Škole otpuštaju domare i ložače, primaju psihologe

I. Mićević

21. 07. 2018. u 08:02

Od jeseni deo nenastavnog osoblja postaće tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika. Sindikalci tvrde da bi oko hiljadu radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta

Школе отпуштају домаре и ложаче, примају психологе

Većina seoskih škola ima peći u učionicana,foto N.Fifić

U OSNOVNIM i srednjim školama radiće od jeseni 155 psihologa više, najavio je nedavno ministar prosvete Mladen Šarčević. Sa druge strane, biće manje tetkica, domara, ložača i drugog nenastavnog osoblja. U Uniji sindikata procenjuju da će čak hiljadu domara i ložača ostati bez posla, kada se primeni novi pravilnik o finansiranju, koji je Ministarstvo poslalo svim školama.

Prema rečima Stevana Jurića iz Unije, upravo manjak domara, a posebno ložača, predstavlja najveću opasnost, jer će dovesti do situacije da kotlovi za grejanje u školama ostanu bez nadzora, što može da bude opasno.

- Pravilnik nije pravio razliku između škola prema vrsti grejanja - kaže Jurić. - Onaj ko ima daljinsko grejanje, njemu ložač ne treba, naravno. Ali, recimo, jedna škola iz Kruševca ima matičnu gradsku školu, jedno izdvojeno odeljenje sa kotlom i dve seoske škole sa ukupno 18 peći u učionicama. Novi pravilnik kaže da sve to treba da održavaju i lože dva čoveka.

Jurić kaže da je sindikat svoju računicu o prekobrojnima u školama napravio na uzorku od 400 škola, koje su članice Unije. Ispostavilo se da će najviše "nastradati" domari i ložači, vrlo malo tetkice, a da će zaista biti povećan broj stručnih saradnika - psihologa, pedagoga, logopeda...

U Ministarstvu potvrđuju povećanje broja stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije nasilja u školama. Njihov broj je, podsećaju u Ministarstvu prosvete, izmenom istog pravilnika bio smanjen 2016. godine, što je, objašnjavaju, "umnogome otežalo ukupne napore na rešavanju problema vršnjačkog nasilja".

- Prisustvo većeg broja stručnih saradnika neophodno je i zbog novina koje smo uveli ili su u toku pripreme, poput karijernog vođenja učenika ili nacionalnog ispitivanja obrazovnih postignuća učenika - kažu u Ministarstvu prosvete. - Osnovnim školama omogućeno je angažovanje dodatnih 38 bibliotekara, za koliko se umanjilo pravo na angažovanje u srednjim školama. S obzirom na to da postoje velike neusaglašenosti Pravilnika o finansiranju osnovne i Pravilnika o finansiranju srednje škole, namera nam je bila da, koliko je moguće, ujednačimo kriterijume koji postoje za angažovanje zaposlenih.

foto D.Karadarević

Objašnjavaju i da se norma za radnike održavanja higijene i domare godinama nije menjala, uprkos smanjenju broja učenika i odeljenja u celoj Srbiji.

- Tehničko pomoćno osoblje angažovanjem u školama vezano je za kvadraturu objekata, koji su nažalost, zbog opadanja broja dece u Srbiji u velikom procentu neopravdano veliki, u odnosu na broj učenika koji se u njima obrazuju - pojašnjavaju u Ministarstvu prosvete. - Tačan broj radnika koji će biti tehnološki višak na ovim mestima nije moguće utvrditi, iz razloga što će jednom broju škola biti odobreno povećanje norme na ovim mestima, na osnovu specifičnosti koje one u radu imaju, s obzirom na to da će izradom nove mreže škola, koja je u pripremi, doći do promena u angažovanju ovih zaposlenih.

Više bibliotekara u osnovnim, manje u srednjim školama,Foto Aleksa Stanković

Zbog neslaganja sa novim pravilima i broj tehnoloških viškova, koji je dobijen ukrštanjem broja kvadrata i učenika, Unija sindikata prosvetnih radnika poslala je dopis Ministarstvu prosvete od koga traži da pravilnik bude izmenjen. Nadaju se da će pre početka školske godine njihove primedbe biti uvažene.

OPASNOST OD NEZGODE

SINDIKALCI smatraju da je veoma opasno da peći i kotlovi ostaju bez nadzora ložača. Podsećaju na incident kada je pre nekoliko godina eksplodirao kotao škole u Rekovcu i kada je bilo povređenih. Svakako je, kažu, trebalo prvo sačekati mišljenje stručnih službi da li ova grejna tela uopšte smeju da rade bez stručnog nadzora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Vaske

21.07.2018. 08:16

Delimična istina, broj učenika smanjen, ali ne i kvadratura prostorija koje se održavaju, čak su negde povećane novim salama itd. Što se tiče pomoćnih radnika na održavanju škola, takođe je neophodno imati ljude koji će biti prevencija ne daj bože većim havarijama, požarima, poplavama, itd. Inače sve gubi smisao i neku sigurnost.

Vlada Legenda

21.07.2018. 08:17

Nemam komentar!Ovo je toliko konfuzna oblast,da pravo i adekvatno rešenje na nivou države i dalje ne postoji!Upravo iz razloga što ministarstvo nema punu kontrolu nad sprovodjenjem propisa,pa škole rade po svome i po svome obavljaju kadrovske promene!Govorim to zato što poznajem stanje u većini škola po ruralnim oblastima,gradske škole su ipak druga priča!

baca

21.07.2018. 10:12

U potpunosti se slažem sa ovom uredbom Voleo bih da vidim psihologe kako lože peći na ugalj u seoskim školama i logopede sa kofama ribaju hodnike

Lala

21.07.2018. 10:19

Slazem se sa uvodjem psihologa , a sta je sa pedagozima …Ranije je bilo obavezno da svaka skola ima svog I psihologa I svog pedagoga

Roditelj

21.07.2018. 10:20

Nadam se samo da će novozaposleni psiholozi raditi svoj posao i neće zapasti u letargiju i hronično nezadovoljstvo okoline. Jedan od izazova su i NVO, niko im ne zna broj, koje po školama uz podršku nekih pojedinaca u ministarstvu prosvete rade šta hoće kroz paravan raznoraznih "projekata" primamljivih jer nude konferencije, putovanja, karijerno napredovanje, dodatnu zaradu, krijući pravu namenu !

* КОМЕНТАР *

21.07.2018. 10:22

Па да веома паметно је да нам од школа направите психијатријске установе по узору на американске државне школе а обичним радницима, којима овде сваки динар треба за опстанак, једна добра метла у гуз.цу па куд који ...!!! Решили сте проблем за напредак друштва ма у п.зду материну!!!

Manje bibliotekara

21.07.2018. 10:40

Povećavaju broj psihologa i pedagoga a smanjuju broj bibliotekara u srednjim skolama. Kao kad bi u zdravstvu povecali plate radiolozima a smanjili kardiolozima. Po novom resenju, za 16 i vise odeljenja, srednja skola ima jednog bibliotekara. Za 15 i manje - 0.5 bibliotekara. Od jednog odeljenja vam zavisi pola plate a da niko ne uzima u obzir broj knjiga. Da li je moguće da su biblioteke trosak i kolika usteda uopste moze ovako da se ostvari? Pretpostavljam minimalna a poruka je katastrofalna.

Nina

21.07.2018. 10:49

Treba zatvoriti škole pošto u SPO(POKS), SNS školama stičete fakultet a da i nemate pojma gde se nalazi!!!!!

fap

21.07.2018. 10:59

to tako treba a ne tetke lozaci da budu na platnom spisku kad ne loze, nebi ni trebalo da ima grejanje tobi bilo plus usteda

Stari Beograđanin

21.07.2018. 11:04

To je jedna sasvim normalna pojava u našem društvu. Još od obdaništa nam decu koju roditelji da bi bila mirna stave pred TV zaluđuju porno- farmama, turskim i indijskim serijama i sličnim ( verovatno od "velikog brata" planiranim) ispiranjem mozga da su već osnovci zreli za psihologe a gimnazijalci za psihijatre! I niko da se nađe pozvanim da onom Pinkovcu oduzme licencu ili bar da ga natera da plaća porez! Postali smo lud narod, sa ćaknutom decom i još luđom vlašćšu! Neka, biće još gore.

Миле Мрђеновачки

21.07.2018. 11:33

То је део будућности која долази. Време ће показати шта је боље а и шта је скупље. Домарима се дају бедне плате па зато трче да привтно раде... Да су плаћени како трееба, да имају бар за хлеба било би свима боље... А са чистачицама је друга прича. Раде без машина и без основних потребних материјала... Код приватника ће радити боље и више за иста и мање плате. То важи за велике школе... А шта ће бити са малим!? Очигледно је да је држави једино важно да смањи број запослених.

Srba

21.07.2018. 12:07

Ja dajem tri evra za ulozeni jedan da ce stanje biti jos gore. Pa samo budala ne vidi da je ovde problem sistem . U ovom sistemu Srbija ce svakog dana biti sve gora kad imate tolko veliku socijalnu nejednakost.

Чуча

21.07.2018. 15:19

Педагог је измишљено занимање које не постоји другде, практично ништа не раде и баве се некаквим несувислим и у нормалним системима непотребним папирима. Треба их укинути. А и психолози нису баш увек корисни, многи не воле да раде свој посао. Теткице седе већи део радног времена, почисте на крају наставе на брзину, а неретко уђу и током последњег часа да не би остајале после. То ме подсећа на баба-сере у јавним ве-цеима, које испијају кафе цео дан и с времена на време фљусну кофу воде.

незадрживо срљање у прогрес

21.07.2018. 16:00

Систематизација ће се завршити тако што ће ложачи ложити књиге из библиотеке.