BEOGRAD - Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je danas da će biti povećana minimalna cena rada, ali nije mogla da precizira koliko će to povećanje biti.

"Mogu da kažem sa sigurnošću da će se podići minimalna cena rada, a razmišljamo o još nekim principima, da li da sa time podižemo i neoporezivi deo za plate ili kako možemo kao vlada da izađemo u susret što više i radnicima i sindikatima, ali i da olakšamo poslodavcima, koji moraju da zapošljavaju i nadam se otvaraju što više radnih mesta", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u vladi.

Ona je rekla da u ovom trenutku ne može da kaže koja je cifra o kojoj vlada razmišlja, ali da će se to brzo saznati, jer pregovori o minimalnoj ceni rada treba da se završe do 15. septembra.

Ti pregovori, dodala je, teku dobro, ali postoji donekle značajna razlika između onoga što sindikati traže i onoga na šta su poslodavci spremni da pristanu.

Vlada, kao i do sada, pokušava da pronađe sredinu između te dve stvari, zaključila je Brnabić.

BRNABIĆ: MENjATI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da se mora menjati Zakon o javnim nabavkama, jer postojeći ne omogućava efikasan rad.

"Moramo da radimo na izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, jer nas taj zakon ne omogućava da radimo efikasno i da za Srbiju i njene građane dobijamo najbolje usluge za najnižu cenu", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Upitana da prokomentariše pisanje pojedinih medija da firma Pro inter beleži rast zahvaljujući poslovima sa državom, ona je rekla da se tim nije bavila, ali i podvukla da se poslovi sa državom moraju dobijati na tenderu koji je otvoren i transparentan.

"Jedna stvar koju mi moramo da obezbedimo je konkurentnost, da bismo dobili najbolje proizvode po najnižoj ceni", zaključila je ona.

BRNABIĆ: ODŠTETA ZA RTB SE NEĆE DRASTIČNO ODRAZITI NA BUDžET

VEST o presudi po kojoj Srbija treba da plati 40 miliona dolara grčkom Mitilineosu zbog RTB Bora, nije dobra za Srbiju, ali to se neće drastično odraziti na budžet, kaže predsednica vlade Ana Brnabić.

Ona je naglasila da je planiran deficit u budžetu, a da je ostvaren suficit, te da će zbog te presude možda morati da se izbaci jedan do dva planirana projekta iz finansiranja, što, kaže, nije problem.

"U ovom trenutku gledamo na budžet kao na širu sliku, u smislu povećanja minimalnih zarada, kako će se to odraziti, da li i u kom opsegu će se odraziti povećanje neoporezivog dela dohotka, kako ćemo i u kom opsegu povećati plate u javnom sektoru", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

Ona je naglasila da će danas na sednici vlade biti pokrenuta inicijativa da se napravi međuresorno telo više ministarstava sve eventualne nove arbitraže.

"Moramo to da držimo pod većom kontrolom", podvukla je Brnabić.

Mitilineos je pre nekoliko dana saopštio je da je Međunarodni arbitražni tribunal u arbitražnom postupku koji je pokrenula protiv Srbije, a povodom RTB Bora, doneo presudu u korist grčke kompanije koja traži obeštećenje.

Kako navodi Mitilineos, ne precizirajući o kom je arbitražnom sudu reč, tribunal je presudio da država Srbija isplati grčkoj kompaniji naknadu u iznosu od 40 miliona dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

* U Srbiji povećana minimalna cena rada na 130 dinara

* Sindikat: Minimalna cena rada jedna od najnižih u Evropi