SKANDALOZAN AUTORSKI TEKST: Pohvala Jasenovcu kao mestu za odmor

J. Matijević

08. 12. 2018. u 13:00

СКАНДАЛОЗАН АУТОРСКИ ТЕКСТ: Похвала Јасеновцу као месту за одмор
Zoran Hamović svoj stav o knjizi koja negira zločine u logoru smrti nazvao štamparskom greškom. Autora koji je negirao stravične zločine nazvao hladnim istraživačem, koji je posvećen činjenicama

BURA koju je u srpskoj kulturnoj i političkoj javnosti izazvao autorski tekst Zorana Hamovića, književnika, izdavača i člana predsedništva Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, napisan povodom minulog Sajma knjiga u Zagrebu, još se ne stišava. Lavinu reakcija u medijima i na društvenim mrežama podigao je deo u kome on za sramnu i kontroverznu knjigu "Radni logor Jasenovac", gde se mučilište i stratište naziva mestom za razonodu, a za njenog a autora napisao: "Igor Vukić, publicista, politikolog, hladni istraživač, posve predan činjenicama, daje svoj doprinos drugačijem razumevanju logorske ustanove i njenog delovanja."

Pročitajte još: Zagrebački istoričar: Hrvati negiraju sramnu istoriju

Vukićevo delo, međutim, kritikovali su i istaknuti hrvatski istoričari. Reč je o jednom od najsramnijih pokušaja negacije zločina u Jasenovcu i manipulacije brojem žrtava, jer je autor zloglasni logor i jedno od najvećih stratišta Drugog svetskog rata predstavio kao zabavište, a žrtve kao posetioce kulturnih priredaba i polaznike kurseva! Osim toga, u knjizi se navodi da je Jasenovac bio mesto na kojem nije bilo ni monstruoznih ubistava, već samo "nekoliko grupnih egzekucija koje su posledica odmazde za bežanja, disciplinske prekršaje ili pokušaje pobune", a negira i postojanje dečjeg konclogora.

Pročitajte još: VODEĆI ISTRAŽIVAČ HOLOKAUSTA: Ustaše se zabavljale u Jasenovcu, objavićemo knjigu istine, svet mora da zna

- U tom tekstu želeo sam da suprotstavim dve knjige o Jasenovcu, koje su se pojavile na Sajmu knjiga u Zagrebu, i to pažljivom čitaocu mog teksta neće promaći - kaže Hamović za "Novosti". - Prva je odlična studija Ive Goldštajna "Jasenovac", a druga je njena suprotnost, knjiga Igora Vukića. Uz nju sam naveo deo iz kataloga. Prilikom štampanja mog autorskog teksta u "Vremenu" izostavljeni su navodnici, pa bi se moglo pomisliti da hvalim Vukića i njegovo delo. A, ko bi, zapravo, mogao reći bilo šta pozitivno o Jasenovcu?

Igor Vukić

Kada se govori i piše o monstruoznoj fabrici smrti - Jasenovcu, akademik Vasilije Krestić kaže da je za "finalni tekst" neophodna koncentracija i autora i izdavača.

- Štamparske greške su uvek moguće, ali kada neko piše o Jasenovcu važno je da pročita tekst pre štampanja - kaže akademik Krestić. - Poslednjih godina u Hrvatskoj su se pojavile knjige o Jasenovcu čija se sadržina graniči sa bezobrazlukom i bezočnim nipodaštavanjem jasenovačkih žrtava. Tu više nema ni nauke, ni trunke morala, niti zdravog razuma. Na delu je bežanje od istine i zločina, obmanjivanje javnosti i falsifikovanje istorije. Treba da shvatimo da imamo posla s ljudima koji su spremni da iskrivljuju i krivotvore istoriju kako bi je upodobili dnevnopolitičkim i državnim interesima.

Zoran Hamović

UGOSTILI, PA SE POKAJALI

SKANDALOZNO gostovanje Igora Vukića na HRT, u emisiji "Dobar dan Hrvatska", gde je zapravo promovisao svoju sramnu knjigu, osudila je većina hrvatskih medija. Potom se oglasilo i rukovodstvo HRT ogradivši se od tog gostovanja, održana je i hitna sednica Programskog saveta, ali je voditeljka emisije Marina Medved Pulić u pismu medijima rekla da je uredništvo HRT znalo koga je pozvalo u goste.

IMENA STRADALE DECE

NA tramvajskim i autobuskim stanicama u Novom Zagrebu, aktivisti pokreta "Antifa Zagreb" lepili su plakate sa imenima dece koja su stradala u logoru Jasenovac. Iz ovog pokreta poručuju da negiranje ustaških zločina "neće proći". U Jasenovcu život je izgubilo 20.101 dete mlađe od 14 godina. Aktiviste je na akciju podstaklo sve češće promovisanje knjiga koje negiraju užase iz koncentracionog logora Jasenovac.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Petar M

08.12.2018. 13:46

Jasenovac obnoviti, pa sve koji pisu i pricaju neistine o logoru u jasenovcu, poslati ih tamo da se zabavljaju, koao oni nesretnici koji su tamo nastradali. Vecna im slava.

zaliv.net

08.12.2018. 13:49

Ne idite kod njih na more, ne kupujte njihove proizvode, jednostavno NISTA zajednicko sa njima da nam se ne bi ponavljala zla od tog iskompleksiranog naroda!

Zoran Dedic

08.12.2018. 14:28

zato nam tako i ide,jer su nasi mediji katastrofa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Klematis

09.12.2018. 05:36

@Dr Zivago - Zašto tako razmišljaš? Šta su bilo čija deca kriva za grehe svojih roditelja?

Цецко

08.12.2018. 18:29

Џаба им све ове нове књиге, јер је Виктор Новак, одмах после рата написао MAGNUM CRIMEN. У овој књизи је до детаља описао Усташке злочине и зато је изопштен из Католичке цркве.

Petar

08.12.2018. 20:02

Do kada ćete ovakve ispade da nazivate "provokacijama"?! Nisu to provokacije, to Hrvatski fašizam koji im nije izašao iz glave!