Provizije podigli i do 50 odsto

D. I. KRASIĆ

24. 07. 2018. u 21:02

Провизије подигли и до 50 одсто

Foto A. Stanković

Bankari u iščekivanju primene novog zakona koji troškove čini transparentnijim poskupljuju usluge. Do 16. decembra biće poznato koje će bankarske naknade NBS redovno objavljivati

BANKE zatišje u vreme godišnjih odmora koriste da poskupe svoje usluge, čak i za 50 odsto! Kako su se “Novostima” požalili klijenti pojedinih banaka, proteklih dana dobijaju obaveštenje da dođu na šalter i potpišu novi tarifarnik usluga ili u protivnom - mogu bez “penala” da napuste banku. A, banke osim što zaračunavaju provizije koje nikada nisu naplaćivale, poput upita stanja na sopstvenom bankomatu ili dodatne naknade za elektronsko bankarstvo, redom podižu cene svih ostalih provizija.

PROČITAJTE JOŠ - Sve provizije na videlo

Otkako im je prihod od kamata, zbog niskih stopa na kredite, sve manji - za cele tri milijarde dinara u 2017. godini - bankari podizanjem raznih provizija uspešno nadomeštaju taj gubitak. Tako većina banaka počinje da zaračunava namete na ono što do sada nije naplaćivala, poput upita stanja na sopstvenom bankomatu, ili provizija za plaćanja preko kompjutera i mobilnog telefona. Istovremeno, podiže se cena već postojećih nameta, i to znatno, naročito za razna plaćanja na šalteru i slanje, opomena gde je cena upola veća. Tako obična opomena da je klijent u minusu sada košta bar 300 dinara, upit stanja na bankomatima od 15 do 30 dinara, a duplo više ukoliko ovo pitanje “postavite” bankomatu tuđe banke...

Narodna banka Srbije najavila je, kroz usvojene izmene zakona o platnim usluga, javno objavljivanje najznačajnijih provizija svih banaka na svom sajtu. I to tako da građani mogu lako da ih uporede i ocene koja banka im je najskuplja, a koja najjeftinija za upravljanje svojim budžetom. Primena ovog zakona počinje 17. marta 2019. godine, ali još nije poznato koje će tačno provizije da se nađu na sajtu. Izvesno je da će biti reč o onima koje korisnike najviše “udaraju po džepu”, kao i onima koje se najčešće naplaćuju.

NEMA VIŠE "LEŽARINE" NAJAVLjIVANjE zakonskih izmena, na osnovu kojih će NBS javno da objavljuje bankarske tarife kako bi korisnicima bile lakše za poređenje, rezultiralo je "preventivno" i ukidanjem najbesmislenijih naknada. Tako od ovog juna banka koja je bezobrazno zaračunavala čak i "ležarinu" za čekove, 30 dinara po mesecu, to više ne čini. Ova banka je ukinula i 100 dinara naknade na ime "troška realizacije" čeka.

- Zakonom je predviđeno da Narodna banka Srbije propisuje listu od najmanje deset, a najviše dvadeset reprezentativnih usluga povezanih s platnim računom za koje korisnici platnih usluga plaćaju naknade, a koje nudi najmanje jedan pružalac platnih usluga u Srbiji - rečeno je “Novostima” u NBS.

Zakonom je predviđeno da NBS donese propise za sprovođenje ovog zakona, uključujući i listu reprezentativnih usluga, najkasnije do 16. decembra ove godine.

- Kada je reč o listi reprezentativnih usluga, trenutno je u toku analiza evropske pravne prakse, nakon čega će se pristupiti izradi liste - preciziraju u centralnoj banci. - Kriterijumi kojima će se NBS voditi prilikom izrade liste reprezentativnih usluga su učestalost korišćenja usluge i iznos troškova kojima su izloženi korisnici pri korišćenju date usluge, odnosno, na listi će se naći usluge povezane s platnim računom koje se najčešće koriste, kao i one platne usluge koje korisnika izlažu najvećem trošku. Ovo će obezbediti veću transparentnost i olakšati korisniku izbor pružaoca platne usluge. Javnost će blagovremeno biti obaveštena o tome koje sve usluge će se naći na listi.

LETNjA AKCIJA

PREGLEDOM internet-stranica ovdašnjih banaka uočava se da banke uveliko menjaju svoje tarife naknada. Ukoliko to nisu učinile uoči usvajanja novog zakona o platnim uslugama, tokom aprila i maja, koriste letnje mesece za usklađivanje svojih cenovnika sa, kako navode, "tržišnim kretanjima".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Gradimir Radivojević

24.07.2018. 22:42

Toje zelenaška mafija, koju podržava i država, jer svi imaju koristi, to ove nazovi banke, mogu da rade samo u Srbiji !

huhu

24.07.2018. 23:36

Umesto da se ide na to da se smanjuju guzve na salterima, da se narod prosvecuje i da placa racune sa mobilnih telefona i racunara, od kuce, za minut, banke nas vracaju u srednji vek i teraju da idemo na saltere da se guramo po postama... Strašno.

Mios

24.07.2018. 23:40

Zbog 15 dinara za izvod sam vec napustio jednu banku. Izgubila je mesecno odrzavanje, provizije za kreditnu karticu i kapital sa stednje. Zbog 15 dinara. Umemo i mi da racunamo.

Bre

24.07.2018. 23:59

Strane banke nas pljačkaju prodajući nam svoje "proizvode". Naša NBS je samo smejurija. Ne služi ničemu osim bogaćenju uvoznika kroz kontrolu kursa.

mm

25.07.2018. 00:27

NBS takodje ima tarifnik koji ispostavlja bankama,i to ne bas nizak (treba Jorgovanka da kupi jos neku maramu). mozda prvo oni da olade malo kapislu sa tim, pa ce mozda i banke da,snize provizije. ovako im oni naplacuju, a opet nesto kao ne daju, pa se banke divijaju i odrape gde mogu. mislim da treba resavati uzrok, a ne sam problem. a uzrok je nbs strategija

Miljan Dencic

25.07.2018. 00:28

Ne vidim kakvu vezu ima sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma sa upitom stanja na bankomatu koje se naplaćuje. Ukinuli naplatu održavanja računa a uveli naplatu na "dobar dan" kad uđete u banku

Cale

25.07.2018. 00:28

Narodna banka odavno nije banka nego menjačnica i ekspozitura mmfa i svetske banke.

Nixko

25.07.2018. 00:56

Ja račun svoje firme redovno šetam od banke do banke. Ko da bolje uslove tamo idem. Trenutno PŠ ima odlične uslove za firme.

Miro

25.07.2018. 08:29

Zato i nemam račun ni u jednoj banci u Srbiji. Znate li koliki su mi godišnji troškovi za tekući račun i platnu karticu u jednoj banci u Nemačkoj? Tačno 0,00 €...