Brnabić: Bombardovanje nije bilo naša greška

Tanjug

22. 03. 2019. u 09:48

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili

Брнабић: Бомбардовање није било наша грешка

Ana Brnabić, Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je da je bombardovanje SR Jugoslavije bilo greška drugih, a ne građana koji su usred Evrope na kraju 20. veka bili žrtve onih sa kojima su se u dva svetska rata borili.

"Za našu zajedničku budućnost bilo bi dobro da i oni budu toga svesni, da budu svesni greške agresije nad nedužnim stanovništvom", rekla je Brnabić otvarajući konferenciju "Bombardovanje SR Jugoslavije 20 godina posle".

Premijerka je rekla da Srbiji niko ne treba da spočitava greške iz prošlosti, jer je svesna da nije bezgrešna, ali da je bombardovanje bila greška drugih.

PROČITAJTE JOŠ - STRAHOTE I ZLO PROLEĆE - DA SE NE ZABORAVI: U Domu vojske otvorena izložba posvećena obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja 1999. godine

"Ali Srbija mora da pokuša da oprosti, jer je jedini put da ostvarimo sve naše potencijale, a ja verujem da ih imamo mnogo, da se okrenemo budućnosti, partnerstvu i saradnji", rekla je premijerka.

Ona je istakla da Srbija nikada neće zaboraviti prijatelje koji su bili na njenoj strani kada je bilo najteže, ali da će nastaviti da gradi mostove ka onima sa kojima se 1999. godine nije razumela, a danas je blizak partner, kao i ka onima sa kojima se ni danas ne razume.

"Samo tako možemo izgraditi prosperitetnu i modernu Srbiju", rekla je ona. Istakla je da Srbija ne sme da zaboravi 1999. godinu, žrtve, porušene mostove i fabrike, kao ni sve ono za šta je u to vreme izmišljen više nego uvredljiv termin "kolateralna šteta".


KOLATERALNA ŠTETA - "DISTANCA" SILE I UVREDA ŽRTAVA


KOLIKO su bombe tokom agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine bile razarajuće, toliko je termin "kolateralna šteta"kojim se hladno, bez saosećanja i savesti konstatovala i definisala smrt nevinih civila, dece, bio uvredljiv i dokaz bilo kakve empatije i odgovornosti prema žrtvama, taj termin i danas deli one koji su ga "skovali" i one koji su bili žrtve bombardovanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je termin "kolateralna šteta", korišćen u vreme NATO agresije na SR Jugoslaviju, više nego uvredljiv.

Gotovo u isto vreme oglasio se i Džejmi Šejn, dugogodišnjeg službenika NATO-a i portparola Alijanse u vreme bombardovanja SRJ, sada u penziji, koji je za "Bi-Bi-Si" na srpskom izjavio je da žali zbog "kolateralne štete", ali da je bombardovanje bilo opravdano.

Kako navodi "Bi-Bi-Si" na srpskom, Šej je u Beogradu omražen, jer mu je pripisano autorstvo nad terminom "kolateralna šteta" za civilne žrtve NATO projektila, što je on je prokomentarisao konstatacijom da je trebalo da bude oprezniji u korišćenju te sintagme.

"Ta konstrukcija zaista oslikava jednu distancu prema stvarnosti, ljudima kojima je nanet bol. Trebalo je da budemo oprezniji u korišćenju vojne terminologije koja je kontraproduktivna u široj javnosti", naveo je Šej, ali ponovio da je intervencija NATO u Jugoslaviji bila i neizbežna i opravdana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Sasa

22.03.2019. 10:22

I opet 'bombardovanje'?! Nije to prirodna nepogoda. Agresija!! Agresija sa okupacijom dela teritorije!

Драган Р

22.03.2019. 11:05

Госпођо ако не знате или не смете боље, или још горе, ако заиста мислите то што сте рекли, боље да ништа нисте ни рекли. Злочиначка агресија на Србију није била никаква грешка већ намера. И ружно је што потенцирате да је само становништво Србије било недужно. Недужни су били и војска и полиција и наше руководство, читава наша држава, јер смо само бранили себе и своје. Опраштајте у своје име, ја да опростим не могу, јер се не прашта онима који се не кају и шта више и данас нам раде о глави.

Vatro Marx

22.03.2019. 12:21

Sta je tebi gospodjo, gdje si bila prije bombardovanja. Zavrnite rukave i radite koo i sto ste obacali narodu.

DW

22.03.2019. 13:56

Bombardovanje je bilo samo jedna faza agresije na Srbiju koja traje i dan-danas, čiji je krajnji cilj fizička okupacija i otimanje dela teritorije kao i prikrivena okupacija ostatka Srbije.

Nole iz Moskve

24.03.2019. 11:07

Kao sto rece kolega, bombardovanje nije bila greska vec ZLOCIN!!!

Marina

27.03.2019. 22:47

Sve više ljudi ide na lečenje u Kragujevac i zbog tog bolesnog naroda treba obnoviti, kako bi ljudima bilo lakse da prebole svoju bolest