MUDžAHEDINI su nam sve SPALILI, baku SILOVALI i UBILI, a od mene su tražili da pišem o GENOCIDU nad Bošnjacima: Kako je Katarina Ristić iz Čikaga poništila LAŽI O SRPSKOJ KRIVICI

Dragan Vujičić

nedelja, 24. 05. 2020. u 22:00

МУЏАХЕДИНИ су нам све СПАЛИЛИ, баку СИЛОВАЛИ и УБИЛИ, а од мене су тражили да пишем о ГЕНОЦИДУ над Бошњацима: Како је Катарина Ристић из Чикага поништила ЛАЖИ О СРПСКОЈ КРИВИЦИ
Srednjoškolka se svojim radom izborila za izmenu u udžbeniku istorije u SAD

SREDNjOŠKOLKA iz Čikaga Katarina Ristić (17) promenila je udžbenik iz savremene istorije za srednje škole u Školskom distriktu Park Ridž grada Čikaga, u američkoj državi Ilinois!

Zahvaljujući Kaći i njenom ocu Ranku, u tamošnjim knjigama više ne stoji da je "Srbija devedesetih izvršila agresiju na BiH i ubila 200.000 muslimana". Izbačene su lekcije u kojima piše da je predsednik Slobodan Milošević odgovoran za genocid u Bosni, a termin "genocid u Bosni" zamenjen je rečju atrocity (ekstremno surov, nasilan akt)...

Školski odbor distrikta "promenio je istoriju" posle žalbe porodice Ristić na program i nakon davanja stručnog mišljenja profesora Tomasa Mokaitisa sa Univerziteta "De Pol", koji je, inače, devedesetih bio agresivno antisrpski orijentisan.

Ristići su inače u Ameriku, kao izbeglice, stigli 1996. godine.

Katarina, za "Novosti", objašnjava:

- Imala sam 15 godina kada sam dobila zadatak da napišem seminarski rad na temu "Genocid nad Bošnjacima devedesetih". O ratu sam znala ono što mi je otac ispričao: da smo u Ameriku došli jer su nam u Bosni popalili sve, a baka Koviljka je na Vozući silovana i ubijena 1993. Zamislite kako mi je bilo kada sam videla literaturu prema kojoj treba da pišem rad! Tada sam opet pitala oca.

Ranko navodi je bio preneražen kada je video "buklet" o bosanskom genocidu prema kom njegova kćer i njene drugarice Karmen, Lindsi, Arili i Elison treba da naprave radove. Na zelenoj naslovnoj strani odštampana je kompozicija - srpski velikani, od Svetog Save, preko Nikole Tesle, Jovana Dučića, Novaka Đokovića, Vlade Divca... i strelica koja od njih "vodi" do masovnih grobnica Srebrenice.- Kaća je, naravno, napisala svoj rad iz drugih izvora i ocenjena je najvišom ocenom - seća se Ranko.

Profesorka istorije mi je savetovala da se žalim na gradivo Školskom odboru i oni su zaista reagovali brzo. Angažovani ekspert sa Univerziteta "De Pol" svedočio je da je u pitanju neistina i direktor škole me je i zvanično izvestio o promeni nastavnog programa.

Ristić prilaže pismo direktora:

* Reč "genocid" se izbacuje i zamenjuje rečju atrocities, što se odnosi na navodnu agresiju Srbije na Bosnu i Hercegovinu.

* Potvrđuje se da predsednik Slobodan Milošević nije bio osuđen za ratne zločine niti genocid.

* Iz školskog programa izbacuju se sve knjige koje su sadržavale netačne informacije.

* Uvodi se provera internet informacija koje se koriste u školstvu ovog distrikta.

* U program se uvode dokumenti i izvori koje je Katarina Ristić koristila u svojoj istrazi.


Katarina i njen otac Ranko, poreklom iz Zavidovića, u Americi su, tako, uradili posao za koji i najmoćnije lobističke grupe u SAD tvrde da je nemoguć. Promenili su antisrpski narativ u zemlji u kojoj je on osmišljen i učinili da bar u njihovom okrugu istina o krvavim devedesetim u BiH ne bude lažna i jednostrana.

Kada je bitka dobijena, Ranko je uspostavio kontakt sa portalom "Srbijan tajms":

- Dogovorili smo se da obavestimo sve naše eparhije i sva udruženja Srba u SAD o putu kako se lažna istorija može promeniti - priča Ranko. - Sistem u Americi omogućava svakoj zajednici da utiče na školstvo i da nema nikavih problema da istina nadjača propagandne laži. To je veliki posao i moramo mi Srbi koji živimo u SAD da ga uradimo, svako u svom američkom "dvorištu".

Antonije Kovačević, urednik "Srbijan tajmsa", za "Novosti" objašnjava planove:Obavestili smo vrh SPC i našu diplomatsku službu u SAD o svemu i uveravaju nas da ćemo dobiti svu neophodnu pomoć. Srpska zajednica širom SAD uskoro organizovano kreće da pretresa gradivo iz istorije.
OZLOGLAŠENI UNIVERZITET

Tomas Mokaitis, šef katedre istorije na čikaškom fakultetu "De Pol", važi za čoveka koji je napisao najmračnije neistine o srpskom narodu u BiH. Poredio je, u vreme dok je radio i za Američki institut za mir, koji je devedesetih vodila iz senke Medlin Olbrajt, Miloševića sa Hitlerom. Sada je lično napisao preporuku Školskoj upravi ustanove u kojoj uči Katarina da se promeni program jer je gradivo o Srbima "internet preterivanje".

A u kabinetima ovog fakulteta profesor islamskog prava Šerif Basiun pisao je Statut Haškog suda 1993. godine, preformulisavši međunarodno značenje termina genocid ne bi li ga prilagodio "srpskoj krivici".


Komentari (29)

Bojan Zvornik

24.05.2020. 22:16

Svaka čast!!! Istina će kad tad izaći na vidjelo ali samo uz pomoć ovakvih ljudi. Bravo još jednom.

Mama

24.05.2020. 22:35

Znaci-Moze!!!Ali treba biti istrajan i argumentovan sto mnogi nasi predstavnici uopste nisu!!!Bravo devojcice ,glavu gore i samo napred. Srecno!

duša

24.05.2020. 22:36

Svako dobro pametnoj Katarini i njenom tati Ranku. Hvala vam što ste izbrisali laž na Srbiju i Srbski narod.

Pancevac

25.05.2020. 01:22

Ristići, sve vam od ruke išlo! Bravo! Šta sve mogu postići svesni i savesni pojedinci, za primer svima nama!

Roki

25.05.2020. 02:11

I moju djecu u Australiji su tako učili. Ali tada se ništa nije moglo uraditi jer je bila druga politička situacija. Sada i oni uviđaju greške ali ćute. Svi vide šta su ameri radili posebno zadnje 3 decenije. I opet strah da otvoreno priznaju da su podržavali zločince i teroriste. Vraća im se polako

Stefan

25.05.2020. 05:09

Svaka cast Katarina ,tako se brani Srbija i Srbski narod ,moze nesto da nauce ovi politicari od tebe ,,a ovi sto lupaju minuse ,,vidite sami ,,vrjeme cini svoje ,,sve ce doci na svoje mjesto

pre tri godine

25.05.2020. 07:54

'ocel iko da primeti da je ovaj email star 3 godine? ljudi bre al se lako palite ...

СтефанНемања

25.05.2020. 09:46

@pre tri godine - Прочитај пажљиво текст прије него што се правиш паметан. Дјевојка сада има 17 година, а у тексту пише да је добила задатак када је имала 15 година да напише семинарски рад. Вјероватно треба тек да напуни ове године 18 година, чиме е-пошта од прије 3 године паше. Рачунање ти очигледно није јача страна.

радисав

25.05.2020. 08:15

Ово је лепо прочитати, наша држава треба да подржи ту акцију Срба, али паралелно и превасходно треба наше сопствене уџбенике из историје да уподоби и усклади са истином.

Gloria S.

25.05.2020. 08:27

Moze tamo gde ima demokratija.Treba nesto i poucno izvuci iz konteksta ovaki prica.Katarina,hvala!

драгана

25.05.2020. 16:30

@GARGAMEL - Ne jedan, bar petoro ministara i premijer imaju šta naučiti od Katarine.

Djetic

25.05.2020. 10:01

Bravo dete! Da mi je znati ko lupa ovolike minuse? Kome smeta sta je ovo pametno dete uradilo,mudzahedinima ili onima koji su placeni da obelodane istinu a nisu?!

maniks

25.05.2020. 10:50

Svaka cast ovoj srednjoskolki na istrajnosti i hrabrosti, dok nasa vlast sramno i ponizno cuti ne zato sto je slaba vec sto je mnogo jaka...bla, bla,bla.

Sanja

25.05.2020. 14:34

Svako nomalan zna da to nije bilo ni g od genocida osim potur*ca koji su duboko u sebi svesni da im je nametnuta tudja vera.Bravo za devojku i njenog tatu.Vreme je da istina izadje na videlo.BRAVO

Gogi

26.05.2020. 05:57

@Sanja - Svako normalan zna da ne to američka podvala jer muslimanima ni na pamet ne bi palo da celu stvar toliko naduvaju

Trebavska

27.05.2020. 20:47

To su Svjetke sile koje su napravile samo Srbe genocidne ali Bogu dragome hvala da je dao ovakvih kao Katarina i njen Tata naklon do poda Zivi i zdravi bili