Proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Novosti online

26. 09. 2019. u 12:40

Прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве

Foto: SPC printskrin

Srpska Pravoslavna Crkva proslavlja veliki jubilej - 800 godina autokefalnosti
U prisustvu patrijarha Irineja sutra i u subotu, 28. septembra, biće obeležen veliki jubileji Srpske pravoslavne crkve: 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice - Podlastva i 800 godina samostalnosti SPC, najavila je Pravoslavna mitropolija crnogorsko primorska.

Nakon svečanog dočeka patrijarha Irineja, sutrašnjim programom je predviđeno održavanje večernje službe, a nakon toga i Svečana akademija na kojoj će govoriti književnik Dragoslav Bokan.

U subotu, 28. septembra, ujutru patrijarh sa više arhijereja služiće Svetu patrijaršijsku liturgiju sa osvećenjem paraklisa Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara i manastirskih konaka sa svenarodnim saborom, objavljeno na sajtu Mitropolije.

Za sve prisutne u podne će biti priređena "trpeza ljubavi" uz kulturno umetnički program na kome će nastupiti Nikola i Bojana Peković, Vera Stolić, Danica Crnogorčević, Srpski pravoslavni pojci, hor Srpskog pevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, narodni guslar Stevan Čavor i Pevačko društvo Grbalj.

Vernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, saopštio je ranije Odbor za obnovu manastira Podlastva.

Manastir rođenja presvete Bogorodice koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vekovima je duhovno i prosvetiteljsko sedište Grblja.

Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V - VI veka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Veliki jubilej Srpska Pravoslavna Crkva proslaviće 6. oktobra svetom arhijerejskom Liturgijom u manastiru Žiči sa početkom u 9 časova, 8. oktobra svečanom akademijom u Centru Sava sa početkom u 20 časova i 9. oktobra otvaranjem izložbe Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske Pravoslavne Crkve u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu sa početkom u 18 časova.

Povodom proslave osamstogodišnjice autokefalnosti Crkve, Informativna služba SPC pripremila je posebnu internet stranicu posvećenu velikom jubileju na adresi: www.spc.rs/sr/osam_vekova_autokefalnosti_srpske_pravoslavne_crkve

Stranica će svakodnevno biti ažurirana svim korisnim informacijama i aktuelnostima, kao i materijalima za medije.

PROČITAJTE JOŠ -OSAM VEKOVA SPC: I crkva po meri carstva

Na stranici se trenutno nalazi kopmpletan izveštaj sa međunarodnog naučnog skupa Osam vekova autokefalije Srpske Pravoslavne Crkve (1219-2019): istorijsko, bogoslovsko i kulturno nasleđe koji je, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja i pod pokroviteljstvom Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, održan od 10. do 14. decembra 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i pregled skoro dve stotine vesti o obeležavanju velikog jubileja u eparhijama Srpske Pravoslavne Crkve.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije