PRAVNI fakultet Univerziteta u Novom Sadu, kako trenutno stoje stvari, moraće da organizuje prijemni i na mađarskom, iako su akreditovani da nastavu izvode isključivo na srpskom jeziku. Apelacioni sud u Novom Sadu presudio je u korist Saveza mađarskih učenika Vojvodine i ocenio da je fakultet diskriminisao kandidate Mađare. Na Pravnom fakultetu, međutim, kažu da ovakva odluka predstavlja kršenje pravnih normi, te će tražiti njenu reviziju.

Prof. dr Branislav Ristivojević sa Pravnog fakulteta tvrdi da su sudije načinile veliku grešku, i to po dva osnova. Jedan je, kaže, to što ne poznaju dobro Zakon o sprečavanju diskriminacije, pa su diskriminacijom nazvali nešto što ona nije.

- Diskriminacija bi bila da smo nekoga terali da polaže prijemni na kineskom, a da ostali polažu na srpskom. Ako mađarskim kandidatima nudimo da polažu na srpskom kao i svi ostali, to se ne može nazvati diskriminacijom - objašnjava prof. Ristivojević. - Još veća greška je to što je sud naredio, pod pretnjom izvršenja, sprovođenje pokrajinske skupštinske odluke o održavanju prijemnog na manjinskim jezicima. Time je sudska grana vlasti uzurpirala nadležnosti izvršne.

Pročitajte još - U Srbiji žive i rade, ali srpski ne govore

Naš sagovornik kaže da Pravni fakultet školuje pravnike za srpski pravni sistem, te da bez dobrog poznavanja srpskog jezika, koji je zvaničan i na kome se vode svi sudski postupci, oni ne mogu da rade u pravosuđu.

- Već tri godine uzaludno nudimo mađarskim đacima besplatnu nastavu srpskog jezika, kao pripremu za prijemni ispit, na kome se polažu testovi iz srpskog jezika i istorije - napominje prof. Ristivojević.

Branislav Ristivojević,foto D.Dozet

Naš sagovornik ne želi da komentariše spekulacije da je zahtev za dvojezični prijemni samo uvod u sledeći zahtev - celokupnu nastavu na mađarskom. Kaže, to ne bi imalo smisla, ni zbog prirode studija i kasnijeg posla, ali ni zbog toga što se najviše dva odsto od oko 4.000 studenata izjašnjava da je mađarske nacionalnosti.


UČITELjSKI, GLUMA

- NA Univerzitetu u Novom Sadu postoji Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku, ali na njemu, naravno, ne može da se polaže prijemni na srpskom jeziku. Ako ćete studirati medicinu na engleskom, i prijemni vam je na istom jeziku, bar da dokažete da ga govorite - kaže prof. Ristivojević. - Studije glume, recimo, postoje i na srpskom i na mađarskom, ali je tako podeljen i prijemni ispit.