ZA upis u Medicinsku školu u Novom Pazaru (medicinska sestra tehničar) bilo je potrebno najmanje 91,38 poena, što je za skoro 12 više nego za isti obrazovni profil u školi na beogradskoj opštini Zvezdara, gde je poslednji upisani imao 78 poena!?

Protekli upisni rok je pokazao da je za neke srednje stručne škole trebalo po deset bodova više u unutrašnjosti, kao i da je interesovanje za zanate, zanimanja iz mašinske i kožarske struke i dalje malo. Među gimnazijama, rekord po uspehu oborila je Treća beogradska, u kojoj je najmanji broj bodova za "ulaz" na prirodno-matematičkom smeru bio čak - 94,18.

Statistika beleži da je, recimo, u Medicinskoj školi "7. april" u Novom Sadu, poslednji upisani učenik za fizioterapeutskog tehničara imao čak 91,02 boda, dok je u Medicinskoj školi "Beograd" donja granica bila 80,84. U Leskovcu je za ekonomskog tehničara trebalo 82,09 poena, dok je u beogradskoj Petoj ekonomskoj školi poslednji na listi imao 71,76, a u Prvoj ekonomskoj - 76,56 poena.

Pročitajte još - Školovaće i konduktere

- Ovogodišnji upis je pokazao da su u Beogradu bile najtraženije gimnazije koje se nalaze u centru grada, a u unutrašnjosti medicinske i ekonomske škole - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda. - Zanimljivo da je za stručne škole u glavnom gradu bilo potrebno po deset i više bodova manje nego u unutrašnjosti, a za gimnazije više. Razlog je što tamošnji đaci upisuju zanimanja sa kojima će moći brzo da se zaposle i ne budu teret na kućnom budžetu, jer njihovi roditelji imaju mnogo manja primanja od onih u Beogradu.

Antić kaže da su najtraženija trogodišnja zanimanja kuvar, maser, mesar i ženski frizer. Slobodnih mesta ostalo je za zanimanja iz kožarske struke (obućar, modelari), mašinske (auto-mehaničari, auto-limari, bravari, zavarivači) zatim za zidare, tesare... Takođe, klupe su ostale nepopunjene u gimnazijama u Kovinu, Kikindi, Rumi, Paraćinu, Brusu, Pirotu, Jagodini, Drugoj kragujevačkoj...

Pročitajte još - TALENTOVANI OSNOVCI PREDALI PRIJAVE: Najveća konkurencija za novo odeljenje hemije i biologije

Upisne kvote nisu popunile ni sve gimnazije sa specijalizovanim matematičkim odeljenjima. Tako je u Valjevskoj upisano 16 učenika, u Kraljevačkoj i niškoj "Svetozar Marković" po 10, a kvota je 20. Mesta ima i u odeljenjima za obdarene za fiziku - u Zemunskoj gimnaziji je raspoređeno 10 učenika, a u niškoj "Svetozar Marković" devetoro.

VEĆINA PO PRVOJ ŽELjI

Posle prvog upisnog kruga, u trogodišnjim obrazovnim profilima ostala su slobodna 2.444 mesta, u četvorogodišnjim 6.256, a u specijalizovanim odeljenjima 417.

Školu koja je bila među prve tri želje upisalo je 86,65 odsto učenika, a 1.471 đak je ostao neraspoređen. Oni će danas znati u koju su školu upisani. Po prvoj želji raspoređeno je 64,62 odsto malih maturanata, drugoj - 15 odsto, a po trećoj - sedam odsto. Od ukupno 69.859 đaka koji su završili osnovnu školu, njih 65.229 je predalo liste želja, a upisano je 63.758.

U trogodišnje obrazovne profile su upisana 11.702 đaka, u četvorogodišnje 48.991, a u specijalizovana odeljenja 3.065 učenika.