MONOGRAFIJA dr Sanje Zlatanović "Etnička identifikacija na posleratnom području: srpska zajednica jugoistočnog Kosova" naučni je doprinos istraživanju kulture i svakodnevnog života Srba u nekoliko sela kosovskopomoravske oblasti. Naziv Kosovo upotrebljen je kao naziv geografske oblasti na severu i istoku AP Kosovo i Metohija. Naziv Srbija upotrebljen je u značenju geografske oblasti centralne ili uže Srbije, koji se odnosi na središnji deo Republike Srbije van autonomnih pokrajina, isključivo radi geografsko-regionalnog razlikovanja pojedinih delova Republike Srbije. Upotreba ovih naziva u navedenom značenju uobičajena je, koristi se i u zvaničnim dokumentima Republike Srbije i jasna je iz celokupnog konteksta monografije.

Ovako su iz Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti odgovorili na optužbe koje su se pojavile u javnosti da su nagradili rad u kojem se, kako je navedeno, "priznaje nezavisnost samoproglašene države Kosovo". Naime, Etnografskom institutu se zamera što je priznanje za rezultate u etnološkim i antropološkim istraživanjima dodeljeno dr Sanji Zlatanović, uprkos činjenici da su u njenoj knjizi prikazane mape na kojim je tzv. Kosovo odvojeno od Srbije.

- Na karti koja je predmet malicioznih tumačenja jasno stoji "region Kosova" - kaže dr Ivan Đorđević, predsednik Komisije za dodelu nagrade. - U etnografskim istraživanjima je uobičajeno da se istraživano područje prikaže izdvojeno na mapama, što se nikako, kao ni određenje region, ne može tumačiti kao "priznavanje državnosti".