Arapski lekari znanje stiču u Beogradu

A. VASIĆ

petak, 13. 09. 2019. u 17:02

Арапски лекари знање стичу у Београду

"Učenici" prisustvuju operaciji / Foto N. Skenderija

Na institutu "Dedinje" osam stranih kardiologa na usavršavanju za intervenciju na arterijama

INSTITUT za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ugostio je osam kardiologa iz Saudijske Arabije. Naši stručnjaci obučavali su strance kako se izvodi metoda rotablacije koronarnih arterija. Gosti će stečeno znanje dalje primenjivati u zdravstvenim centrima u svojoj zemlji.

Kardiolozi iz Saudijske Arabije tokom dva dana su posećivali predavanja i prisustvovali intervencijama na četiri naša pacijenta, koje su izvodili srpski lekari. Obuku je vodio dr Mihajlo Farkić, sertifikovani edukator za rotablaciju za Evropu, Bliski istok i Afriku.

- Prvi put se ovakav kurs održava u Srbiji - kaže dr Farkić. - Gosti su iskusni kardiolozi, koji su došli da razmenimo iskustva i da usavrše tehniku koja je dosta zahtevna.

Institut "Dedinje" izabran je kao centar za edukaciju zbog stručnih lekara i velikog protoka pacijenata na kojima se rade ove intervencije. Naši kardiolozi prošli su treninge u Austriji i Belgiji, Poljskoj, Grčkoj...

- Već osam godina uspešno primenjujemo ovu metodu, kojom su izlečene desetine pacijenata, uz uspešnost od 99 odsto - kaže za "Novosti" dr Dragan Topić, interventni kardiolog koji ima najveće iskustvo u ovakvim vrstama operacije na "Dedinju". - Već smo obučavali kolege iz regiona, a sada našu školu kardiovaskularne medicine pohađaju lekari iz sveta.

PROČITAJTE I: Do kraja godine centar tradicionalne kineske medicine na VMA

Dr Muhamed Ramadan iz Saudijske Arabije kaže, za "Novosti", da su srpski doktori iskusni i vešti, zbog čega su imali priliku mnogo da nauče od njih.

Kardiolog Ali Albaf potvrđuje da su imali punu podršku bolnice i ostvarili dobru saradnju:

- Dobili smo mnogo znanja i informacija od srpskih lekara. Nakon ove obuke, osećamo se potpuno sigurno da ovu metodu radimo samostalno i nezavisno u našoj zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije