Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje: Ovo su novine koje će obradovati mnoge parove

Novosti online

06. 06. 2020. u 13:38

Posle ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, komisije za vantelesnu oplodnju ponovo rade, a uvedene su i neke novine...

Од 15. јуна неограничен број покушаја вантелесне оплодње: Ово су новине које ће обрадовати многе парове

Depositphotos

Svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, pa je mnoge obradovala vest da se ponovo možete prijaviti za vantelesnu oplodnju o trošku države, a nakon pauze zbog epidemije korona virusa.


Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.

- Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe – kaže Radojević Škodrić.

Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnju?


Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina.


Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.


- Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata – kaže dr Škodrić, prenosi Pink.


Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Alex67PP

06.06.2020. 16:01

Ispred Srbije je Češka gde je gornja granica za ženu 49 godina. U mnogim zemljama sveta, na pojedinim klinikama, tog ograničenja u godinama nema. Muka mi je od priča da smo mi u svemu lideri. Zaostajemo u svemu.

Zemlja

06.06.2020. 16:36

Pustite da sve žene koje imaju za cilj da bude MAMA imaju pravo na oplodnju jer žene od 45 do 55 mogu da imaju i to samo neke šanse da rode dete pustite godine sve, sve, sve žene može to Srbija.