Agencija za bezbednost saobraćaja: Vozite oprezno tokom rizičnog februara

Novosti Online

30. 01. 2020. u 16:53

Агенција за безбедност саобраћаја: Возите опрезно током ризичног фебруара

Foto Z. Jovanović

Agencija za bezbednost saobraćaja poziva učesnike u saobraćaju da zbog povećanog broja vozila na putevima u narednom periodu poštuju sve propise i budu dodatno pažljivi i oprezni

Agencija za bezbednost saobraćaja poziva učesnike u saobraćaju da zbog povećanog broja vozila na putevima u narednom periodu poštuju sve propise i budu dodatno pažljivi i oprezni. Tokom sledećeg meseca učesnike u saobraćaju očekuje potencijalno kritičan period zimskog školskog raspusta (od 31. januara do 17. februara) i državnog praznika koji će se obeležavati od 15. do 17. februara.


U danima vikenda za vreme zimskog raspusta i praznika Dana državnosti - Sretenja, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, češća su putovanja na dužim relacijama i u noćnim uslovima. Takođe, u ovom periodu godine, posebno u jutarnjim i večernjim časovima, očekivana je magla na putevima, a kolovozi su pretežno vlažni i klizavi. Najveći broj građana putuje na planine, često u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika, te apelujemo da je potrebna adekvatna priprema i korišćenje zimske opreme.


Podsećamo da, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, vozila moraju biti opremljena zimskom opremom, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.


Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuje da se zbog prognoziranih, relativno povoljnih vremenskih prilika, na putevima i ulicama može očekivati više ranjivih, ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista, mopedista i motociklista). Pešaci se mogu očekivati na putevima u naselju, posebno u blizini tržnih centara.


Pešacima i biciklistima savetujemo da nose svetliju i uočljiviju odeću, budu adekvatno osvetljeni, oprezni i poštuju saobraćajne propise. Mopedistima i motociklistima preporučujemo da se adekvatno pripreme za putovanja, koriste zaštitnu opremu, obrate pažnju na led na kolovozu, pogotovu u jutarnjim i večernjim časovima.


Period praznika često prati i opuštanje, uz konzumiranje alkohola, a usled povoljnih vremenskih prilika i češća prekoračenja brzine.

Istraživanje koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja pokazalo je da je u prethodnih pet godina u februaru mesecu, na srpskim putevima poginulo 177 osoba, odnosno u proseku 35 ljudi svake godine.


Period završetka zimskog školskog raspusta karakteriše najveći broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama.


Najkritičniji dan je 17. februar, jer je tada povećan obim saobraćaja i putovanja zbog obeležavanja državnog praznika i povratka sa raspusta.


Pročitajte još: Agencija za bezbednost saobraćaja proslavila deceniju postojanja, a cilj ostaje isti - da na putevima ne strada nijedno dete


Statistički podaci ukazuju i na značajno povećanje stradanja u saobraćaju 14. februara, na tzv. „Dan zaljubljenih“.


Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u posmatranom periodu.


Apelujemo na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima puta i postavljenim ograničenjima brzine, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola.


Agencija za bezbednost saobraćaja želi srećan put, bezbedno putovanje i prijatan odmor svim učesnicima u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sasa

30.01.2020. 22:33

moja kola,moje pare za kaznu.Sta vas briga kako vozim,voticu kako mi se svidja,zato i plaćam registraciju 130000 dinara,samo pun gas priznajem