Stranci žele da ih obučavamo

S. BABOVIĆ

petak, 09. 02. 2018. u 20:46

Странци желе да их обучавамо

Ministar Vulin u kasarni "Car Lazar" Foto S. Babović

Ministar Aleksandar Vulin u Kruševcu obišao kasarnu, centar ABHO i "Trajal". Pripadnici drugih armija žele da stiču iskustva u savremenom centru

GARNIZON Kruševac i Korporacija "Trajal" važni su oslonci u odbrani zemlje, zaključak je ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je u petak sa saradnicima posetio kasarnu "Car Lazar" i pogone namenske industrije. U Regionalnom centru Atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) trenutno se obučava 15 članova inernacionalnog tima za pomoć i podršku u slučaju upotrebe hemijskog oružja, pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

PROČITAJTE JOŠ - "Migovi" trn u oku komšijama

- Postoji snažna potreba da se ovde šalju pripadnici drugih vojski, koji mogu da dobiju mnogo koristi od naših iskustava, u savremeno opremljenom centru, obezbeđenom izuzetnim stručnim i predavačkim kadrom - rekao je Vulin,dodajući da je zadatak za ovu godinu povećanje borbene gotovosti, proširenje kapaciteta i veće težište na obuci i pripremi rezervnog i aktivnog sastava.

PROČITAJTE JOŠ - "Trajal" oprema egipatsku vojsku

Ministar odbrane je tokom posete garnizonu imao i susrete sa čelnicima grada i Rasinskog okruga, a prema rečima gradonačelnika Jasmine Parulović, saradnja sa VS je po tradiciji, izuzetna.

- Samo u Komandi za razvoj brigade prošle godine obučeno je više od 350 lica, a ove planiramo blizu 500 - ističe pukovnik Sreten Zafirović, komandant garnizona. - Centar ABHO koji je, s druge strane, najupošljeniji u međunarodnom kontekstu, organizovaće multinacionalnu vežbu "Balkanski odgovor" sa osam stranih zemalja i istim brojem zemalja u ulozi posmatrača. Centar za obuku logistike na godišnjem nivou obuči preko 3.000 ljudi, a 246. bataljon ABHO uspešno planira, organizuje i izvodi protivnuklearno hemijsko-biološko obezbeđenje svih jedinica VS.

Ministar Vulin navodi da je lane Ministarstvo odbrane naručilo od "Trajala" gde radi 1.162 radnika, zaštitne maske u vrednosti od milion evra, kao i da će slična narudžbina biti i ove godine.

- Prošlu godinu je "Trajal" završio sa 26 miliona evra prodaje - tvrdi Miloš Nenezić, generalni direktor korporacije, dodajući da je Vojska Srbije imala značajan udeo u postizanju tog rezultata, ali da je bitno da se kompanija oslanja i na izvoz u SAD, Egipat...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije