Za godinu dana biće povezano 10.000 učionica

J. Ž. S.

utorak, 07. 07. 2020. u 14:18

За годину дана биће повезано 10.000 учионица

Ilustracija, foto: Ž. Knežević

Počinje realizacija projekta opremanja računarskih učionica srpskih škola

OSNOVNA škola „Milisav Nikolić” u Boževcu dobila je danas opremu za računarsku učionicu sa osam računara kako bi đaci mogli da imaju kvalitetniju nastavu iz informatike i računarstva.

Opremanjem IT kabineta u Boževcu, Kancelarija za IT i eUpravu zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavljuje projekat opremanja računarskih učionica u osnovnim i srednjim školama u Srbiji.

- Jedan od stubova koncepta digitalizacije Vlade je reforma sistema prosvete. Do sada je zahvaljujući tome oko 500 škola sa 10.000 učionica dobilo širokopojasni internet, mrežu unutar škola i nastavu kroz digitalne učionice, a ove godine je plan da se još 10.000 uključi u „povezane škole“. Informatika i računarstvo je obavezan predmet u petom, šestom i sedmom razredu osnove škole gde se uče programski jezici Schrach, Phyton i Pygame, a od nove školske godine i osmaci će se u okviru obaveznog predmeta informatike i računarstva učiti programiranje, dok prvaci dobijaju novi predmet – Digitalni svet. U srednjim školama je upisano 5 puta više specijalizovanih IT odeljenja nego prošle godine i to je još jedan pokazatelj da je reforma prosvete na dobrom putu. Sada otpočinjemo i sa projektom računarskih učionica tj. opremanja IT kabineta.- rekao je direktor Kancelarije, doc. dr Mihailo Jovanović.

Kancelarija za IT i eUpravu je i do sada uz veliko zalaganje i pomoć Vlade Republike Srbije omogućila niz donacija osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije u vidu tehničke podrške, gde se deca razvijaju i uče uz savremene nastavne programe i aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lola

07.07.2020. 14:54

A ko ce da obezbedi softver. Ili ce i dalje biti nelegalan? Ko ce ucenicima obezbediti softver, da u slucaju nastave na daljinu, mogu da prate nastavu? Svaki program kosta od 300 do nekoliko hiljada evra.