POSLE SKANDALA U BUDVI: Dolazak Bećkovića izazvao podele u CG

M. S. - S. G.

24. 08. 2018. u 20:54

ПОСЛЕ СКАНДАЛА У БУДВИ: Долазак Бећковића изазвао поделе у ЦГ

Matija Bećković Foto N. Skenderija

Dolazak Matije Bećkovića na festival "Ćirilicom" izazvao nove podele u Crnoj Gori. NSD: Bliski vlasti izdali su sebe, pretke, jezik...

NEGODOVANjE DPS povodom gostovanja Matije Bećkovića na festivalu "Ćirilicom" u Budvi izazvalo je novu lančanu reakciju i ponovo podelilo Crnogorce.

Potpredsednik Opštine Vladimir Bulatović iz Crnogorske, tvrdi da su Budvani, kojoj god političkoj opciji pripadali, lojalni svojoj državi Crnoj Gori. On smatra da se povodom slučaja programa "Ćirilicom" nije dovoljno vodilo računa o posledicama mogućeg potpirivanja starih crnogorskih podela.

- Crnogorska će se, kao članica koalicije na vlasti, snažno boriti da programi iza kojih stoji Opština budu usmereni ka premošćavanju naših rovovskih podela, makar cena toga bilo i puno preispitivanje odnosa među akterima koji čine budvansku vlast - kazao je Bulatović, koji ističe da je program festivala osmišljen pre ulaska Crnogorske u lokalnu vlast.

Uznemirenost pojedinaca Bećkovićevim dolaskom, portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević, koji ističe da je Bećković jedan od najvećih štitova krivotvorenja onoga što Crna Gora jeste, komentariše:

- Matija je često u svojoj Crnoj Gori, ne samo u Budvi, već i u mnogim drugim gradovima. I niko njega ne dovodi, Matija dolazi kad hoće. Ovo je njegova zemlja. Jer nema u ovom današnjem Montenegru ničeg da je više crnogorsko od Matije i njegove, za neke očigledno prejake, reči. A što je to najviše crnogorsko u potpunosti srpsko, najviše smeta onima koji su izdali. U današnjoj, antisrpskoj Crnoj Gori, Matija Bećković podseća sve one koji su bliski vladajućim strukturama na to da su izdali sebe, svoje pretke, svoj jezik, Vuka, Njegoša i zato, što bi rekao Matija, "jurišaju na mene udruženi, kivni što sam ih poznao".

Pročitajte još - BRUKA U BUDVI: Smetaju im Bećković i ćirilica, prekrajaju istoriju!

Oštro je reagovao i profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću i ugledni književnik dr Dragan Koprivica.

- Sa sigurnošću se može reći da je tužna i režimska zemlja koja je u nezboru sa svojim velikim pesnicima. Za takvo stanje je obično po pravilu kriva vlast, a ne veliki pesnik koji progovara glasom naroda - smatra Koprivica.

On ističe da "naravno pesnik ima kritički stav u kojem mogu da se dese i neke note koje mogu biti malo oštrije, ali pesnik biva kao probuđeni deo naroda i glas savesti toga naroda".

CRNA GORA JE NjEGOVA KUĆA

- Na veliku žalost DPS, Bećković je pesnik iz Rovaca, koji je sigurno posle Njegoša najveći srpski i crnogorski pesnik, i u Crnu Goru je dobrodošao, ne samo zato što je ovde mesto njegovog rođenja, već i zato što se u Crnoj Gori njegova dela sa posebnom pažnjom čitaju i njegove besede slušaju. To što se čelnici DPS u njima prepoznaju u lošoj konotaciji, govori o tome da su svesni da su u Bećkovićevom stvaralaštvu oni negativniji deo današnje zbilje - smatraju u Demokratskoj narodnoj partiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Gradimir Radivojević

24.08.2018. 21:42

A mi njima i dalje dajemo dvojno državljanstvo, direktorska i rukovodeća mesta, studentske domove , a naša deca i kadar beži u inostranstvo !

ljutko

25.08.2018. 07:42

@Gradimir Radivojević - Dobro ste ukazali na ovo! mene posebno boli sto se daju sve povlastice studentima iz CG ako se samo izjasne da su Srbi, nedavno se jedan hvali da je dobio dom u Loli u sred Bgd. TO IM JE OMOGUCIO KOSTUNICA NEKIM ZAKONOM I TAJ ZAKON TREBA MENJATI. MI KOJI PLACAMO POREZ, TREBA NASOJ DECI DA OBEZBEDIMO USLOVE A NE DECI IZ KOMSILUKA. SLICNO JE I SA STUDENTIMA IZ RS!

posmatrac iz daleka

24.08.2018. 23:05

@Dačo - Ne dao ti Bog da ti se tamo nesto desi. Dobijes proliv ili te ubode krpelj ili ...

boki

24.08.2018. 22:11

Bolje bi nam bilo i jednim i drugim da mislimo oce li nam plata biti veca.Nece nam Matija dati za rucak sjutra...

Spiridon S.

25.08.2018. 16:35

@boki - @boki.Jadan Ti a i zemlja po kojoj hodis ako je. jedino pitanje hoce li ti plata biti veca..?Hoce nebrini samo vredno i dobro radi..No postoje pored plate i druga pitanja..koja su vredna koliko i zivot..Manje negovati kozu stvaznice..,a vise se na lice i obraz koncentrirati..

Jazz Ba

24.08.2018. 22:24

Мило Ђукановић је 1998. године Матији уручио Његошеву награду и том приликом га упоредио с Његошем... Матија је и тада и сада остао исти, а Мило и његови следбеници...!? (Процените сами)

Милош

25.08.2018. 07:25

Сећам се добро краја осамдесетих. Колико текстова у Нину и Политици. Неваља Југа и Тито је непријатељ Срба. Југа траба да се редефинише. Па ево редефинисали смо Југу, Тито мртав 40 година и ко нам је ССД сад крив? Тито и Југа или Матија и академици који су је срушили? Да Срби имају памети, Матија ни у Србији неби нигде у јавности требо да се појави. Бећковић је једна лоша лирика и још гора политика!

Bogdan

25.08.2018. 08:37

Zasto se ne kupuju nekretnine na moru? Zato sto placate 3 puta veći porez, turističku taksu i sve komunalije za 12 meseci koje ne koristite. A nasa drzava je davala samodoprinos za izgradnju 11 godina, bespovratne studentske kredite. Opametite se vi iz Vlade i uvedite samo Reciprocitet .

Ventula

25.08.2018. 12:57

neko ko je postao poznat i prepoznatljiv pisuci o crnogorcima i na crnogorskom jeziku, negira taj isti jezik i narod. to samo srbin moze. zamolila bih matiju da prevede svoju poeziju....teracemo se jos ili rece mi jedan covek ili lukavica je htela...

PG-CG

25.08.2018. 14:24

Pojašnjenje za DNP-ovce: Bećković nije rođen u Crnoj Gori, ali je porijeklom iz Crne Gore, i veliki je Crnogorac odnosno Srbin...

Ćili

01.09.2018. 13:48

Vajni doktor Crnogorskog jezika,izvjesni Bošnjak Čirgić,vjerovatno nije čitao Bećkovića!Da ga je čitao sigurno bi znao da je Bećković pisao arhaičnim jezikom,kako se do skora govorilo u Rovčkim i donjo-Moračkim i i gornjo- Moračkim selima!Taj i takav jezik se danas naziva Crnogorskim jezikom!!!