Ministarstvo rada priprema pravilnik: Poslodavac brine o sapunu i alkoholu, radnici dužni da nose masku i zaštitnu opremu

V. N.

08. 07. 2020. u 12:00

Na poslu je neophodna i pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija

Министарство рада припрема правилник: Послодавац брине о сапуну и алкохолу, радници дужни да носе маску и заштитну опрему

Foto: I. Marinković

POSLODAVCI bi do 10. avgusta trebalo da donesu plan primene mera, u skladu sa pravilnikom za sprečavanje širenja epidemije, koji je donelo Ministarstvo rada, a koji će stupiti na snagu 11. jula.

Ovim pravilnikom propisano je šta je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zaraze i smanjenja rizika, za bezbedan rad zaposlenih.

Nova pravila se primenjuju na svim radnim mestima u radnoj okolini, izuzev rada na terenu i od kuće. Ako nije organizovan rad u smenama, neophodno je preraspodeliti radno vreme uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih.

Neophodna je i pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija, što uključuje redovnu dezinfekciju i često provetravanje radnog prostora. Zatim bi trebalo obezbediti dovoljnu količinu sapuna, ubrusa, vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola za pranje ruku, redovno čistiti površine koje se često dodiruju, posebno toalete, kao i kvake, telefone, računare...

Poslodavac treba da obezbedi redovno uklanjanje otpada i smeća (kante za smeće obložene plastičnom kesom) iz prostorija, tako da se mogu isprazniti bez kontakta sa sadržajem. U slučaju pojave zarazne bolesti kod svojih zaposlenih, prostor u kome je boravio zaraženi trebalo bi da se redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da se poštuju procedure ulaska i izlaska, koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite.

Neophodno je definisati pravce kretanja zaposlenih kroz prostorije, organizovati strogu kontrolu kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen, a kontakte sa njima treba svesti samo na nužne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vojislav

08.07.2020. 12:16

Molim vas samo sto vise pravilnika, uputstava, procedura i druge papirologije jer su poslodavci zaludni pa imaju viska vremena,. Aman bre, zar je toliko tesko jednostavno propisati da poslodavac mora da obezbedi alkohol i sapun, a da su zaposleni duzni da nose maske i da peru ruke?!