KOSOVO i Metohija su osa srpske duhovne i istorijske egzistencije, ali i praktično političko pitanje. Briselski sporazum je poslužio kao ulog u narastajući autoritarizam sadašnje vlasti, koja je tako dobila antidemokratska i antinacionalna obeležja. Nastojanje na takozvanom razgraničenju je odlučujući korak u dezintegrisanju srpske nacije. Ključni moment otpora jeste da se u javnosti ogoli propaganda oko KiM, koju nisu dovoljno razobličile čak ni reprezentativne javne ustanove, kakve su SPC, SANU i Univerzitet, ocenio je profesor dr Milo Lompar na skupu koji je održan u četvrtak na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Pročitajte još - Milo Lompar: Samo usamljen čovek neumorno govori i piše

Na okruglom stolu "Reintegracija ili razgraničenje - Razgovori o budućnosti Kosova i Metohije", u organizaciji profesora Milomira Stepića, Miloša Kovića i Časlava Koprivice, reditelj Emir Kusturica govorio je o neposrednoj vezi između dela Petera Handkea i sudbine srpskog naroda u južnoj pokrajini:

- Opredeljenje pisca za naizgled gubitničku stranu, u stvari je izbor žrtvenog puta koji je, na kraju, uvek pobednički. Dodeljivanje Nobelove nagrade Handkeu predstavlja siguran znak da se Evropa i svet menjaju i da bi odustajanje od Kosova i Metohije bilo sudbonosna greška.