SAŠA Ivanović optužuje troje lekara vranjskog porodilišta za nemar u tretmanu njegove supruge Jelene (37), zbog čega je njihova beba preminula uoči porođaja supruge.

- Pred prijem u porodilište, Jelena, kojoj je ovo bila treća trudnoća, prošla je preglede na ginekološkom odeljenju Zdravstvenog centra u Vranju u sredu i četvrtak, 14. i 15. marta - kaže Saša.

Iako je tom prilikom ustanovljeno da je s majkom i bebom sve u redu, u petak ujutro mu je saopšteno da beba nije preživela.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju dr Dragan Veličković, i sam ginekolog, nije želeo da komentariše ove navode jer je, kako je rekao, postupak utvrđivanja činjeničnog stanja u toku, a ogorčeni Ivanović navodi da je "odlično stanje bebe i majke" konstatovala dr Ilonka Čanadi, koja je vodila trudnoću.

- Supruga je u četvrtak oko 7.30 prebačena u salu za porođaje, gde joj je probušen vodenjak i priključen aparat za izazivanje veštačkih bolova, čime je praktično bila pripremljena za porođaj - kaže Saša. - Istog dana, oko 12 časova smenu je preuzela dr Saveta Stajković, posle čega počinje sled nepredviđenih događaja. Prvo se isključuje aparat za izazivanje bolova, a potom porodilju nekoliko puta prebacuju iz jedne u drugu salu.


Pročitajte još - Nemar lekara ubio bebu


Iako mu je dr Saveta Stojković rekla da će obaviti porođaj u toku dana, to se nije dogodilo, priseća se Ivanović.

- Zabrinut i uznemiren, u četvrtak posle 19 časova pronašao sam dr Novicu Stojiljkovića, koji je upravo preuzeo smenu, i pitao ga šta se događa, s obzirom na to da bez vodenjaka dete praktično ceo dan nema kiseonika - kaže Saša, i dodaje da je dobio odgovor da nema carskog reza, da će porođaj biti normalan, a da on ode kući da se odmara.

Malo posle ponoći, Jelena je suprugu javila da više ne oseća bebu u stomaku, posle čega je on došao do porodilišta i zatražio razgovor sa dr Stojiljkovićem.

Prema Sašinim rečima, medicinska sestra mu je rekla da nije mogla da pronađe lekara, a da je Jelena pod terapijom sedativima i da spava.

U petak ujutro, Ivanović dobija poziv dr Ilonke Čanadi, koja je tog jutra preuzela smenu, u kojem saopštava da je Jelenu zatekla u dosta lošem stanju i da ju je prebacila u salu za carski rez.

- Već u 9.10 bio sam u kancelariji sa dr Ilonkom, koja mi je dosta uznemireno saopštila da beba nije preživela i da je njen život okončan pre porođaja. Podneću krivičnu prijavu protiv dr Zorana Aleksića, dr Savete Stajković i dr Novice Stojiljković. Goniću ih do poslednjeg suda na ovom svetu jer ću tako, ako ništa drugo, sutra spasti život barem jednog deteta - govori potreseno Saša.

U Zdravstvenom centru navode da se postupa po protokolu predviđenom u ovakvim slučajevima.