Francuzi zainteresovani za projekte hidroenergetike u Srbiji

Tanjug

19. 03. 2018. u 15:42

Predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani su da sa Srbijom i Elektroprivredom Srbije razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike

Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији

Foto EPA

Predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani su da sa Srbijom i Elektroprivredom Srbije razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon sastanka sa delegacijom EDF-a.


Antić je novinarima kazao da postoji veliko interesovanje sa srpske strane da se sa EDF-om dogovaraju projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.


"EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu, i mi smo spremni da sa njima na tu temu razgovaramo i da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima", kazao je Antić.


Dodao je da je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali direktori EPS Milorad Grčić i elektromreža Srbije Jelena matejić, dogovoreno da se intenzivira saradnju, pre svega na nivou stručnih timova, koji će intenzivno nastaviti da rade i naveo da je prvi sledeći korak u toj saradnji da stručni tim iz Srbije posetiti Francusku i kompaniju EDF-a.Ministar je podsetio da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolinijem, 18. januara, potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, te da je tada i dogovrena poseta EDF-a na najvišem nivou.


Antić je istakao da je EDF jedna od najznačajnijih evropskih i svetskih energetskih kompanija, sa više od 160 hiljada zaposlenih, te da je jedan od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.


Mondolini je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, te da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju - i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme.


"U tom smislu, delegacija preduzeća EDF-a bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima", dodao je Mondolini.


Navodeći da je 2018. godina veoma značajna za odnose Srbije i Francuske, jer se obeležava 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u kojem su, kako kaže, Srbija i Francuska borile rame uz rame, Mondolini je kazao da je upravo prošlost omogućila da se zasnuje prijateljstvo dve zemlje.


"Ali, ove godine želimo i da radimo za budućnost i paralelno sa razvijanjem naših političkih odnosa, mi takođe želimo da se i naši ekonomski odnosi razvijaju", kazao je Mondolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije