Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Srbija velikom brzinom ispunila preporuke i skinuta sa crne liste Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca.

Kuburovićeva je u Dnevniku RTS rekla da je Srbija pohvaljena i da je prvi put jedna država skinuta sa liste u tako kratkom roku.

Kako je navela, postojala je dobra koordinacija svih organa u Srbiji i svi su radili svoj posao. Ističe da su zahvaljujući tome postignuti izuzetni rezultati kada je reč o procesuiranju pranja novca, bolji čak i od nekih država-članica EU.

Kuburović je rekla i da se jedna od preporuka odnosila i na donošenje zakona o lobiranju, koji bi trebalo da počne da se primenjuje za mesec dana.

Pročitajte još - Kuburović o izveštaju GRECO i promenama Ustava: Delimičan napredak, nismo pod stalnim monitoringom

Navela je da je zakon o sprečavanju korupcije ispunio svoje obaveze i da se najveći deo preporuka odnosi na izmene Ustava.

Dodaje da je ta procedura počela i da je Vlada uputila inicijativu skupštinskom Odboru za ustavna pitanja koji je konstatovao da je predlog stigao.

Ministarka poručuje da Srbija ispunjava svoje obaveze u borbi protiv korupcije i da je prevencija korupcije jedan od prioriteta Vlade.

Istakla je da za nešto manje od 15 meseci ima više od 500 osuđujućih presuda

"Ostajemo posvećeni borbi protiv korupcije", poručila je Nela Kuburović.