ŽENA iz Šapca, kojoj su hirurzi Urgentnog centra KCS u sredu iz stomaka izvadili dva tumora težine oko 50 kilograma, dobro se oporavlja posle operacije, potvrđeno je danas "Novostima" u Urgentnom centru. Pacijentkinja je na odeljenju hirurgije, stabilna je i komunikativna, ali će morati da nastavi lečenje, jer se rak jajnika proširio po stomaku.

Iako, kažu, da su u medicinskoj literaturi zabeleženi i ovakvi slučajevi, hirurzi Urgentnog centra, koji se svakodnevno sreću sa najrazličitijim povredama i urgentnim stanjima, ne pamte da su dosad videli ovoliko veliki tumor.

Pročitajte još - PODVIG LEKARA VMA: Uklonili redak tumor težak 25 kilograma

Pacijentkinja iz Šapca, stara 45 godina, po prijemu u Urgentni centar, gde je hitno prebačena, imala je 150 kilograma, a godinama je mislila da je jednostavno - gojazna. Ispostavilo se da i nije baš toliko, i da su veliki tumori zahvatili oba jajnika i matericu.

Operacija je počela oko osam sati u sredu ujutru i trajala puna tri sata. U hirurškom timu bilo je pet lekara, anesteziolozi i jedan ginekolog sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Doktor Vladimir Vukojević, hirurg Urgentnog centra, kaže da je to bilo možda i najveće vađenje tumora u ovoj ustanovi od njenog otvaranja pre više od tri decenije.

- Izvađena su dva ogromna ginekološka tumora, jedan slobodan levi jajnik sa tumorom i drugi tumor koji je hvatao jajnik i matericu - ispričao je dr Vukojević. - Zajedno, ova dva tumora su imala od 45 do 50 kilograma. Zbog njih je pacijentkinja pre operacije trpela ogromne bolove, a imala je problem i sa radom creva.

Hirurzi Urgentnog centra ne mogu ni da pobroje koliko su tumora do sada izvadili, ali ova operacije je, ipak, bila specifična.

- Kod ovako velikih tumora potrebno je voditi računa da se ne povrede okolne strukture, jer nikada se ne zna na šta će čovek da naiđe, zbog toga što je ekspanzivan rast u pitanju - rekao je dr Dušan B. Jovanović, hururg Urgentnog centra.

Doktor Jovanović kaže da, tokom svoje karijere, u Urgentnom centru i inostranstvu, tumor kakav je izvađen pacijentkinji iz Šapca nije video:

- Nisam, ali postoji svakako, opisano je u literaturi.

Pacijentkinja koja je pre operacije imala izrazito veliki i nisko spušten stomak, ne želi da govori za medije. Iz ove perspektive, lekari koji su je operisali kažu da ona zapravo sa 150 kilograma i nije bila gojazna, jer je trećinu njene težine činila tumorska masa.

- Ovoliki tumori sigurno nisu porasli za noć ili nekoliko meseci, nego su rasli tri do pet godina, ako ne i duže - ispričao je dr Jovanović. - Oba su bila veličine sigurno 30 sa 50 centimetara.

ONKOLOŠKA TERAPIJA

POSLE oporavka na odeljenju hirurgije Urgentnog centra, pacijentkinja iz Šapca moraće na onkološko lečenje zbog metastaza u stomaku. Lekari koji su je operisali veruju da će posle onkološke terapije pobediti bolest.