RTK: Priština neće da plaća struju potrošenu na severu KiM?

Tanjug

19. 03. 2018. u 12:55

Poruku privremenih institucija upućenu EU zvanično će, prema televiziji KTV, preneti bivši nemački ministar životne sredine Klaus Tepfer

РТК: Приштина неће да плаћа струју потрошену на северу КиМ?

Foto: Z. Jovanović

Privremene institucije u Prištini poslale su poruku Evropskoj uniji da više neće plaćati električnu energiju potrošenu na severu Kosova i Metohije, preneo je danas RTK na srpskom jeziku.

Pročitajte još:PACOLI "TUŽIO" DAČIĆA: Srbi nam podmeću nogu i ruše planove

Poruku Prištine EU zvanično će, prema televiziji KTV, preneti bivši nemački ministar životne sredine Klaus Tepfer, koji je iz nemačke vlade imenovan za posrednika da pomogne u rešavanju problema po pitanju električne energije između Beograda i Prištine.

Šef delegacije Prištine u dijalogu u Briselu Avni Arifi potvrdio je za KTV da će se o pitanju energetike raspravljati na sledećem sastanku Beograda i Prištine u Briselu.

Pročitajte još:A. Joksimović: Očekujem "adekvatan pritisak" na Prištinu; Đurić: Nisu poznati ni obrisi pravno obavezujućeg sporazuma

Evropska mreža operatera prenosnih sistema električne energije (ENTSO) je saopštila da je povučeno 113 gigavata energije više od proizvodnje na KiM, što je dovelo do praznine u snabdevanju električnom energijom.

Kao rezultat toga, navode, evropska mrežna frekvencija odstupila je za skoro šest minuta, a procenjuje se da će Prištini biti potrebno oko pet miliona evra za nadoknađivanje nestašice energije.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstantno odstupanje od programa rada od strane KOSTT (Kosovske elektromreže) u periodu januar-februar 2018.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

Inače privremene institucije u Prištini 6. marta su saopštile da nameravaju da pokriju troškove neplaćenih računa na severu pokrajine, a premijer kosovske vlade Ramuš Haradinaj rekao je tada da je to neophodan potez jer je KOSTT suočena sa mogućnošću da bude isključena iz ENTSO.

Najavljeno je da će energetika biti jedna od tema nastavka tehničkog dijaloga u Briselu koji će se od danas voditi do 21. marta, a predstavnici privremenih institucija u Prištini okrivljuju Beograd za, kažu "blokadu energetskog sporazuma".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Andreja Analiticar

19.03.2018. 14:43

Srbi, sta ste zapeli? Pa valjada znate da se takve stvari ne placaju po Africi, jer ih i nema. Arapski gusari nisu navikli na takve stvari. Servisi u Afriku? Sta to bese ....