SANU se oglasio o kontraverzi: Nagrađena knjiga NE otcepljuje Kosovo od Srbije

D. B. M.

14. 01. 2020. u 21:06

САНУ се огласио о контраверзи: Награђена књига НЕ отцепљује Косово од Србије
Pojavile su se optužbe na račun monografije Sanje Zlatanović, povodom kojih je reagovao Etnografski institut

MONOGRAFIJA dr Sanje Zlatanović "Etnička identifikacija na posleratnom području: srpska zajednica jugoistočnog Kosova" naučni je doprinos istraživanju kulture i svakodnevnog života Srba u nekoliko sela kosovskopomoravske oblasti. Naziv Kosovo upotrebljen je kao naziv geografske oblasti na severu i istoku AP Kosovo i Metohija. Naziv Srbija upotrebljen je u značenju geografske oblasti centralne ili uže Srbije, koji se odnosi na središnji deo Republike Srbije van autonomnih pokrajina, isključivo radi geografsko-regionalnog razlikovanja pojedinih delova Republike Srbije. Upotreba ovih naziva u navedenom značenju uobičajena je, koristi se i u zvaničnim dokumentima Republike Srbije i jasna je iz celokupnog konteksta monografije.

Ovako su iz Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti odgovorili na optužbe koje su se pojavile u javnosti da su nagradili rad u kojem se, kako je navedeno, "priznaje nezavisnost samoproglašene države Kosovo". Naime, Etnografskom institutu se zamera što je priznanje za rezultate u etnološkim i antropološkim istraživanjima dodeljeno dr Sanji Zlatanović, uprkos činjenici da su u njenoj knjizi prikazane mape na kojim je tzv. Kosovo odvojeno od Srbije.

- Na karti koja je predmet malicioznih tumačenja jasno stoji "region Kosova" - kaže dr Ivan Đorđević, predsednik Komisije za dodelu nagrade. - U etnografskim istraživanjima je uobičajeno da se istraživano područje prikaže izdvojeno na mapama, što se nikako, kao ni određenje region, ne može tumačiti kao "priznavanje državnosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Марко из Требиња

15.03.2020. 18:00

Погледајте издања Етнографског института. Ту нема ни научног, ни културног патритоизма. Што значи да истраживачи не улазе у истраживање са жељом да нешто да учине за свој народ.