Škole će biti otvorene u junu: U klupama će biti samo određeni đaci; Evo kada će se održati mala matura

Tanjug

28. 04. 2020. u 13:07

Школе ће бити отворене у јуну: У клупама ће бити само одређени ђаци; Ево када ће се одржати мала матура

Depositphotos

Onlajn predavanja za osnovce i srednjoškolce biće završena do kraja maja, što znači da nema potrebe za masovnim povratkom u škole

BEOGRAD - Onlajn predavanja za osnovce i srednjoškolce biće završena do kraja maja, što znači da nema potrebe za masovnim povratkom u škole, već je plan da se one otvore u junu za polaganje male mature i popravljanje ocena, uz poštovanje svih mera zaštite, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

"Nemamo potrebu da decu vraćamo u škole. Nema masovnog povratka u školu i učionice od 30 učenika i nastavnika, nema povratka u amfiteatre, te masovne opcije smo završili na jedan kvalitetan način - prebacivanjem celokupnog obrazovnog sistem na onlajn nastavu", rekao je Šarčević.

Sa završetkom onlajn predavanja, dodaje on, završeno je 80 odsto posla, a onda, kaže, ostaje manji deo posla - zaključivanje ocena, održavanje male mature i matura srednje škole.

Što se tiče đaka od prvog do četvrtog razreda tu je posao završen, navodi Šarčević, jer će im ocene biti zaključene kroz formativne vidove ocenjivanja.

"Mi smo formativne ocene usvojili u velikom delu. Ocenjivanje je kroz pravilnik modifikovano da bi bilo po zakonu, kao što je i pravilnik po kalendaru takođe u izradi izmene kako bi dobio zakonski sklad", kaže Šarčević.

Kada su u pitanju đaci od petog do osmog razreda, poželjno je, poručuje ministar, da deca u dogovoru sa nastavnicima dođu u školu kako bi popravili pojedine ocene, ali uz, naglašava, poštovanje svih mera zaštite.

Navodi da će osnovci dolaziti po želji, jer se njima, dodaje Šarčević, ocene mogu zaključivati i bez zadnjeg kvartala.

Ministar savetuje učenicima koji su imali jedinice da obavezno dođu i poprave ocene i dodaje da će, čak i ako se ustanovi da učenik nije napredovao, dobiti ponovo za nekoliko dana šansu da popravi ocenu.

Takođe, naglašava, ostaje i avgustovski rok, ali je preporuka ministra da ocene poprave u junu kada već imaju šansu.

"Učenici prvog, drugog i trećeg razreda srednje škole imaće na raspolaganju sličnu proceduru kao đaci od petog do osmog. Maturanti srednjih škola imaju manje procedure, a to je da odbrane maturske radove pred komisijom u bezbednim uslovima", kaže Šarčević.

Kada su u pitanju mali maturanti, dodaje Šarčević, procedura je nešto složenija, te ministar savetuje đacima da početkom juna dođu u školu kako bi se upoznali sa popunjavanjem testa za malu maturu.

To će biti prilika, kaže ministar, da đaci vide tipove zadataka, jer su, objašnjava, kroz onlajn mogli da vide zatvorene tipove zadataka, a na maloj maturi bude uglavnom više otvorenih tipova zadataka.

"Bilo bi poželjno da se provežba na dobrom uzorku… Škole će dobiti uputstva šta radi direktor, a šta psiholozi, pedagozi, domari, tetkice… Dežurstva su ozbiljna stvar, direktor škole će biti glavni dežurni, a ostale poslove će prepustiti svojim saradnicima", objasnio je Šarčević.

Ministar objašnjava da je popravljanje ocena i malu maturu moguće održati u školama, jer će se učenici u grupi od po pet ili šest raspoređivati po učionicama, nosiće zaštitu - maske i rukavice, a prostorije će se redovno dezinfikovati.

Kaže da će škole biti snabdevene dezinfekcionim sredstvima, a dezinfekcija će se vrštiti svakog dana, odnosno nakon svakog prisustva učenika i profesora.

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura verovatno će se održati 17, 18. i 19. juna, uz moguća mala pomeranja.

"Sve možemo da pričamo uslovno, jer i epidemilozi navijaju za otvaranje škola od 1. juna, ali ako škole ne otvaramo za nastavu, onda ne mora u školu da dođe 800 učenika, već pojedinačno u malim grupama, razvučeni po čitavom objektu uz velika dežurstva nastavnika", zaključio je Šarčević.


FFoto V. Danilov

POVRATAK U STUDENTSKE DOMOVE

Studenti će imati priliku da se već od polovine maja vrate u studentske domove, izjavio je danas ministar Mladen Šarčević.

Sređeni su domovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, domovi u Nišu biće spremni posle prvomajskih praznika, a onda ostaju domovi u Kosovskoj Mitrovici, naveo je Šarčević.

Međutim, priliku za povratak u domove od polovine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, a koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

"Nama je namera da sredinom maja počnu određene procedure - da se u domovima sprovedu pravila ponašanja i da student počnu da završavaju svoje obaveze", rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja, oko 18. i 19. maja, a ostalo je i da se završe blok časovi vežbi za određene fakultete, na primer na Medicinskom fakultetu, koji nisu mogli da se urade onlajn.

"Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu", istakao je Šarčević.

Upitan da li će se ispiti održavati u neposrednom kontaktu, Šarčević je rekao da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, te će studenti ispite polagati na fakultetima, ali uz sve mere zaštite.

Ministar navodi i da su u našem obrazovnom sistemu smo dva odsto fakultetskih programa akreditovani za polaganje ispita na daljinu, ali će, dodaje Šarčević, Strategija razvoja obrazovanja do 2030. godine predvideti da se i taj model polaganja staviti na raspolaganje.

"I sada smo ih sproveli, pre nego što smo ih strategijom predvideli, te su studenti mogli da rade neke delove kolokvijuma na daljinu, neke pripreme za ispite, mogli su za neke ispite čak za 60 odsto da smanje pripreme", rekao je Šarčević.

Za one koji ove godine upisuju fakultet, prijemni ispit za sada ostaje kao što je i planirano, 22. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Opaky

28.04.2020. 13:53

Hoce li gospodin ministar i svoju privatnu skolu da otvori za djake, ili se ovo odnosi samo na decu smrtnika