoć države po tom osetljivom pitanju. Klijenti izigrani od banaka 2007-2008. sada mogu lakše da dišu. Trebalo je bar 50-60 posto da se umanji glavnica, ali je i ovo nešto. Opet se postupilo parcijalno, ne i korenito i pravedno kao u drugim okolnim zemljama - da bi se zaštito savez države i banaka....Banke su opet na dobitku, no socijalni problem je ipak ublažen. Udruženju CHF svaka čast koje se svojski borilo.No to ne znači da sudovi neće imati posla. Sve u svemu - pomak.