Niste sami, pružili smo vam bratsku ruku. Rusija je poslala ljude, a to ne može da zameni nikakva oprema: General Mihail Černišov za Novosti o borbi protiv korone

Rade DRAGOVIĆ

utorak, 14. 04. 2020. u 09:00

Нисте сами, пружили смо вам братску руку. Русија је послала људе, а то не може да замени никаква опрема: Генерал Михаил Чернишов за Новости о борби против короне

General Černišov Foto Tanjug

Komandant ruskog tima ABHO kaže da srpsko zdravstvo pokazuje visok nivo spremnosti i organizacije
RUSIJA nije ostavila Srbiju u borbi protiv pandemije virusa korona. U ovoj borbi srpski narod sigurno nije usamljen. Rusija je poslala najvrednije što ima - svoje ljude. Jer nema te opreme koja može podjednako da zameni bratsku ruku i pomoć pravih stručnjaka.

Ovo za "Novosti" poručuje general-major Mihail Černišov, načelnik službe ABHO Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije, koji je na čelu tima ruskih stručnjaka koji već dve nedelje pomaže u borbi Srbije sa pandemijom. General Černišov važi za istinski autoritet kada je reč o ABHO zaštiti i borbi protiv epidemija, koji je zadužen za ovu vrstu zaštite strateški važne ruske vojne oblasti.

Odmah po proglašenju vanrednog stanja, po naređenju predsednika Vladimira Putina, postavljen je na čelo ruskog ekspertskog tima koji je, zajedno sa vozilima i opremom, poslat u pomoć Srbiji. General Černišov ističe da su ruski stručnjaci odmah po iskrcavanju stupili u akciju. Deo je upućen na dezinfekciju ključnih tačaka zdravstvene zaštite, dok su lekarski timovi upućeni u tri zdravstvene ustanove u Beogradu i Valjevu na pružanje pomoći pacijentima.

- Od početka ove misije uključili smo se u akciju dezinfekcije u zdravstvenim institucijama širom Srbije. Samo u Beogradu izvršena je dezinfekcija šest velikih zdravstvenih ustanova, među kojima je i VMA. Ove nedelje, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije i medicinskom službom Vojske Srbije, planira se čišćenje još 16 objekata u kojima su boravili ili su trenutno smešteni oboleli od virusa korona - objašnjava general Černišov.

Ruski tim u akciji

On kaže da je jedna jedinica ruskih stručnjaka upućena u Niš, gde radi na dezinfekciji bolnica i medicinskih ustanova. Posle završetka dezinfekcije u osnovnim ustanovima u prestonici, ruski timovi preći će na zadatke u mestima u krugu od 150 kilometara od Beograda. Povratak na stare lokacije, kako ističe, zavisiće od potreba i broja obolelih.

U svom radu služba ABHO ruske vojske koristi istorijska iskustva, ali i znanje stečeno projektima prevencije infekcija na istoku Rusije. Raspolaže savremenom tehnikom, koja čak pet puta povećava brzinu dezinfekcije uz korišćenje istog broja ljudi:

- To je veoma značajno, posebno u situacijama kakva je trenutna pandemija virusa korona. Za kratko vreme obezbeđujemo zaštitu medicinskih ustanova u koje svakodnevno pristižu stotine i hiljade obolelih i gde se obavlja trijaža pacijenata - ističe ruski general.


Članovi ruskih timova ističu da su dočekani prijateljski, a naglašavaju i dobru saradnju sa srpskim kolegama. General Černišov zadovoljan je stepenom pripremljenosti i organizacije srpskog zdravstva u borbi sa epidemijom.

- Blisko sarađujemo sa sanitetskom službom VS i srpskim Ministarstvom zdravlja. Odmah po dolasku, održali smo sastanak na kojem smo locirali najvažnije objekte i lokacije. Takođe, dobili smo molbu da proverimo medicinske ustanove i procenimo kako je organizovan posao u njima. Srpska strana prikazuje visok nivo pripreme i organizacije i veoma pažljivo prati preporuke koje daju ruski vojni lekari. Sva uputstva kojih se drže naši stručnjaci u skladu su sa preporukama SZO i Ministarstva zdravlja Rusije - kaže general Černišov.

SVUDA OSEĆAMO PRIJATELjSTVO

GENERAL Černišov ne krije da su ruski stručnjaci u Srbiji toplo dočekani i da osećaju da pomažu prijateljskoj zemlji.

- Ljudi su oduševljeni. Dovoljno je samo izaći na ulicu u kojima naši stručnjaci izvršavaju zadatak i uveriti se. Toplina se odmah vidi i oseća. Građanima Srbije je drago što Rusija nije zaboravila Srbiju u ovim teškim danima. Srpski narod ne krije svoju zahvalnost na pomoći i podršci - kaže general.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Miki-Zg

14.04.2020. 09:14

Uskoro će biti pitanja od tzv. visokih činovnika EU ,pa zašto ste Srbi primili Ruse -stručnjake za dezinfekciju i ljekarske timove ,da vam pomažu u pandemiji ,niste to smjeli ?

Zoon

14.04.2020. 10:01

@Miki Verovatno ce EU licemeri da postave i pitanje da li su Rusi iz humanih razloga u Srbiji ili su to špijuni

Верник

14.04.2020. 10:07

Prijatelji uvek ostaju prijatelji. Spremiti ljude u grotlo pakla da ti pomogne, može samo porodica. Sve ostale pomoći, koje ne treba potcenjivati, naprotiv, ne mogu biti ravne ljudima.

Alex_DeLarge

14.04.2020. 10:36

За све који вичу „а где је Русија”, „зашто нам не помаже Русија” итд, напоменуо бих само да је данас Русија у најтежој ситуацији у последњих 20 година, годинама су под санкцијама, САД и С. Арабија су цену нафте довеле на ниво на ком се производња више и не исплати, сама Русија је такође у борби са короном. Поред тога, не знам зашто људи у Србији мисле да је Русија дужна нама да помаже? Кад је Србија урадила нешто за Русију? Ми сарађујемо са НАТО, идемо у ЕУ, а плачемо Русији кад нешто не ваља

Miso.Pec

14.04.2020. 11:22

Nikada nismo ni dovodili u pitanje da su Rusi naši najveći prijatalje,kada su god bili u prilici oni su i pomogli Srbiji,hvala im na svemu.

maniks

14.04.2020. 11:28

Tacno tako, uradili ste nesto sto Srbija nikad nebi mogla, niti ima kadar niti opremu. Ono sto nije unistio nato unistili su zuti.

Eni

14.04.2020. 22:14

U ovoj siruaciji se vidi ko voli srpski narod I ko postuje srbiju srdacno veliko hvala rusiji pozdrav iz njemacke