Pravda nije zadovoljena, taj novac ne može da mi vrati moje dete: Pre 37 godina misteriozno je ostala bez bebe, sada država mora da joj isplati 10.000 evra

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

10. 12. 2019. u 08:15

Правда није задовољена, тај новац не може да ми врати моје дете: 
Пре 37 година мистериозно је остала без бебе, сада држава мора да јој исплати 10.000 евра

Depositphotos

Najmanje 10 roditelja dobilo sudske odštete zbog pretrpljene duševne boli

NAJMANjE 10 pravosnažnih sudskih presuda kojima se roditeljima beba za koje se sumnja da su nestale iz porodilišta dodeljuje odšteta od oko 10.000 evra doneto je u poslednjih godinu dana. Kako saznajemo u roditeljskim udruženjima, najviše ih je potvrđeno pred novosadskim i kragujevačkim apelacionim sudovima, a najsporije se postupci odvijaju u Beogradu.

Poslednja presuda, u koju su "Novosti" imale uvid, potvrđena je u oktobru, pred novosadskom apelacijom, u slučaju M. D. iz Novog Sada protiv države Srbije. Sud je odredio da država mora M. D. da isplati 1,25 miliona dinara. Moraće da joj isplate i zakonsku zateznu kamatu od dana presuđenja do isplate na ime nematerijalne štete za, kako se navodi, "pretrpljene duševne bolove i patnju, narušen lični i porodični život, trpljenu neizvesnost, neodgovaranje državnih organa, namerno skrivanje i zataškavanje informacija o stvarnoj sudbini njene kćerke D. D., kao i zbog reakcije i stavova nadležnih organa koji su pokazali trajnu nezainteresovanost da se utvrdi kakva je sudbina njenog deteta i gde je ono". Država još mora M. D. da isplati i 36.750 dinara za troškove sudskog postupka.

Pročitajte još - Država formira bazu DNK za "nestale bebe"

- Presuda je postala pravosnažna, ali još nije izvršena, odnosno odšteta nije isplaćena - kaže M. D. za "Novosti". - Ne mislim da je pravda zadovoljena, jer tih 10.000 evra ne može da vrati moje dete, niti da mi odgovori gde je ono. To je samo adekvatna kazna za državu koja sve ove godine ćuti.

M. D. je 25. jula po podne 1982. godine rodila zdravu devojčicu na Klinici za akušerstvo i ginekologiju "Betanija" u Novom Sadu. Beba je po rođenju zaplakala, a, kako kaže majka, pet minuta kasnije dobila je ocenu 9. Rodila se sa 3,9 kilograma i 55 centimetara.

Sledećeg dana majku su obavestili da je njena devojčica u 9 sati tog jutra preminula.

- Jedna od sestara mi je saopštila da je udahnula plodovu vodu, kao i da neće biti sahranjena, već čuvana na Medicinskom fakultetu, u formalinu, za obuku studenata - kaže M. D.


M. D. živo dete donela na svet u novosadskoj "Betaniji" Foto D. Dozet

Svekrva i zaova tražile su da vide dete, ali im nije dozvoljeno. Pošto je sumnjala u zvaničnu verziju, naša sagovornica se prvo obratila matičaru, koji joj je dao na uvid originalnu potvrdu o smrti, ali na potvrdi nije konstatovan uzrok smrti, niti je mogla da dobije fotokopiju. Zatim se uputila u "Betaniju", gde je takođe tražila potvrdu o smrti, istoriju porođaja i istoriju novorođenčeta. Umesto toga, dobila je krvnu grupu bebe, prijavu rođenja i papir sa ličnim podacima u kojima je navedeno da je dete spaljeno bez obdukcije!

Pročitajte još - Ginekolog nudio novorođenče na prodaju? Bebu menjao za auto, cela operacija išla preko Beograda

Iz Kliničkog centra Vojvodine, Instituta za patologiju i histologiju, potvrdili su joj da u periodu od 25. do 31. jula 1982. godine nema podataka o njenom detetu, a JKP "Lisje" je odgovorilo da u istom periodu nije sahranjeno nijedno novorođenče, niti je kremirano.

Pošto M. D. do sada nije došla do prave istine zašto je njeno novorođenče preminulo posle normalno iznete trudnoće i porođaja koji je protekao dobro, kao ni šta se desilo sa telom i gde je dete sahranjeno ili spaljeno, sud je, kako se navodi, doneo presudu u njenu korist.

LAŽNI BROJ OBDUKCIJE

U MATIČNOJ knjizi umrlih stajalo je da je novorođenče D. D. obdukovano na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu pod brojem 35. Na Fakultetu se, kada im se nesrećna majka obratila, ispostavilo da se pod tim brojem vodi čovek poginuo u saobraćajnoj nesreći i da njene bebe nema!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Momčilo

10.12.2019. 08:53

Iznos od 10.000 eura, je kazna državi Srbiji što je do sada skrivala informacije o sudbini kidnapovane dece iz srpskih bolnica. Ukolliko država nastavi sa ovom praksom isti roditelj treba da podnese zahtev za novu naknadu,zbog skrivanja informacija idovođenja u zabludu od strane državnih organa. Državni organi neka dobro razmisle da li im se isplati da i dalje skrivaju podatke šta su uradili sa kidnapovanom decom

драгана

10.12.2019. 11:49

@Momčilo - Još uvek je,Momčilo, komunistički mozak u glavama većine, gde se pojedinci kriju iza mase i prolaze nekažnjeno i koriste masu za sopstvene ciljeve.

Никола

10.12.2019. 09:08

Пресуда не решава проблем, јер деца нису на продају.Да су била редмет трговине, од стране родитеља, те трговине не би ни било. Пронаћи виновнике, објавити имена без обзира да ли у живи или не, пронаћи што више те деце, то би било задовољење правде.Овако....

Мр Радомир Шћепановић

10.12.2019. 09:11

Drzava i dalje pokriva otmicu dece iz porodilista!

драгана

10.12.2019. 11:46

Bebe nisu na prodaju i ne može isplata biti rešenje.Osim toga, isplata ne može biti iz budžeta u koji svi uplačujemo,jer nisu građani Srbije krali bebe.Neka odštete plaćaju institucije i pojedinci koji su na bebama zaradili.