Neverovatna ispovest Beograđanke: Pokušala da zatvori studentski račun, a onda je iz banke dobila odgovor koji ŠOKIRA

S. S. R.

sreda, 01. 07. 2020. u 13:00

Невероватна исповест Београђанке: Покушала да затвори студентски рачун, а онда је из банке добила одговор који ШОКИРА

Ilustracija Foto: I. Marinković - Biblioteka Grada Beograda Foto A. Stanković

Kafkijanski proces protiv N. S. iz Beograda
U POKUŠAJU da pronađe rešenje za presudu prema kojoj, kako je mislila, mora da plati 90.000 dinara na ime nevraćenih pet knjiga Biblioteci grada Beograda, Beograđanska N. S. saznala je da je dug, zapravo - tri puta veći.

U ovom kafkijanskom procesu, posle razgovora sa izvršiteljem Svetlanom Manić, predstavnicima Biblioteke i zaposlenima u Pravobranilaštvu grada Beograda, koje ju je tužilo, saznala je da duguje gotovo 300.000 dinara.

Kako su "Novosti" objavile, ona je sasvim slučajno, pokušavajući da zatvori račun u banci koji je otvorila kao student, saznala da je on u blokadi. Tim tragom otkrila je da ju je Biblioteka tužila za knjige uzete pre gotovo deceniju, kada je bila srednjoškolka. Kako nam je rekla, nijedan poziv do nje nije stigao, pa nije ni znala da je "gone".

- Najpre sam kod izvršitelja kojem je pripao moj predmet saznala da treba da platim 6.831 dinar za vrednost knjiga, zatim 53.000 sudskih troškova, kao i deset dinara po danu kao kaznu za prekoračenje roka za povratak knjiga. Otišla sam, potom, u Biblioteku, gde su mi rekli da je njihova računica slična, ali da konačan iznos treba da odredi Pravobranilaštvo. Tamo sam saznala da se ova kazna od deset dinara po danu odnosi na deset dinara po knjizi, a ne za pet ukupno, pa je iznos drastično skočio - prepričava nam borbu sa birokratijom N. S.

Posle obilazaka šaltera u Pravobranilaštvu, gde je, kako nam je rekla, bilo i neljubaznosti, jedino joj je preostalo da Biblioteci grada Beograda napiše molbu i zamoli da joj umanje makar deo duga, jer je kao diplomirani defektolog nezaposlena. U dopisu će navesti i da nije znala za tužbu, da joj pozivi nisu stizali, jer je kuća u kojoj je živela srušena još 2008. godine, zbog čega poštar nije mogao da joj ih uruči. Knjige je u međuvremenu pronašla i vratila na police Biblioteke.


RAZOČARANA

ZAISTA mislim da knjige treba da se vraćaju u biblioteku i želim da rešim problem. Ali sam isto tako razočarana što sam dospela do izvršitelja zbog pet knjiga i primećujem da mi neki ljudi u institucijama ne veruju, iako na sve načine pokušavam da im objasnim šta se događalo i da dođemo do rešenja koje je u interesu svih - kaže nam N. S.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Додо Додонов

01.07.2020. 13:22

опааа, па ти сад иди у библиотеку брате.

vuk

01.07.2020. 13:38

Dobro je i prosla. Da ima stan, pre godinu uzeli bi i njega po osnovu neplacenog duga , isto tako sa nekom odlukom zalepljenom na oglasnu tablu.

Ime i prezime

01.07.2020. 14:12

Da si vratila knjige na vreme ne bi morala ništa da plaćaš. Sad plati dugovano i pamet u glavu. Samo visoke kazne mogu ovakve da nauče da poštuju propise.

Miladin Petrović

01.07.2020. 16:42

@Ime i prezime - Vi ste gori od srpskog pravosudja.Gde je tu pravda i pavičnost. Biblioteka mora da dokaže da joj je slala opomene. Kao dokaz prihvata se jedino "Pismo sa povratnicom".Gde su dokazi suda da je pozvana na sudjenje. Zna se kako se uručuje plava koverta. Gadi mi se od tebe i tebi sličnih koji uvek, bezuslovno stanu na stranu nazovi je države.

plovak

01.07.2020. 20:50

bolje da je pozajmljivala knjige na Sajmu knjiga... Em bi bilo simpaticno izdavacima em bi pricala sa piscima a i da je uhvate dali bi joj karte za knjizevno vece. Sto bi rekla stara Srpska poslovica: Ako se pozajmi iz Stamparije ,mozda nece da se primeti ,ako se pozajmi iz biblioteke mora da se vrati.