Episkop kruševački David prebačen u KBC Zemun: Nakon pozitivnog testa, sveštenstvo crkve Svetog Đorđa u izolaciji

NovostiOnline/S.B.

nedelja, 26. 04. 2020. u 15:42

Епископ крушевачки Давид пребачен у КБЦ Земун: Након позитивног теста, свештенство цркве Светог Ђорђа у изолацији

Foto S. Babović

Vladika se oseća dobro,nema nikakvih simptoma, ali spada u rizičnu grupu pa je otuda i transportovan u KOVID centar
KRUŠEVAC - NjEGOVO Preosveštenstvo vladika kruševački episkop David (67) primljen je u nedelju u KOVID centar KBC Zemun, nakon što je utvrđeno da je oboleo od korona-virusa potvrđeno je “Novostima”. Kako saznajemo,vladika je u 67. godini dobrog opšteg stanja i nema nikakvih simptoma, ali se zbog više operacija koje je imao u proteklih nekoliko godina smatra rizičnom grupom pacijenata.


Otuda je i njegov transport i prijem u zemunsku bolnicu obavljen pre svega zbog mogućih rizika. U isto vreme, sveštenstvo Crkve Svetog Đorđa u Kruševcu,u čijem krugu se nalazi i Eparhijski dvor smešteno je u izolaciju.


Informaciju o stanju vladike potvrdio je i njegov sekretar:


- Tačno je da je naš vladika David u Zemunu u bolnici radi ispitivanja zbog opšte poznatog virusa. Bogu Hvala njegovi rezultati su odlični i mi se nadamo njegovom skorom povratku u Kruševac - poručuje protojerej-stavrofor Dragi Veškovac, sekretar Njegovog Preosveštenstva episkopa Davida.


- Više od 10 sveštenika je u izolaciji, kao i pomoćno osoblje, ali, takođe, za sada nemaju nikakve simptome-navodi nezvanično izvor “Novosti”.


- Vladika je služio i Vaskršnju liturgiju u Crkvi Svetog Đorđa-Sabornoj crkvi na kojoj su bili prisutni vernici.


Episkop David preuzeo je tron u Kruševcu 1.juna,2011.godine kao prvi episkop obnovljene Eparhije. Bogoslovske studije završio je na 1983.godine, kao i sedmogodišnje iskušeništvo. Monaški postrig je primio je u Carskoj Lavri Visoki Dečani 1983.godine. Predavao je u bogoslovijama u Krki i u Prizrenu, Beogradu. Književne i teološke radove objavljivao je u stručnoj periodici. Smatra se jednim od najobrazovanijih episkopa, prevodi bogoslovske članke, studije i knjige s grčkog, francuskog, engleskog i ruskog jezika.


Sve do juče,vladika David (Perović)je bio aktivan.


-Takođe smo dužni da istaknemo tužnu činjenicu, da se naša braća i sestre, ljudi svih uzrasta i zanimanja razboljevaju, i da, avaj, umiru, pa da zato treba učiniti sve što do nas stoji da se ne bismo izlagali opasnosti virusnog i ostalih oboljenja, sa kobnim ishodom-naveo je između ostalog u intervjuu od 25.aprila objavljenom na sajtu Eparhije kruševačke vladika David.- Zato se povinujmo propisima lekara i raznih službi, jer oni zajedno rade za naše dobro, i za naš dalji opstanak.