OSAMNAESTOMESEČNA devojčica Sara Marković preminula je u ponedeljak 24. septembra na dečjem odeljenju vranjske bolnice. Roditelji Marjan i Dušica tvrde da je izabrani lekar dr Nenad Mladenović mesec dana lečio dete od prehlade i da nije dijagnostikovao upalu pluća, od čega je nesrećno dete preminulo. Oni najavljuju tužbe, a Ministarstvo „češlja“ rad lekara.

- Našeg deteta nema i ništa ga neće vratiti, ali ne možemo da se pomirimo sa tim da potpuno zdravo dete umre zbog toga što lekari ne rade svoj posao. Pre mesec dana odvela sam Saru kod lekara. Dete je bilo prehlađeno, što mi je lekar Nenad Mladenović i potvrdio i rekao da su pluća zdrava i da nije ništa strašno. Posle dva dana odvodim dete na kontrolu i kažem lekaru da joj nije bolje, na šta on meni kaže: „Jesi li ti lekar ili ja!“ Poslušala sam njegov savet, inhalirala dete i kupila sirup za iskašljavanje - započinje priču nesrećna majka Dušica Marković.

Detetu i dalje nije bilo dobro, te kobnog dana majka ponovo odlazi kod doktora Mladenovića koji joj piše hitan uput za dečje odeljenje.

- Odlazimo tamo u ponedeljak negde oko 18 sati, Sari je bilo sve gore i gore. Lekar koji nas je primio pitao me je šta smo do sada čekali, a ja sam mu objasnila da sam se redovno javljala lekaru. On nije mogao da veruje. Prihvatili su dete, uključili kiseonik i infuziju ali je Sari bilo sve gore, čuli smo od doktorke koja je došla u treću smenu da je detetu potpuno stradalo levo plućno krilo i dobijamo još jedan uput, ovoga puta za Niš. Međutim, u tim pripremama za transport dete je preminulo gušeći se i dozivajući me, na rukama moje zaove Daliborke - priča Dušica ne uspevajući da sakrije suze.

Otac deteta Marjan Marković koji je u tom trenutku bio u Crnoj Gori, gde radi u jednom restoranu ne može da prihvati činjenicu da nema njegove mezimice.

PROBLEMI OVAJ slučaj je još jedan u nizu koji potresa vranjsku zdravstvenu ustanovu. Na dečjem odeljenju je januara prošle godine preminula Dijana Marinković (6) iz sela Ćukovac. Slučaj protiv lekara koji su optuženi za smrt deteta se još vodi.

- Sara je uvek bila zdravo dete i meni je cela ta priča o smrti od upale pluća nelogična. Da zlo bude veće, kada smo sutradan otišli da preuzmemo telo, načelnik dečjeg odeljenja dr Lazar Stanković mi je saopštio da dete ionako ne bi dugo živelo jer je imalo uvećano srce. Kako to niko nije znao kad je dete od rođenja redovno išlo na preglede i kontrole. Želimo istinu zbog druge dece koja će se naći u rukama ovog lekara - izričit je Marjan.

Porodica je angažovala advokata i obratiće se javnom tužiocu sa zahtevom da ispita slučaj, jer smatraju da je njihovo dete umrlo zbog nemarnosti lekara Mladenovića.

Direktor Zdravstvenog centra dr Uroš Trajković, u izjavi za „Novosti“, rekao je da je preduzeo sve mere i da je naložio da se slučaj ispita do kraja.

- Naredio sam vanrednu kontrolu komisije za unutrašnji nadzor. U bolnici su boravili zdravstveni inspektori iz Leskovca, a obavešteno je i Ministarstvo zdravlja - kaže Trajković.

Do doktora Mladenovića koji je, inače, načelnik dispanzera, u četvrtak nismo uspeli da dođemo jer je bio na „celodnevnom“ sastanku.