Programera nikad dovoljno

D. MATOVIĆ

22. 08. 2018. u 08:41

Seminar u Računarskoj gimnaziji za profesore, koji će predavati IT u školama. Da su pokazali bolje znanje iz matematike, bilo bi više odeljenja

Програмера никад довољно

I nastavnici i đaci u IT sektoru vide budućnost, foto Z. Jovanović

SRBIJI je potrebno toliko stručnjaka informacionih tehnologija da, i kada bi se utrostručio broj školovanih za ovu oblast, radna mesta ni tada ne bi bila popunjena, istaknuto je u utorak na seminaru u Računarskoj gimnaziji u Beogradu.

Na ovom svojevrsnom "času" za nastavnike u odeljenjima gimnazija iz gotovo cele Srbije, otvorenim za učenike koji imaju posebne sklonosti prema IT, čulo se, međutim, i to da je bila namera da se otvori sedamdeset razreda, ali da su mnogi budući srednjoškolci podbacili na prijemnom. Interesovanje je bilo ogromno, mada je matematika, jedina koju su polagali, za mnoge od njih bila veliki problem. Zato je, umesto 70, otvoreno za trećinu manje odeljenja. Među njima je i osam eksperimentalnih za one koji su uspešno završili proteklu godinu. Nastavnici koji su predavali u ovim odeljenjima, na višednevnom seminaru su podelili iskustvo i u nove programe uveli profesore koji će startovati ove jeseni.

Čitavu ovu, za naš obrazovni sistem, značajnu akciju pokrenula je Vlada Srbije, sa premijerkom Anom Brnabić na čelu, kao i Ministarstvo prosvete.

- Organizovali smo obuku za nastavnike za svaki od šest stručnih predmeta - kaže Saša Stojanović, pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju.

- Na taj način ih uvodimo u nove tehnologije.

KVALITETNIJE ZNANjE KATARINA Veljković, profesorka Prve kragujevačke gimnazije, smatra da je obuka nastavnika veoma važna, IT napreduje brzo, a mi moramo da pratimo te promene. - Obuka nam pomaže da naučimo da učenicima prenesemo kvalitetnije znanje, da se upoznamo sa programom i gradivom, i da dobijemo informacije koje će nam pomoći u radu - kaže Zoran Vulikić, nastavnik informatike u lozničkoj gimnaziji.

Dodaje da je ovo oblast koja se brzo menja.

- Imamo potpuno nov program po kome se brzo radi i treba da pripremimo nastavnike. Oni već, svakako, poznaju programiranje i IT, ali neophodno je da im se pruži dodatno znanje koje će oni preneti učenicima. Zajednički nam je interes da to bude što kvalitetnije.

Stojanović objašnjava da mnoge kompjuterske programe ne može da uradi jedan čovek, pa ni grupa ljudi, i zato je potrebno naučiti mlade kako da između sebe podele posao.

- Ako to ne uradimo, svako će vući na svoju stranu i nijedno softversko rešenje nikad neće zaživeti - kaže on.

- Obrazujemo kadrove koji će moći da upravljaju proizvodnjom. Nije cilj nije da imamo radnika koji će jedan proizvod da obrađuje čitav dan, već da to radi mašina kojom upravlja čovek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

plazoje

22.08.2018. 08:46

da mi posao bude sedenje i buljenje u ekran 8 sati dnevno....!?pre bih cuvao ovce...neka hvala.

Conte

22.08.2018. 10:12

Srbiji je potrebna robovska radna snaga u IT sektoru koja ce raditi za trecinu plate njihovih kolega sa zapada, dok ce razliku u dzep trpati svoakojaki mesetari i smutljivci, Jeste da programeri mogu da zarade plate znatno vise od srpskog proseka ali se tu vrlo cesto radi o izrabljivanju.

l

22.08.2018. 12:12

@Conte - "vrlo cesto" ??? da li postoji primer da se ne radi o izrabljivanju ? sumnjam ...pa sto je puko onaj lik pre par meseci ? radio u firmi gde je on bio programer a iznad njega sve "direktori" sa diplomama "megatrenda" i slicno, jeziva prica a ponavlja se stalno, nazalost i u njemackoj srbin ima tri puta manju platu za potpuno isti posao od nemca, al to je u svim oblastima, ne znaci nista, znaci, samo kanada, amerika, australija, sve ostalo je cabar

Mile Davidovic

22.08.2018. 10:17

Šta oni proizvode pa da imaju toliku platu mi smo vele sila pa nam treba samo jos programeri onima kome su potrebni oni se bave lopovlukom i prevarama da im drzava ne udje u trag

Junior Unemployed

22.08.2018. 11:16

A kojih programera? Ja kad otvorim oglase vidim da se čak i za pocetnika ( junior-a) traze samo diplomirani sa min 3-5 godina iskustva u nekoliko jezika ( lista zahteva se tu ne zavrsava - proverite ). Nema vise razlike izmedju programera i nekih drugih struka. Bilo pa proslo

Nelogicno

22.08.2018. 11:26

Pa malo je nelogicno da svi programeri zive bajno ( kamioni, milioni) a tako lako su pronasli stotine nezaposlenih da predaju programiranje po skolama? Upuceni znaju da je sa danasnjom raspustenom omladinom teze raditi nego sa robijasima ( ko bi to izabrao kad vec moze da kucka i zgrce milione). Stavise, poznajem nezaposlene programere i sa fakultetima

Nik

22.08.2018. 11:33

Bajke za malu decu. Nit su plate kao sto pricaju nit se posao nalazi lako kao sto misle. Mnogo problema imaju mladi programeri jer im svi traze najmanje 2 godine iskustva koje ne mogu da steknu.

Djomla

22.08.2018. 11:42

IT je prezasićen. Fale "trkači", eksperti sa jakim diplomama i CV-em, ali onih običnih ima ko inženjera građevine

xs

22.08.2018. 12:06

Gimnazijalci niti ne mogu pokazati bolje znanje iz matematike posto za svladavanje gradiva iz machine learning je potrebno svladati barem kurseve vise matematike se prve 2 godine fakulteta da bi bili kreativni.

Svashta

22.08.2018. 12:07

Sa takvom hiperprodukcijom programera i "programera", vidim da ce i IT-evci ubuduce raditi u pelenama.

Lola

22.08.2018. 13:02

Da zaista nema dovoljno programera, niko ne bi radio u skoli za 45000. Ili na fakultetu za 90000. Svi bi radili u struci da posla ima.

alex miles

23.08.2018. 05:34

Ja radim u IT industriji u Australiji vec vise od dvadesetak godina, sa perfektnim engleskim, a citajuci sve ove vase napise ne razumem da sta vam je IT "programer", te neki It "strucnjak" koji se kod vas "ostruci" za par meseci. Cemu ta "silna" matematika kad u IT matematika uopste nije potebna jer je to posao masine. Imam utisak da su to izmislili "profesori" matematike da se "udome" u tu struku. Nesto ne STIMA. Nek mi neko objasni. Moze cak i na srpskom, ali na engleskom mi je lakse.